Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
[...] iż jajka są podstawą diety większości kulturystów. Jedno duże (65 g) żółtko jaja zawiera 237 mg cholesterolu, znacznie powyżej zalecanego limitu (prawie tyle samo, co hamburger o wadze ~340 g). Spence dowodzi, iż oprócz bardzo wysokiej zawartości cholesterolu w żółtku jaja, zawiera ono fosfatydylocholinę. Wskutek oddziaływania mikrobiomu [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] wyniósł w 2017 roku około 5.19 miliarda dolarów USA. W tym samym roku McDonald's wygenerował 22.82 miliardów dolarów amerykańskich przychodów. A co mają wspólnego hamburgery i frytki z podażą soli? Wszystko! Produkty fast food są bardzo bogatym źródłem soli. Ilość soli w porcji produktu: mcwrap śniadaniowy jajko i bekon 4,7 g chicken [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
Artykuł nie ma zachęcać do stosowania dopingu, środki z grupy SAA (sterydów anaboliczno-androgennych) mogą wyraźnie skrócić życie, mają wpływ na funkcjonowanie większości układów w organizmie człowieka. W szczególności można się spodziewać negatywnego wpływu na serce (szczególnie lewą komorę), lipidogram, nerki, wątrobę, stężenie testosteronu [...]
*artykuł na zamówienie użytkownika serwisu W ostatnich kilkunastu latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] to pw, w sklepie sfd też są takie produkty) Są tam keczupy , majonezy , oleje ,chleby, masła itp. które mają 0 kcal . Zastanawiam się jak by tak z tych produktów zrobić hamburgera który maił by 200 kcal zamiast mieć np. 1000 kcal czy nawet więcej to jak zareagował by nasz organizm. Nie chce mi się wierzyć że jedząc np. 10 dużych hamburgerów [...]