[...] ale warto mieć na uwadze, że spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do wzdęć. Jedzone w umiarkowanych ilościach wciąż są znacznie zdrowsze i lepsze jakościowo niż zwykły cukier, więc nadal mogą one widnieć na liście zdrowych produktów. Wprowadzaj je do swojej diety stopniowo. Ogranicz spożycie soli Sól jest nam potrzebna, ale w umiarkowanych [...]
[...] ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to monosacharyd (cukier prosty), który pod postacią glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego [...]
[...] z pestek słonecznika nie jest tak popularne, jak powyższe produkty, ale jest to także jedna z najzdrowszych opcji, oczywiście zakładając, że nie zawiera dodatków takich jak cukier czy sól. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, które odgrywają rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, białka (ok. 6 g w porcji 25 g), a także miedzi, magnezu, [...]
[...] jeśli spożywasz je regularnie i w odpowiedniej ilości. Jednak żywność zawierająca sterole roślinne nie zawsze jest zdrowym wyborem ze względu na inne dodatki, takie jak np. cukier. Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na zróżnicowaną dietę, obfitującą w produkty roślinne. Pokarmy, które naturalnie zawierają sterole roślinne, są zwykle bogate [...]
[...] Poliole zamiast cukrów prostych Słodycz w NUTLOVE zawdzięczamy maltitiolowi, który należy do polioli. Dostarcza on znacząco mniej kalorii niż komercyjnie wykorzystywany cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy. Dodatkowo nie powoduje on próchnicy, gdyż nie jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające jamę ustną. Jego zaletą jest również [...]
[...] zrzucenie zaledwie 10 funtów (około 4,5 kg) może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Sposób odżywiania a funkcjonowanie układu odpornościowego Dieta bogata w cukier i tłuszcz, a także spożywanie zbyt dużej ilości kalorii sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Wynika to z faktu, że dochodzi do nadmiernego wzrostu [...]
[...] to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić podstawy naszego jadłospisu i powinniśmy go racjonalnie dawkować. Słodycz tak - cukier nie! Często mylnie sądzimy, że cukrów prostych [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
[...] się z maltozy, którą znajdziemy w ziarnach zbóż. Jego charakterystyczną cechą jest niska wartość energetyczna, 1 g maltitolu dostarcza o połowę mniej kalorii, niż tradycyjny cukier. Kolejnym atutem tego słodzika jest wpływ na poziom cukru we krwi. Maltitol ma niski indeks glikemiczny Ig 35, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy [...]
[...] oczyścić, lepiej jest wprowadzić pewne zmiany do swojej diety niż przestawiać dietę na same soki. Co możesz zrobić? ogranicz lub wyeliminuj z diety rafinowane węglowodany, cukier i niezdrowe jedzenie zastąp węglowodany skrobiowe większą ilością owoców i warzyw wyeliminuj rafinowaną żywność i przetworzone źródła cukru jedz całe owoce i warzywa, [...]
[...] się produktem raczej z grupy tych zakazanych, aniżeli wskazanych w codziennej diecie (lub chociaż neutralnych). Biorąc pod uwagę fakt, że w jego składzie nie pojawia się cukier stołowy, czy olej palmowy, a w ich miejscu są odpowiednio maltitol (substancja słodząca pochodzenia naturalnego, należąca do polioli) oraz mieszanka oleju shea z [...]
[...] picie soku żurawinowego ma jakieś wady? Pomimo potencjalnych korzyści dla zdrowia serca, trzeba pamiętać, że sok żurawinowy oferowany w marketach często wzbogacany jest w cukier. Dlatego niektórzy przyjmują żurawinę w formie suplementu. Tak czy inaczej, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że picie dwóch szklanek soku [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] poziom konsumpcji świeżych owoców, warzyw i nasion oraz orzechów przy równoległej nadmiernej podaży produktów o wysokim stopniu przetworzenia, bogatych w sól i / lub cukier. Do czynników niezależnych od stylu życia zalicza się zaburzenia genetyczne związane z receptorami dla cholesterolu LDL. Przyczyny nadciśnienia Nadciśnienie to [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
[...] wartość energetyczną niż węglowodany, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Bez cukru, z białkiem mlecznym Wykorzystany maltitol, idealnie imituje cukier, jednak w przeciwieństwie do niego, nie sprzyja powstawaniu płytki nazębnej i próchnicy. Baton ten w 100 g dostarcza aż 22 g protein, które mają ogromne znaczenie w [...]
[...] przepyszne batony, o wyjątkowym składzie, które pozwolą cieszyć się słodkim smakiem przy jednoczesnym utrzymaniu postanowień noworocznych. Odpowiednio dobrane łakocie mogą sprawić, że każda dieta może stać się urozmaicona i smaczna. Jeśli chcesz ograniczyć cukier, ale kochasz słodycze produkty serii NUTLOVE to idealny kompan Twojego jadłospisu.
Wyobraź sobie słoneczne niedzielne popołudnie, spacer z babcią i wizytę w małej zaprzyjaźnionej cukierni, gdzie półki zapełnione są cudownie pachnącymi, słodkimi łakociami. Brzmi znajomo? Wspomnienia przy legendarnych łakociach... Chyba każdy z nas, ma w swoich wspomnieniach lub marzeniach ukryte miłe chwile z dziadkami, rodzicami, czy też z [...]