Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Tłuszcz składowany w tułowiu nie jest obojętny dla zdrowia. Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z: cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii; Większość ludzi powinna dążyć do maksymalnego zredukowania szczególnie tego rodzaju tkanki tłuszczowej. Jak skutecznie obniżyć wagę? 1. Zmień nawyki żywieniowe. [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] do pachwiny, określane jako kolka nerkowa lub moczowodowa. Zaburzenia częściej dotyczą mężczyzn, a pierwsze objawy pojawiają się zwykle w 3. i 4. dekadzie życia. Czy dieta ma wpływ na występowanie kamicy nerkowej? Tak! Podaż, chociażby szczawianów ma ogromne znaczenie, gdyż 80% złogów jest zbudowana ze szczawianów wapnia i/lub fosforanów [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
[...] z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Efekt diety bogatej we fruktozę Okazało się, że dieta bogata we fruktozę zwiększała ilość nagromadzonego tłuszczu, powodowała nasilenie stanu zapalnego (uszkodzenia wątroby i nerek), wywoływała insulinooporność, czyli [...]
[...] Jak bezpiecznie trenować z rana? Podstawą do prowadzenia bezpiecznego treningu na czczo jest zapewnienie przede wszystkim niezbędnych organizmowi składników. Zbilansowana dieta może w dużym stopniu zahamować negatywne skutki porannego katabolizmu mięśniowego. Przed treningiem na czczo bardzo ważna jest kolacja, która powinna składać się z [...]
Jaki jest twój cel podczas treningu na siłowni? Jeśli próbujesz zdobyć siłę i poprawić skład ciała i stracić tkankę tłuszczową, jesteś na właściwej drodze. Sam trening siłowy może jednak spalać dużo mniej kalorii, niż nam się wydaje. Gdy redukcja nie idzie po naszej myśli, często sięgamy po cardio. Jednak to nie jest najlepsze podejście, jeśli [...]
[...] warzyw, owoców, ryb, pijąc napoje słodzone, sięgając po alkohol, jedząc frytki, słodycze itd. I co z tego, że wykluczyłeś jeden kontrowersyjny element menu, skoro cała dieta nadaje się do wyrzucenia na śmietnik? Weganie i wegetarianie zdają sobie sprawę, że na ogólny stan zdrowia składa się aktywność fizyczna, stosowana dieta, uzupełnianie [...]
[...] dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów, przede wszystkim tych, które wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki którym nasz kościec jest stabilniejszy. Po raz kolejny okazuje się, że dieta to nieodłączny element nie tylko kształtowania sylwetki, ale też w kwestii naszego zdrowia. Dlatego zadbajmy o naszą dietę już dziś!
[...] iż osoby z grup PRISE i P +RT dostarczały ledwie 2,034 ± 13 kcal (PRISE) oraz 1,956 ± 155 kcal dziennie (P+RT). Przy tak katastrofalnym zatłuszczeniu sama dieta i trening nie wystarczą. Zapewne konieczna byłaby operacja chirurgiczna i/lub interwencja farmakologiczna (np. hormony tarczycy, beta-mimetyki). Występowanie tłuszczu [...]
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
[...] kamieni żółciowych oraz zmniejszają wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu są świetnym sposobem, aby zapobiec dokuczliwej zgadze. Co ciekawe, w krajach, w których dieta obfituje w kwasy Omega 9, odnotowuje się dużo niższy procent zachorowań na miażdżycę oraz inne choroby serca - są to m.in. kraje śródziemnomorskie. Niestety, nadmiar [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] and insulin secretion of healthy young men. European Journal of Clinical Nutrition. 1995;49(7):532–541. Robertson MD, Bickerton AS, et al. Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. American Journal of Clinical Nutrition. 2005;82(3):559–567. Caroline L. Bodinham „Acute [...]
Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]