SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czerwone krwinki

  • [...] krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach wg różnych źródeł mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g / dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg/ minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu. W czasie ciąży matka dostarcza glukozę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1750 Data: 2019-03-16 12:09:00
  • [...] Badanie i jego interpretacja Leukocyty (krwinki białe) – wzrost oznacza, np. stany zapalne, infekcje; uwaga – ilość WBC może być podwyższona po treningu, Erytrocyty (krwinki czerwone; RBC – red blood cells) – zbyt mała ilość oznacza niedokrwistość; zbyt duża ilość krwinek czerwonych może mieć związek z odwodnieniem, przebywaniem na dużej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8435 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • Bikini fitness: czy to ma sens?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10314 Data: 2017-09-05 09:56:48
  • Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12308 Data: 2017-07-23 13:31:21
  • [...] szczególnie podczas wysiłków w strefie aerobowej: bieganie, triathlon, pływanie, kolarstwo. Jest to związane z większą ilością tlenu dostarczaną do mięśni. Krwinki czerwone przenoszą tlen z płuc do tkanek oraz dwutlenek węgla do płuc. Największą część krwi stanowią krwinki czerwone (erytrocyty), pozbawione jąder, dwuwklęsłe dyski o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6774 Data: 2017-05-03 10:14:45
  • [...] Wyróżniamy: GLUT1 występuje w mózgu, nerkach, jelicie grubym, erytrocytach i błonach komórkowych. Transport jest niezależny od insuliny (erytrocyty, czyli krwinki czerwone są uzależnione od dowozu glukozy, więc to zrozumiałe). GLUT1 ulega nadekspresji w różnych tkankach zmienionych nowotworowo, gdzie dostarcza glukozę, aby zaspokoić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 689 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4790 Data: 2019-05-02 13:33:15
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a krwinki czerwone i mózg są wręcz uzależnione od ciągłego dowozu glukozy! Jak więc można napisać, iż cukier przyczynia się do składowania toksyn? Jakich toksyn, skoro cukier nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Doping krwi - na czym polega i o co tu chodzi?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] czyli ilość krwinek czerwonych względem innych elementów osocza (objętości całej krwi). Im wyższy hematokryt, tym więcej całkowitej objętości krwi stanowią krwinki czerwone. Hematokryt to broń obosieczna. Może ułatwiać transport tlenu, jak i być powodem poważnego wzrostu ryzyka sercowo-naczyniowego. Jakie znaczenie ma hematokryt dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4076 Data: 2022-02-02 09:38:00
  • Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 736 Data: 2023-06-15 20:48:20
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6058 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] koper, pietruszka liście i korzeń, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10692 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Ashwagandha zaczyna być rozpoznawalna z kimkolwiek by się nie rozmawiało i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W 1998 r. w bazie danych PUBMED było o niej tylko 7 wzmianek, w 2018 r. już 95, w 2022 r. było to już 170 publikacji. Mówimy o osobnych pracach naukowych poświęconych witanii ospałej. Coraz częściej naukowcy poświęcają ashwagandzie bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 818 Data: 2023-08-31 14:34:28
  • Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18822 Data: 2018-11-14 09:03:58
  • [...] obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowieka (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3572 Data: 2021-04-01 14:35:15
  • Berberyna, czwartorzędowa sól amoniowa, należy do grupy alkaloidów, znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. oraz wielu innych roślinach. Wykazuje zróżnicowane działanie na organizmy żywe.  Jak podaje dr Różański: „Coptis obejmuje 15 gatunków i należy do rodziny jaskrowatych – Ranunculaceae Pomimo, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4856 Data: 2020-04-01 09:59:02
  • Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3166 Data: 2019-11-06 10:47:53
  • Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1725 Data: 2021-02-19 14:58:30
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9020 Data: 2019-06-11 06:28:18
  • [...] mięśniowych. W tym procesie glukoza może być produkowana np. z białka, mleczanów (powstających w trakcie wysiłku) czy tłuszczu (glicerolu). Ogólnie tylko mózg i krwinki czerwone potrzebują pewnej ilości glukozy, nawet gdy stosuje się dietę ketogeniczną, w której z dostarczanych tłuszczów powstają ciała ketonowe (nie mylić z ketonami). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2906 Data: 2022-07-14 12:38:58