Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]
[...] w filmie. Oto materiał: https://www.youtube.com/watch?v=KHqoWDlhOvc Cytat nr 1 2 min. 22 sek. „WHO ogłosiła, iż przetwarzane mięso, jak bekon, kiełbasa i ogólnie mięso czerwone może być karcynogenne”. Komentarz: czerwone mięso – to wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Obróbka mięsa to peklowanie, [...]
[...] krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g/dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg/minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu (celowo spłycam temat i nie wchodzę tu w [...]
[...] VII, IX, X i XII, a mają one wpływ na krzepnięcie krwi), fibrynogen (rozpuszczalne białko osocza; białko ostrej fazy; czynnik ryzyka udaru i choroby niedokrwiennej serca), czerwone krwinki, kolagen, leukocyty (np. neutrofile), endotelina (wywołuje skurcz naczynia), ADP i tromboksan A2 (zwiększają agregację płytek krwi), glikoproteina. U [...]
[...] tłuszczów wewnątrzmięśniowych (IMTG, IMAT) przez pracujące mięśnie, zużycie ciał ketonowych do „zasilania” wysiłku fizycznego, zużycie glukozy przez mózg i czerwone krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, urazów [...]
Niedokrwistość opisuje się jako zmniejszenie proporcji czerwonych krwinek w stosunku do reszty elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistość nie jest diagnozą, ale objawem choroby podstawowej. To, czy u pacjenta wystąpią objawy, zależy od etiologii (źródła) niedokrwistości, ostrości jej początku i obecności innych chorób współistniejących, [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
[...] ATP, zużycie tłuszczów wewnątrzmięśniowych przez pracujące mięśnie, zużycie ciał ketonowych do „zasilania” wysiłku fizycznego, zużycie glukozy przez mózg i czerwone krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
[...] krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g na dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg na minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu. Ale przecież ciała ketonowe zasilają [...]
[...] racjonalnej diety nie występują tak znacznie zwiększone stężenia glukozy we krwi. W niewielkich ilościach jest ona niezbędna i potrzebna np. zasila pracujące mięśnie, czerwone krwinki oraz mózg. Współcześnie wiąże się nadmierną podaż cukrów prostych z: odkładaniem tłuszczu = fatalny wygląd sylwetki kulturysty, stanem zapalnym, cukrzycą, [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
Sportowcy niejednokrotnie są poddawani ogromnym przeciążeniom, które mogą znacząco zaburzać wyniki badań. U ponad połowy badanych biegaczy po przebiegnięciu dystansu ponad 21 km stwierdzano krew w moczu (norma wynosi 0!) Najgorsze, iż dyscypliny kinetyczne, tj. bieganie, skoki z wysokości, uderzenia, mogą prowadzić do krwawień z przewodu [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
[...] po 36-48 h od ostatniego posiłku (kwasy tłuszczowe służą jako źródło energii i np. mogą zasilać powstawanie glukozy, której potrzebują w pewnym stopniu mięśnie, ale bardziej czerwone krwinki i mózg). U diabetyków stężenie glukagonu po posiłku nie spada! I faktycznie, u osób zdrowych cynamon promował fizjologiczny poposiłkowy spadek stężenia [...]
[...] aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w układzie krwiotwórczym, które podczas menstruacji ulegają obniżeniu. Składnikami mineralnymi o szczególnym znaczeniu w okolicach około-miesiączkowych są [...]
[...] pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek nerwowych). Właściwości kościotwórcze wapnia i magnezu dopełnia witamina D, natomiast kształtowanie [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]