Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] ci nie powiedzą”. Bryan Hubbard: „Gdy jemy zbyt mało soli, bogatej w minerały niezbędne dla prawidłowego stanu kości, mięśni oraz układu immunologicznego, organizm wydziela enzym reninę oraz hormon aldosteron, które podwyższają ciśnienie krwi. Tłumaczyłoby to występowanie pozornej anomalii w postaci nadciśnienia u osób spożywających najmniejsze [...]
[...] longum Rosell-17, natomiast grupa kontrolna otrzymywała placebo. Po 12 tygodniach przeprowadzono analizę próbek krwi, aby zmierzyć poziomy receptorów CB2 oraz enzymu FAAH. Wyniki eksperymentu przeprowadzonego na AWF w Poznaniu Wskaźnik Grupa z probiotykiem Grupa z placebo Receptor CB2 0,55 vs 0,29 0,86 vs 0,72 Enzym FAAH 5,93 vs [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] co skończyło się dla niego pobytem w szpitalu, katastrofalnym bólem i koniecznością podawania 16 mg morfiny co dwie godziny! Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna wartość oscyluje wokół [...]
Zażywanie wielu narkotyków jednocześnie zostało udokumentowane w wielu badaniach naukowych). Badania te skupiały się zazwyczaj na narkotykach ulicznych, takich jak ecstasy, kokaina, heroina i ketamina. Tajemnicą poliszynela jest, iż większość kulturystów sięga po potężne koktajle leków, w tym o właściwościach narkotycznych, z legalnych źródeł i z [...]
[...] Efektem była utrata kolagenu, elastyny oraz glikozoaminoglikanów (w skrócie GAG). MMP-2 ma istotne znaczenie np. w pierwotnym nadciśnieniu tętniczym. Klasyfikuje się go jako enzym proteolityczny. TNF-α to znany czynnik prozapalny, wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinoopornością czy cukrzycą. Zastosowano terapię DHT (25 mg) oraz [...]
[...] same. Objawy i ich nasilenie, a także leczenie, różnią się w zależności od osoby. Małe badania wykazały poprawę u osób z IBS dzięki stosowaniu suplementów zawierających enzymy trawienne. Szczególne pomocne mogą być: laktaza oraz alfa-galaktozydaza. Należy jednak pamiętać, że najważniejsza jest zmiana stylu życia, odżywiania się i radzenia [...]
[...] zdrowotne czy małą rozległość patologicznych zmian, w terapii tej przypadłości są stosowane najczęściej leki z grupy inhibitorów aromatazy. Aromataza to kompleks enzymatyczny, przekształcający męskie hormony płciowe w żeńskie (androgeny w estrogeny) – testosteron i androstendion odpowiednio w estradiol i estron. Najprostszy podział [...]
[...] poziomu cukru we krwi. Badania na modelach zwierzęcych sugerują potencjalne mechanizmy neuroprotekcyjne, takie jak redukcja stresu oksydacyjnego, czy modulacja aktywności enzymu rozkładającego insulinę (IDE), jednak potrzebne są jeszcze dalsze badania w tym kierunku. Źródła Ruiz-Pozo, Viviana A et al. “The Molecular Mechanisms of the [...]
[...] Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości estrogenów? 1. Nadmiar tkanki tłuszczowej Tkanka tłuszczowa wykazuje działanie stymulujące wzrost poziomu estrogenów poprzez wydzielanie enzymu aromatazy. Enzym ten odpowiedzialny jest za konwertowanie testosteronu w estradiol. Stąd wniosek jest prosty, im więcej tkanki tłuszczowej, tym większą ilość estrogenu [...]
[...] fermentowane mają gęściejszą konsystencję, dlatego też ich obecność w przewodzie pokarmowych jest nieco dłuższa, a to wydłuża również okres, kiedy cukier mleczny obcuje z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne [...]
Markerem uszkodzeń mięśni może być wzrost stężenia enzymu (kinazy kreatynowej, w skrócie: CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna wartość to 55-170 j/L dla mężczyzn oraz 30-135 j/L dla kobiet. W patologicznym rozpadzie mięśni, który może spowodować uszkodzenie [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]