SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukry

  • W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów.  Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 424 Data: 2023-09-28 15:12:43
  • Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9620 Data: 2020-12-17 19:25:28
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny zmienić stan jelitowego ekosystemu. Co istotne, powyższy skutek może wystąpić już po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6013 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22926 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 877 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla rozwoju nadciśnienia. Zbędne kalorie w postaci cukru mogą przyczyniać się do otyłości (cukry są szybko przekształcane do trójglicerydów i składowane pod skórą oraz w głębszych warstwach tułowia). Otyłość ma wpływ na wzrost stężenia we krwi insuliny, kwasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 651 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • [...] soki owocowe (niezależnie od pochodzenia, z koncentratu, świeżo wyciskane itd.) i większość napojów słodzonych, słodyczy, drobnych przekąsek. Takie produkty, bogate w cukry o szybkiej kinetyce, charakteryzują się negatywnym wpływem na glikemię, otłuszczenie sylwetki i długofalowo … zdrowie. Powiązano je ze stanem zapalnym, chorobami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8932 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6039 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] nadwyżka energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4031 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25901 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie oddziałują na zdrowie. Nie można jednoznacznie ocenić rzekomego szkodliwego wpływu na zdrowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7931 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g (nazwijmy go „wysokowęglowodanowy”). Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6548 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13851 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3233 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6716 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 404 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • [...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3045 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, to oba te cukry są kontrowersyjne i raczej należy się ich wystrzegać (poza krótkim okresem tuż po zakończeniu treningu). Fruktoza potrafi negatywnie wpłynąć na wątrobę, z kolei glukoza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28639 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen). W 100 g czekoladowych Lodów jak dawniej Koral znajdują się 252 kcal. Węglowodany 24,6 g (w tym cukry 22,5 g), białko 4,5 g, tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26463 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • [...] dietą. Same tłuszcze nie dadzą takich osiągów np. w sportach wytrzymałościowych, czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18432 Data: 2018-04-21 13:24:36