[...] dni, to zgłoś się do chirurga (oczywiście to żart, nie polecam podobnych interwencji — jest to możliwe, ale obarczone zbyt dużym ryzykiem). Diety odtruwające i usuwające toksyny Przykro mi, ale autorzy podobnych diet (np. owocowo-warzywnych, odtruwających, detoksykujących, oczyszczających itd.) nawet nie wiedzą, czym są toksyny. Czym są [...]
[...] otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile czasu trzeba, by pozbyć się metali ciężkich? Często klasyfikuje się metale ciężkie, jako toksyny - jest to nieprawidłowe ujmowanie zagadnienia. Niemniej, metale ciężkie są trudnym orzechem do zgryzienia. Przykładowo, ołów przebywa w ustroju człowieka [...]
[...] Podsumowując Ryba jest bogata w białko, a większość tłustych ryb jest bogata w zdrowe, długołańcuchowe kwasy omega-3. Prawdą jest jednak również to, że ryby kumulują toksyny i metale ciężkie. Z tego względu nie należy jeść ich w dużych ilościach każdego dnia. Źródła: Fish Oils May Have Benefits for Athletes and People Who Work Out [...]
[...] nie są stabilne i z czasem mogą wytwarzać wolne rodniki. Jedną z obaw związanych z jedzeniem tłustych ryb lub przyjmowaniem oleju z ryb jest możliwość narażenia na toksyny. Ryby, szczególnie te duże, gromadzą w sobie metale ciężkie, dioksyny i PCB. Jedną z toksyn budzącą spory niepokój jest rtęć, ciężki metal mogący być trucizną dla [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
[...] ale także do szybszego starzenia się. Czy mamy na to jakikolwiek wpływ? Okazuje się, że tak. Niektóre czynniki, takie jak nieodpowiednia dieta, brak ruchu, ekspozycja na toksyny środowiskowe itp. mogą powodować silniejsze narażenie naszego organizmu na działanie stresu oksydacyjnego. Czym jest stres oksydacyjny? Stres oksydacyjny to brak [...]
[...] szybko starzeje się nasz mózg, ale warto wiedzieć, że styl życia też ma na ten proces ogromny wpływ. Ćwiczenia, interakcje społeczne, unikanie konsumpcji oraz ekspozycji na toksyny i trucizny takie jak np. dym papierosowy, alkohol i zanieczyszczenie powietrza, pomagają spowolnić starzenie się mózgu. A co z dietą? Dieta ma fundamentalne znaczenie [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] jest obecnych 1000000000000 komórek bakterii). Ponadto w przyrodzie są miliony trucizn, niektóre mogą zabić człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, [...]
[...] Ratha w obronie zdrowia: „Działania niepożądane są nieuniknione, ponieważ podlegające patentom preparaty farmakologiczne to substancje chemiczne i organizm traktuje je, jak toksyny.” Tak samo organizm traktuje nadmierną podaż witamin i minerałów, niezależnie jakiego pochodzenia. Teza chemiczne = złe, a naturalne = dobre jest kompletną bzdurą. [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] patologicznych w płucach. Zakażenie RSV zmniejsza ekspresję enzymów przeciwutleniających, zwiększając w ten sposób uszkodzenie oksydacyjne tkanek. W badaniach na zwierzętach toksyny bakteryjne doprowadziły również do utraty witaminy C w wielu tkankach. Zwiększona produkcja ROS podczas odpowiedzi immunologicznej na patogeny, może wyjaśnić spadek [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej [...]
Cukrzyca, nowotwory, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe są współczesną epidemią. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów. Od dawna wiemy, iż jest też powiązana z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem czy zespołem metabolicznym. Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie, w tym około [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
[...] zgony dzieci w wieku do 0-4 lat odpowiadały za 35-40% całkowitych zgonów. W 2010 roku nowotwory były przyczyną 25,3% zgonów w Polsce. Ponadto autorka diety twierdzi, iż toksyny są główną przyczyną chorób w Polsce – to bardzo ciekawe, ponieważ w zatrutym rejonie Polski - województwie małopolskim – długość życia jest o wiele [...]