SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier

  • [...] pierwszej kolejności można wymienić: serce, wątrobę, nerki, mózg, w drugiej np. mięśnie). Niestety człowiek jest podatny na wszelkie odchylenia stężeń glukozy we krwi. Ten cukier prosty jest jednym z najważniejszych substratów energetycznych w organizmie. Jaką rolę pełni glikogen wątrobowy? Glikogen wątrobowy (~100 g dla osoby ważącej 70 kg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2404 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...]  czynnik martwicy nowotworów (TNF alfa) Grafika: ilość leukocytów po treningu. Węglowodany silnie tłumią odpowiedź zapalną. Banany posiadają podobną skuteczność jak cukier. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2570 Data: 2019-10-23 09:27:09
  • [...] rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. Jakie suplementy będą najlepsze na diecie keto? Olej MCT – średniołańcuchowe trójglicerydy, to taki „cukier” wśród tłuszczów. Chodzi o to, że energia z MCT wchłania się bardzo szybko i od razu przekształca w energię, właśnie jak cukry. Olej MCT pomaga zwiększyć znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16023 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] i natychmiast zrezygnować z silników diesla, ich spaliny należą do I grupy kancerogenów, pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14111 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] ilości 82 gramów. Zawartość tłuszczu wynosi 5,1 g, a węglowodanów 5,7 g. Cukry stanowią minimalną część kaloryczności, jest to około 0,5 grama, jednak nie jest to cukier dodany. Ponadto odżywka ta oferuje 1,8 grama błonnika na 100 gramów, co jest dodatkowym atutem dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Nie można też zapominać o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 468 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] napój byłby trudny do wypicia, jednak kwas fosforowy ma wpływ na tolerancję Coli przez człowieka. 20 minut po spożyciu: następuje silny wyrzut insuliny. Wątroba wychwytuje cukier, część zostanie zużyta na cele energetyczne, jednak większość ma szansę trafić do tkanki tłuszczowej. Dlatego napoje słodzone mogą tuczyć, gdyż są bogatym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6466 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • [...] białka serwatkowego. W przypadku, gdy to nic nie da i dyskomfort pojawi się nawet po izolacie albo hydrolizacie białka serwatkowego, trzeba kategorycznie wykluczyć cukier mleczny i wybrać białko bez laktozy. Mimo że zdecydowanie najpopularniejszymi odżywkami białkowymi są serwatki, bez problemu można dostać suplementy innego rodzaju. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70572 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Dieta DASH - zasady, efekty. Najzdrowsza dieta w rankingu USA

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi.  Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3852 Data: 2021-03-01 20:48:37
  • [...] i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego cukier? Ostatnio obawy dotyczące niezakaźnych chorób związanych z dietą wzrosły ze względu na ich związek z cięższymi wynikami klinicznymi COVID-19, w tym hospitalizacją i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4323 Data: 2022-07-06 09:28:29
  • [...] Jest dosłownie wszędzie. Nic dziwnego, skoro jest dość tani, dostępny w dużych ilościach oraz prosty w produkcji i przechowywaniu. Jak zarządzać swoim apetytem na cukier? Jeśli jesteś słodyczowym fanatykiem, postaraj się zastępować słodycze zdrowymi przekąskami takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1924 Data: 2022-04-21 13:01:03
  • Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie.  Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi.  Ponadto ma wpływ na stężenie glutationu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych, osłabia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 761 Data: 2022-12-21 13:48:31
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 629 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Czy cukier może obniżać odporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glikogenu wątrobowego i mięśniowego). Uwalnianie i magazynowanie energii zależy od funkcjonowania układu nerwowego, pracy wątroby, mięśni itd.  A co ma wspólnego cukier, z układem odpornościowym? Okazuje się, że niemało. Chociaż glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ich proliferacji, duża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1359 Data: 2021-10-10 10:16:59
  • To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę.  Podsumowanie Jeśli chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 722 Data: 2023-11-09 13:39:09
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on dokładnie jest i jak wpływa na nasze zdrowie?  Podsumowanie Spożywanie produktów z cukrem dodanym, rzadko i z umiarem, prawdopodobnie nie jest dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 813 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • [...] w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną równowagę mikrobiologiczną.  Dodawanie większej ilości warzyw, orzechów, nasion i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 703 Data: 2024-01-11 08:54:56
  • Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu.  Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2010 Data: 2021-05-05 11:41:44
  • Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4004 Data: 2022-10-25 06:01:32
  • Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14081 Data: 2017-12-19 10:36:48
  • [...] cukru oraz cząsteczki alkoholu. Taka struktura daje zdolność pobudzania słodkich receptorów smakowych na języku. Wyglądem i smakiem (choć jest dużo słodszy) przypomina cukier. W niewielkich ilościach występuje w wielu owocach oraz warzywach, np.: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach, a zatem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4268 Data: 2017-12-07 09:57:57