[...] były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety ketogennej 1. Posiłek 3 jaja 50 g gorzkiej czekolady 40 g masła orzechowe 5 g oleju kokosowego nierafinowanego Z jaj formujemy omlet i smażymy go na patelni na oleju kokosowym. Na wierzch kładziemy masło orzechowe [...]
[...] zawsze i tworzą pary na długo zapadające w pamięć. Tak jest na przykład z kawą i czekoladą. Zestawienie takie przyjęło się nie tylko w tradycyjnej formie napoju i tabliczki czekolady, ale także np. pralinek o smaku kawy itd. Podwójna energia Do produkcji swoich wyrobów ALLNUTRITION zawsze wykorzystuje składniki najwyższej jakości, nie inaczej [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] tak wiele, że każdy miłośnik tego znanego od tysięcy lat wyrobu znajdzie coś dla siebie. Marka ALLNUTRITION chcąc zaspokoić potrzeby osób, które cenią sobie zarówno smak czekolady, jak i jakość i funkcjonalny charakter łakoci postanowiła stworzyć wyjątkowe czekolady, które zaspokoją najbardziej wymagające kubki smakowe. Kolejna [...]
[...] często pijesz słodką kawę? Kawę z mlekiem? Cappuccino? Średnie latte? To przecież tylko kawa… Słodkie kawy z mlekiem dostarczają niemałej ilości kalorii. Nie rzadko zdarza się, że napój tego typu ma 300-500 kcal. Wybierz czarną kawę! Możesz umilić sobie jej picie kostką gorzkiej czekolady, pod warunkiem, że nie pijasz więcej, niż 2 kawy dziennie.
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci. 5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, wiąże się ze zbyt niskim poziomem magnezu. Zadbaj, by w diecie obecne były zielone warzywa, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe. Pomocne może być również [...]
[...] stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E oraz z [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
[...] czarnej kawy (najlepiej parzonej, a nie rozpuszczalnej), a nie śmietankowych i cukrowych napojów kawowych. Postaw na czarną kawę! Gorzka czekolada Już 2 kostki gorzkiej czekolady mogą nie tylko zmniejszyć poziom stresu, ale także ograniczyć chęć na podjadanie słodyczy. Wysoki poziom stresu może prowadzić do wysokiego poziomu kortyzolu, przez [...]
Fani czekolad często narzekają na ich względnie wysoką kaloryczność, która to kreowana jest przez znaczny dodatek cukru. Oczywiście istnieją czekolady bez dodatku sacharozy, jednak z reguły są to czekolady tak gorzkie, że nie każdemu smakują. Rozwiązaniem na tego typu rozterki dietetyczne są produkty dosładzane substancjami słodzącymi naturalnego [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
[...] pracę trzustki, dostarczają mniej energii, jednak są niesłychanie rozpowszechnione (pieczywo, makarony, ryż, kasza, słodkie przekąski, soki i inne słodzone napoje, batoniki, czekolady, lody itd.) Referencje: Jose Antonio “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals” [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]