[...] redukcji tkanki tłuszczowej wcale nie są Twoim wrogiem, raczej sprzymierzeńcem (budują odpowiednie środowisko anaboliczne => wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 ma dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów). O wiele większe problemy stwarza nadmierna podaż węglowodanów, szczególnie cukrów [...]
[...] association of morning serum cortisol with glucose metabolism and diabetes: The Jackson Heart Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30623794/ Natalie A. Damen i in. Maternal dietary fat intake during pregnancy and newborn body composition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33510420/ M. Razzoli i in. Stress, overating, and obesity: insights from [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
[...] wpływ na insulinooporność? 1. Dieta o wysokiej podaży tłuszczów Wykazano, iż dostarczanie więcej, niż 37% energii z tłuszczów, ma wpływ na insulinooporność. Tego rodzaju dieta obok dostarczania nadmiaru energii względem zapotrzebowania i zwiększania wagi ciała, zmniejsza przyłączanie insuliny do jej receptorów i powoduje nadmierne odkładanie [...]
[...] w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7.9% w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływ na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze po południu i wieczorem czy też odwrotnie). Czy istotne co jemy [...]
[...] przez kilka godzin do procesu wzrostu mięśni, który trwa wiele dni? Po drugie: nie zapominajmy, iż chwilowe podniesienie syntezy białek mięśniowych nic nie da, jeśli dieta kulturysty nie będzie wystarczająco bogata w węglowodany i tłuszcze. „Bogata” to nie znaczy, że po treningu zjemy z aminokwasami 35 g sacharozy, jak w eksperymencie [...]
[...] kuzyn konia. Czasem może nam się wydawać, iż odnieśliśmy zwycięstwo, ale nie zawsze warto płacić określoną cenę. Teza nr 3 „Jeden składnik posiłku jest zdrowy, więc cała dieta jest dobra” Przypomina to robienie drinka w postaci połączenia alkoholu z białkiem serwatkowym i przekonywanie, że WPC jest w stanie uratować taką miksturę. Znam osoby, [...]
Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]
[...] i prawdopodobnie kancerogenezę) - przykładowo ktoś zmienia pracę lub kończy właśnie karierę zawodową (i jest narażony na mniejszy stres). Może się zmieniać suplementacja, dieta .... i wszelkie inne czynniki. I tak można pisać godzinami. Z oczywistych względów przy grupie większej niż kilkadziesiąt osób trudno jest o dobry nadzór i [...]
Spalacze tłuszczu należą do najchętniej kupowanych suplementów. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż proces redukcji tkanki tłuszczowej jest (z reguły) długotrwały i niezbyt przyjemny. Z tego powodu, każda osoba, która chce zaprezentować wspaniałą sylwetkę, stara się ułatwić sobie cały proces. Pomóc w tym mogą spalacze tłuszczu. Zanim przejdziemy [...]
[...] 10-20 minut. Superintensywne interwały – kilka minut, mniej intensywna praca może być prowadzona nawet 25-40 minut. Podsumowanie Kluczem do redukcji wagi ciała jest właściwa dieta. Trening interwałowy może pomóc w redukcji, jeśli masz już na tyle dobrą kondycję, aby znieść wysokie tętno robocze typowe dla interwałów beztlenowych. Z badań wynika, [...]
[...] osiągnięcia. Optymalny spadek masy ciała to 1-3 kg w skali miesiąca i zależy ten poziom od wyjściowej masy ciała oraz poziomu tkanki tłuszczowej. Warto również wspomnieć, że dieta nie powinna być monotonna i nudna. Każdy ma prawo do małych przyjemności, dlatego warto dla komfortu psychicznego pozwolić sobie w kontrolowanej ilości na jakieś [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
[...] wyniki osiągnięte w badaniu, na każde 21 000 kcal deficytu (tworzonego z treningu i diety) przypada tylko 1.8 kg tkanki tłuszczowej. Trening odpowiadał za 28.6% efektów, dieta za 71.4% spadku wagi. Czyli wskutek treningu pozbyto się ~ 0.51 kg tłuszczu miesięcznie, a wskutek diety ~1,29 kg. Wnioski: na pozbycie się 10 kg tłuszczu potrzeba 19 [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
[...] diet efekty. Nie ma sensu bym przytaczał tu pełne dane, wszystko jest zawarte w tabelce nr 1 w tym tekście: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742661/ Czy dieta kulturystyczna jest zdrowa? Nie ma żadnych dowodów na to, iż tak jest. Szczególnie mam tu na myśli monodiety: mięso + ryż 6-8 x dziennie. Ponadto modne stało się [...]
[...] składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za sobą korzyści? Jak sobie radzić podczas przerwanego postu? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w [...]
[...] fizyczna zmniejsza oporność insulinową, czyli poprawia tolerancję węglowodanów w ustroju, ma też korzystny wpływ na pracę serca, nerek, wątroby i układu pokarmowego. Jaka dieta może pomóc? W redukcji masy ciała może pomóc zastosowanie diety niskowęglowodanowej (dostarczającej <100 g węglowodanów dziennie) lub klasycznej, zbilansowanej diety [...]
Wyniki licznych przeprowadzonych w ostatnich dekadach eksperymentów wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy [...]
Wiele osób rozpoczyna redukcję z błędnym podejściem, co jest tym bardziej dziwne w świecie pełnym informacji, bo na wyciągnięcie ręki są znakomite opracowania fachowe – książki, filmy, poradniki. Cóż, oto kilka błędów, których warto uniknąć. Mit 1: „wyrzuciłem z diety cukier, więc schudnę” Jest to sposób żywcem zaczerpnięty z [...]