[...] jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości o styl życia. Witamina D Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości. Pomaga również Twojemu ciału bardziej efektywnie wchłaniać wapń. Okazuje się, że [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
[...] może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie [...]
[...] Kawałek sernika – 50 g: 165 kcal Suma: 1985 kcal Podsumowując Nie popadajmy w paranoję. Święta nie są po to, by wszystkiego sobie odmawiać. Z drugiej jednak strony zauważ, jak łatwo jest pochłonąć w czasie wigilijnej wieczerzy 2 tysiące kalorii. Miej to na uwadze, nakładając sobie kolejną porcję pierogów lub kolejny kawałek makowca czy sernika.
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
[...] na układ mięśniowy człowieka z powodzeniem można napisać niejedną książkę. Jednak co jakiś czas na forum pojawiają się tematy dotyczące szkodliwości kreatyny oraz tego, czy podczas suplementacji trzeba w jakiś sposób chronić organizm przed jej negatywnym działaniem. Powiązane jest to m.in. ze złą interpretacją wyników badań, których [...]
Przygoda z amatorskim sportem zazwyczaj rozpoczyna się od beztroskiego podjęcia treningów. Nie zważając na nic, kupujemy więc obuwie, strój sportowy i karnet na siłownię lub wychodzimy z domu pobiegać. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z tego, w jakiej obecnie kondycji jest nasz organizm, czy nie mamy problemów np. z ciśnieniem krwi, czy [...]
[...] mówi się jednak nieco inaczej. Podsumowanie Warto podkreślić, iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że nadmierne spożycie fruktozy w dużej mierze może przyczynić się do wielu zaburzeń w naszym organizmie. Co nie znaczy, że fruktoza to zło wcielone i jej obecność w naszej diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Agregacja płytek krwi jest mechanizmem obronnym ustroju, w momencie pojawienia się uszkodzenia otaczają one uszkodzony obszar, przylegają i poprzez kaskadę reakcji powodują przyciągnięcie kolejnych płytek krwi do kluczowego rejonu. Obniżona liczba lub zaburzenie funkcji płytek krwi mogą być powodem przedłużonego krwawienia. Referencje: Kathleen [...]
Warzywo, o którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród [...]
[...] (świadomie i nieświadomie) oraz także brania sterydów anaboliczno-androgennych. Czy boldenone może być aż tak szkodliwy dla nerek? Widzę tu dwie możliwości. Mężczyźni kłamali i brali np. hormon wzrostu (który po zakończeniu okresu wzrostowego u dorosłych powoduje przerost większości narządów wewnętrznych, rozrost dłoni, stóp, kości [...]
[...] przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz niektóre z najgorszych składników [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
[...] utrzymywanie „tłuszczowych poduszek” nie tylko szkodzi zdrowiu, ale przede wszystkim estetyce sylwetki. Niektórzy udają zaskoczenie, jakby można było zyskać 5 kg, 10 kg czy 20 kg nadwagi w ciągu kilkunastu godzin. „Skąd to się wzięło? Jeszcze wczoraj tego nie było”. Dlaczego niektóre osoby mają problem z nagromadzoną tkanką tłuszczową, a [...]
[...] Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie Akkermansia i Alistipes, a także natężenie metabolizmu adeniny i adenozyny oraz histydyny i osłabienie rozkładu białek na aminokwasy czy biosyntezy aminokwasów. Pro-, pre- i postbiotykoterapie stanowią zatem nowe, obiecujące narzędzia w zwalczaniu otyłości. 2. Bakterie jelitowe a zaburzenia nastroju [...]
[...] plastik, kupujemy, a następnie przechowujemy w nim leki, żywność, napoje i, co najgorsze, wydaje nam się, że to wszystko jest normalne i nie ma się czego obawiać. Jak walczyć z BPA? Niestety nie da się całkowicie wyeliminować BPA z naszego życia, co potwierdza doświadczenie wykonane przez University of Illinois. W doświadczeniu uczestnicy [...]
Wszyscy już słyszeli ostrzeżenia przed suplementami, które mogą być niebezpieczne dla wątroby. Panika osiągnęła już taki poziom, iż niedawno otrzymałem pytanie: „czy hydrolizat kolagenu nie spowoduje uszkodzenia wątroby”! W Internecie opisać można wszystko, tylko znacznie trudniej to udowodnić w dobrze kontrolowanych warunkach [...]
[...] antyoksydacyjne, Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.) – stymuluje produkcję żółci, działa ochronnie na wątrobę, antyutleniająco i wpływ na stężenie cholesterolu, Oczywiście, jeśli ktoś nadużywa hepatotoksycznych leków (np. SAA), alkoholu czy narkotyków to będzie trzeba czegoś o wiele silniejszego aby przywrócić funkcjonowanie wątroby [...]
[...] to niewiele osiągniesz. Rozsądne jest kontynuowanie treningu przez co najmniej 8-10 tygodni, za częste zmiany nie przynoszą niczego dobrego. Jeśli nie istnieją wyraźne przesłanki, nie należy eksperymentować, ale korzystać ze sprawdzonego systemu, np. treningu siłowego (góra/dół, push-pull, westside barbell, FBW), biegowego czy interwałowego.