Aminokwasy pełnią ważną rolę w hipertrofii mięśni, w regeneracji po wysiłku i w podtrzymaniu zdolności wysiłkowych sportowca. To jednak nie wszystko. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż większość ludzi ma w jakimś stopniu uszkodzoną wątrobę, tylko o tym nie wie (wcale nie musi się to manifestować do momentu, gdy jest już za późno). Jak stwierdził w [...]
Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]
[...] obejmowała dziewięć badań, nie wykazała żadnych korzyści ze stosowania diety wegetariańskiej pod względem zmniejszania ryzyka raka piersi, jelita grubego lub prostaty. Inna grupa naukowców przypisywała diecie wegetariańskiej zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu raka, jednak nie wykazano związku między dietą a określonym typem nowotworu. Raporty [...]
Metformina jest preparatem przeciwcukrzycowym, bywa stosowana przez niechorujące na cukrzycę osoby, trenujące siłowo, mimo iż nie ma nawet cienia dowodu, iż ten środek pomaga osobom zdrowym! Za to istnieje wiele dowodów na to, iż metformina może wywołać stan zagrażający życiu - i faktycznie zabiła do tej pory setki osób (kwasica mleczanowa). [...]
Testosteron jest nadal niezwykle silnie zmitologizowanym hormonem, któremu przypisuje się niezwykłe właściwości. W rzeczywistości to bardziej prohormon niż hormon, to znaczy, że skutki w ustroju wywołują dihydrotestosteron (DHT) i estradiol, które powstają z testosteronu. Testosteron - czy warto mieć go ponad normę? Nie należy wierzyć, iż wysokie [...]
Wydawać by się mogło, że niezależnie od tego, z jaką masą mięśniową, czy partią ciała mamy do czynienia, jej trening powinien przebiegać wokół tego samego schematu. Przecież tkanka mięśniowa, która zaopatruje nasz szkielet, aby mógł wykonywać ruch i przez to dźwigać ciężary, jest taka sama. Wszędzie występują te same morfologicznie mięśnie, jednak [...]
[...] Każda kapsułka zawierała 1300mg oleju z wiesiołka, 949mg kwasu linolowego i 117mg kwasu gamma-linolowego. Dodatek ten również był wyprodukowany przez Natural Wealth. Trzecia grupa nie otrzymywała żadnych suplementów, nawet placebo. Wyniki Uczestniczki, które brały suplementy miały znacznie mniej kłopotów z wrażliwymi stawami. Pod koniec 12 [...]
[...] do Mistrzostw Świata, a na zawodach w Madrycie przed dwoma tygodniami z czołówki pokazał się jedynie Ukrainiec Wołodymyr Byruk i wygrał. Na jesieni ukształtowała się więc grupa faworytów, do której można było zaliczyć Kriżanka, Sihvonenena, Ładę, Byruka i ubiegłorocznego wicemistrza Lorenzo Leeuwe (Holandia), ale także Romana Vavrecana [...]
[...] U/L (trzeciego dnia). Co najbardziej szokujące, u mężczyzn identyczny protokół treningowy dał znikome efekty pod względem wzrostu stężenia kinazy kreatynowej. Być może użyta grupa pań była niewytrenowana i takie ćwiczenie było dla nich szokiem? W każdym razie kobiety miały nawet 7-krotnie wyższe stężenia kinazy kreatynowej. Tylko 1 z 18 mężczyzn [...]
[...] osób, również wskazało czerwone mięso, jako produkt nasilający objawy RZS. Z kolei diety eliminujące mięso czerwone znacznie poprawiały efekt leczenia. 3. Gluten Gluten to grupa białek, które występują w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i jego krzyżówek. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w [...]
[...] wreszcie do 43,2 mg/dzień przez ostatni miesiąc. Johimbina nie miała wpływu na masę ciała lub rozkład tkanki tłuszczowej. Podczas rozmowy końcowej, większość badanych w obu grupach uważała, że przyjmowali placebo. I tym optymistycznym akcentem kończę rozważania o johimbinie, niech każdy wyciągnie wnioski samodzielnie. Johimbiny nie powinno się [...]
[...] ilość błonnika, i to znacząco. Ponadto niektóre z tych produktów mogą mocniej oddziaływać na nasz żołądek niż inne. Są to m.in. brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, czyli grupa warzyw krzyżowych. Zawierają one rafinozę — rodzaj węglowodanów, które są trudne do strawienia. Rozkładane są dopiero przez bakterie w procesie fermentacji w jelicie [...]
[...] czasu snu może sprzyjać pojawieniu się cukrzycy. Ashwagandha, a jakość i czas trwania snu Wg badań podawanie ashwagandhy ma wpływ na jakość snu. W jednym z badań grupa stosująca preparat z 5% witanolidów odnotowała największą poprawę jakości snu. Przed interwencją 38% uczestników spało krócej niż 6 godzin, po suplementacji problem [...]
Tył barków może być grupą, która znacząco odstaje w ogólnym wizerunku sylwetki kulturysty. Wynika to z zaniedbania podstawowych ćwiczeń dla środkowej i górnej części grzbietu, w których tylny akton mięśnia naramiennego odgrywa znaczącą rolę. Mogą być to wiosłowania do klatki piersiowej, odwrotne rozpiętki na maszynach, face pull itd. Jednym z [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Istnieje grupa osób trenujących, która nie ma problemu z systematyczną mobilizacją. Jednak mijają miesiące, a nawet lata, a ich ciało nie zmienia się. Nie zmienia się ich poziom otłuszczenia czy ilość muskulatury, co sprawia, że sylwetka jak wyglądała przed pójściem na pierwszy trening, tak też wygląda obecnie. To sprawia, że zaczynamy wątpić w [...]
[...] miały umieszczona w klatce, a naukowcy z Japonii mierzyli ilość przebytych metrów. Wyniki I Szczury, które posiadały dodatek BCAA w paszy przebyły większą ilość metrów, niż grupa kontrolna z paszą wzbogaconą o glutaminę. Badanie II Naukowcy podawali szczurom dwie butelki wody w klatce, gdzie jedna z butelek zawierała wodę pitną, a druga wodę z [...]
Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]
[...] tysięcy ludzi. Potencjalny czynnik rakotwórczy W 2011 roku IARC sklasyfikowała promieniowanie elektromagnetyczne (PEM) jako potencjalny czynnik rakotwórczy u ludzi (grupa 2B). Według IARC badania na zwierzętach, a także epidemiologiczne, wykazały ograniczone dowody na rakotwórczość. W 2016 r. NTP opublikowało pierwsze wyniki swoich [...]
[...] Cynamon powodował zmniejszenie odpowiedzi insulinowej na posiłek u osób z nadwagą/otyłych w porównaniu z grupą kontrolną spożywającą to samo śniadanie bez cynamonu, W obu grupach cynamon miał niewielki wpływ na wzrost stężenia glukozy (ale ledwo zauważalny), U uczestników o prawidłowej masie ciała po dodaniu cynamonu odpowiedź ze strony [...]