SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukru

  • [...] spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, problemy zdrowotne nie wynikają tylko z konsumpcji cukru (sacharozy), tłuszczów nasyconych, trans, pszenicy czy roślin GMO. Zagadnienie jest złożone i skomplikowane. Duża podaż węglowodanów w diecie człowieka wcale nie musi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6350 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2393 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • [...] karmienia dzieci cukrem... Istnieją badania sponsorowane przez lobby związane z cukrem, w których nie wykazano szkodliwości dla zdrowia sacharozy, niezależnie czy kalorie z cukru zapewniały 10%, czy 25% energii. No, przynajmniej tak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Bezpieczna ilość cukru w diecie? Cukier nie jest nam potrzebny w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1258 Data: 2023-01-28 18:43:18
  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8930 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 880 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27320 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim  pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 217412 Data: 2019-01-09 08:57:19
  • [...] mineralna itd.). W klasycznej wersji „napoje energetyczne” dostarczają pełno cukrów o szybkiej kinetyce, który nie są obojętne dla zdrowia. Red bull zawiera 11 g cukru w 100 ml. W składzie, na pierwszych trzech pozycjach wyszczególniono: wodę, sacharozę (=glukoza+fruktoza), glukozę. Puszka Red Bull’a zawiera 27,5 grama [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4082 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • [...] poważną chorobę, dużo gorszą, niż przeziębienie. Gdyby ktoś wynalazł lek na raka, z pewnością zostałby milionerem. „Organizm człowieka działa na cukrze, potrzebujemy tego cukru” https://www.youtube.com/watch?v=TzASM2LBh2g Film: autorka głosi najróżniejsze herezje dotyczące np. glukozy czy fruktozy. Aga in America nie odrobiła żadnej lekcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13247 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6705 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1542 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • [...] hamowała o 92% produkcję glukozy (i tak ma być - z założenia zmniejsza glukoneogenezę), a dodanie adrenaliny powodowało opóźnione i niecałkowite zahamowanie produkcji tego cukru. Dla przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4366 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Czy alkohol tuczy? Fakty i mity!

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] mężczyzn było tylko 6) sacharozę lub sztuczne słodziki. Grupę słodzików stanowiły osoby mierzące średnio 169.5 ± 1.6 cm i ważące 79.2 ± 2.0 kg, w grupie cukru mierzące średnio 171.6 ± 1.6 cm i ważące średnio 82.5 ± 1.7 kg. Podaż energii przed eksperymentem: grupa słodzików dostarczała ~ 2174 kcal dziennie, grupa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11453 Data: 2019-01-19 14:01:33
  • To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6982 Data: 2017-05-31 03:42:29
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3366 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6865 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • [...] zjadasz „Toffifee”. Ty widzisz tam przysmak, ja widzę czysty cukier (48.5 g w 100 g) oraz tłuszcz (28,7 g w 100 g). Równie dobrze możesz zjadać kilka łyżeczek cukru stołowego oraz 3 łyżki masła. Po osiągnięciu pewnego wieku lepiej jeść chude mięso, najlepiej przygotowywane na parze, jajka, wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11895 Data: 2018-12-03 10:05:37
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie ma żadnego pojęcia. Największe błędne tezy Marion Grillparzer: „Dla wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy coś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1966 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1033 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • [...] typu II? W cukrzycy typu II zaburzenia polegają na: Nietolerancji glukozy, insulinooporności; biorą w tym udział: mięśnie (główny odbiorca materiałów energetycznych, w tym cukru), wątroba (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2504 Data: 2022-04-04 13:00:45