SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier we krwi

  • [...] związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 854 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7242 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • [...] postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). R-ALA jest również kluczowy dla produkcji energii – pomaga rozłożyć cukier do produkcji ATP, paliwa używanego przez komórki do utrzymania czynności organizmu. Dawkowanie: dzień treningowy: 1 tabletka po treningu siłowym wraz z posiłkiem, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11168 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2612 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Co to jest? Ziemniaki są nieprzetworzone, a frytki już tak, owoce są nieprzetworzone, a jogurty udające owocowe już tak, burak cukrowy jest nieprzetworzony, a sacharoza (cukier stołowy) już tak, orzechy są nieprzetworzone, ale słodzona cukrem czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23256 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] doustny) na stężenie we krwi. Jaki wpływ na zdrowie ma nadmierna podaż cukru (lub jego odpowiedników)? Na chwilę obecną powiązano picie napojów słodzonych (np. zawierających cukier: sacharozę, glukozę i fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; nie kończącym się apetytem, zwiększonym odkładaniem tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9890 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2713 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Aspartam to trucizna? Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] i choroby Alzheimera w badanej kohorcie. Cukrzyca Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10440 Data: 2018-05-14 11:04:08
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] jest szkodliwa dla zdrowia i estetyki sylwetki. Laktoza jest podwójnie szkodliwa! Jak to rozumieć? Po pierwsze: laktoza = glukoza + galaktoza. Glukoza to szybko przyswajalny cukier, który wywołuje zaburzenia glikemii. To fachowe pojęcie znaczy tyle, iż we krwi pojawia się masa cukru prostego, który (w nadmiarze) jest dla organizmu trucizną. Tak. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11597 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Ranking słodzików: Najlepszy słodzik - TOP 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] związek ten wspomaga również wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Ksylitol uznać należy za substancję dość bezpieczną, choć nie wszyscy go dobrze tolerują. Niestety cukier brzozowy może powodować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, wywołując biegunki. Efekt ten występuje raczej przy wysokim spożyciu, ale u pewnej grupy osób tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25578 Data: 2017-04-14 08:50:41
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2825 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 796 Data: 2022-09-01 12:38:31
  • Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11110 Data: 2017-05-25 09:24:33
  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10079 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12641 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5519 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • [...] bulwiastych) - 0.004 PPM, 0.07 mg/kg, owoce hodowane w ogrodzie - 0.108 PPM, owoce - 0.031 PPM, oleje, tłuszcze - 0.015 PPM (np. margaryna 0.025 mg/kg, masło 0.06 mg/kg), cukier - 0.008 PPM, napoje i woda - 0.004 PPM. Na podstawie: Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” oraz „Antyodżywcze i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3017 Data: 2019-02-25 10:35:55