[...] odnotowano przyrost 61% nowej masy ciała w postaci tkanki tłuszczowej (druzgoczący wynik biorąc pod uwagę 74% i 78% przyrostu w postaci tłuszczu w pozostałych dwóch grupach). Podsumowanie Hipertrofia i masa W przypadku budowania masy potrzebne jest więcej białka i węglowodanów, aby uzyskać zwiększenie rozmiaru włókien, ponieważ potrzeba [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] się aż 3.55 kg mniej. Co jest skuteczniejsze: trening aerobowy, siłowy czy łączna aktywność? W jednym z badań część osób trenowała aerobowo, inni tylko siłowo, kolejna grupa połączyła oba rodzaje wysiłków, ostatnia funkcjonowała, jako kontrolna. W eksperymencie wzięły udział silnie otłuszczone osoby (od 43.7% do 46.5% tkanki tłuszczowej), w [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
[...] będzie łatwiejsze i nie sprawi, że nasz organizm zaadaptuje się do niskiej ilości kalorii. W badaniu naukowcy umieścili myszy na przerywanej diecie przez 12 tygodni. Jedna grupa myszy spożywała dietę zawierającą 82% kalorii potrzebnych do utrzymania wagi. Druga grupa spożywała dietę o podobnej zawartości kalorii, ale ograniczenia kalorii trwały [...]
[...] się wyniki badania, które przeprowadzono na Uniwersytecie Waszyngtona w St. Louis. Do badania wykorzystano 46 otyłych mężczyzn i kobiet, których podzielono na dwie grupy: grupa pierwsza wprowadzone miła restrykcje kaloryczne w postaci -20% zapotrzebowania na energię w ciągu doby z diety, nie trenując siłowo, grupa druga wprowadzone miała [...]
[...] gotowe kalkulatory, które pokażą Ci, od czego możesz zacząć. Szpinak To może być zaskakujące, że szpinak jest sycącym produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji [...]
[...] zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Sugeruje tak badanie opublikowane w PLoS One. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Rio de Janeiro przeprowadzili badania na 4 grupach myszy które przez 12 tygodni otrzymywały dedykowany dla każdej grupy rodzaj karmy: grupa 1 – standardowa karma, grupa kontrolna grupa 2 – dieta wzbogacona [...]
[...] Cię do tego, że łączenie protein i kreatyny jest jak najbardziej dozwolone i nie ma w tym nic złego, poznaj badania naukowe, które tego dowodzą. W trakcie badań jedna grupa ćwiczących na siłowni mężczyzn przyjmowała kreatynę na pusty żołądek, a druga grupa – w zestawieniu z 50 g protein i taką samą ilością węglowodanów. Jak się [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] r. Chang LF i wsp. kobiety i mężczyźni otrzymali jeden z posiłków: miał on 880 kcal, było to ciasteczko z 250 ml napoju mlecznego o smaku truskawkowym, łącznie 16 g protein grupa jedząca tłuszcze nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe otrzymała w porcji 51 g tłuszczu oraz 88 g węglowodanów grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich [...]
[...] nie ma drogi na skróty. Suplementy to nie tylko środki wspomagające odchudzanie, kształtowanie sylwetki czy dodające energii. To także witaminy i minerały, adaptogeny, czyli grupa suplementów uzupełniająca braki w diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to wygodna opcja, kiedy musisz zjeść [...]
[...] białka na kilogram masy ciała, w porównaniu do sportowców spożywających 1 g białka na kilogram masy ciała! Grupa niskiej podaży białka straciła aż 1,6 kg mięśni, grupa wysokiego białka tylko 300 g mięśni. W przypadku typowej diety „na masę” podaż protein może być niższa, co nie oznacza, iż tego białka ma być mało. [...]
[...] u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one dotychczasowego treningu oraz diety (poza interwencją w zakresie podaży białka): grupa „wysokich protein” spożywała aż 4,4 g ± 0,8 g białka/kg masy ciała/dzień, grupa „niskich protein” spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]