SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier

  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24221 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • [...] zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana osoba jest zdrowa, bez podania jej wieku, określenia profilu hormonalnego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6301 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2897 Data: 2020-02-03 16:58:54
  • To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6954 Data: 2017-05-31 03:42:29
  • Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15279 Data: 2017-09-17 11:48:36
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27275 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • [...] produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty fermentowane mają gęściejszą konsystencję, dlatego też ich obecność w przewodzie pokarmowych jest nieco dłuższa, a to wydłuża również okres, kiedy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6706 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Który sos w słoiku wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naszego odżywiania? Na co zwracać uwagę przed zakupem? Czym się kierować? Blue Dragon Sos słodko-kwaśny sos chiński Skład: woda syrop glukozowo-fruktozowy biały ocet ryżowy cukier pasta pomidorowa 6,5% ananas w syropie 4,5% marchew 4,5% cebula 4% plastry czerwonej papryki 3,5% plastry zielonej papryki 3,5% skrobia modyfikowana kukurydziana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16544 Data: 2017-10-24 12:22:44
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3362 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6159 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • [...] chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6014 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4201 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22564 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4339 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7911 Data: 2019-01-09 08:51:15
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła otyłości Kiedy zaczyna się „spalać tłuszcz”? Jaki trening na odchudzanie? Jak pozbyć się 5 kg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9422 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • [...] tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub ich odpowiedniki. Ponadto w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2540 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] będzie to dobrą alternatywą. Co znajdziemy w pieczywie chrupkim? Niestety producenci bardzo często upychają do takiego pieczywa sporo zbędnych dodatków. Między innymi cukier, który ma za zadanie poprawić smak pieczywa, bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13529 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6540 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 631 Data: 2021-05-21 07:47:37