SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co powoduje wzrost cukru we krwi

  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Kwasica zwiększa zwyrodnienie kości i uwalnianie wapnia, zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6462 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3003 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje insulinooporność. Cukier nie może dostać się do właściwych komórek, zostaje we krwi i to właśnie jest cukrzyca”. Komentarz: oczywiście, o ile istnieje wiele teorii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14046 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] jak ciężkie sterydy. Stwierdzono też, że np. „ziołowy”, niegroźny preparat Jungle Warfare (firmy ALRI) w środku miał... metylowany testosteron! Już 100 mg deca durabolinu powoduje zbicie naturalnego poziomu testosteronu prawie do zera (i to na prawie miesiąc!). „Zablokowanie” polega na wpływie ponadfizjologicznych ilości hormonów na oś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8302 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • [...] we krwi oraz zużywał porównywalną ilość „węgli” zmagazynowanych jako paliwo w mięśniach (czyli glikogenu mięśniowego). Czyli? Zalanie ciała węglowodanami przed treningiem powoduje, że rośnie stężenie insuliny. Jednocześnie aktywacja wydzielania adrenaliny powoduje, że pojawiająca się w krwiobiegu insulina nie może działać tak, jak powinna! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4349 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Doping: najczęstsze pytania z internetu

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Przeglądając serwisy internetowe łatwo napotkać pytania, które aż się proszą o komentarz. Szczególnym polem jest obecnie stosowanie dopingu, gdyż jest to bardzo modny temat w serwisie YouTube. I źle się stało, gdyż większość znawców dopingu nie posiada stosownej wiedzy, by komukolwiek udzielać porad. U pacjenta stwierdzono silne powiększenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5224 Data: 2019-08-12 10:50:27
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9656 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 592 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1219 Data: 2023-02-18 12:10:23
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9195 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • [...] wyniki. Białko (np. serwatkowe) może mieć wpływ na zwiększenie wydatku energetycznego w warunkach deficytu kalorycznego, kapsaicyna jeszcze „podkręca” te wyniki. Kapsaicyna powoduje zwiększone odczuwanie sytości, co pozwala przetrwać okres mniejszej podaży energii, skromniejszych posiłków. Ekstrakt z zielonej herbaty Nie jest tylko środkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1931 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4200 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 49543 Data: 2018-02-09 08:16:29
  • Sterydy anaboliczne, a narkoza, znieczulenie i zabiegi

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] być „zasilane” mięśnie, w tym np. łydki, przednia i tylna część uda, pośladki, grzbiet, mięśnie brzucha warstwy powierzchowne i głębokie itd.). „Przesunięcie” zasobów krwi powoduje niedokrwienie jelit, żołądka oraz wątroby. Stąd u biegaczy mogą występować rozmaite zaburzenia żołądkowo-jelitowe, krwawienia z przewodu pokarmowego itd. Kliniczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5677 Data: 2021-07-20 11:21:47
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • [...] tycia, powstawania nowotworów, stanu zapalnego, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy itd. Wiele badań wskazuje, że większa podaż sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego powoduje proporcjonalny wzrost stężenia trójglicerydów w ustroju. Naukowcy twierdzą, że sacharoza jest dla wrażliwości insulinowej groźna dopiero, gdy dostarcza > 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5981 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] awokado Na zakończenie dodam, iż warto suplementować magnez oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7176 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 861 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • [...] przyczynia się do powstawania próchnicy nazębnej. Idealnie nadaje się do wypieków i innego rodzaju deserów, nie zmienia ich smaku. Polecany diabetykom, gdyż po spożyciu nie powoduje istotnej odpowiedzi insuliny oraz glukozy. Można wykorzystać go w diecie przeciw drożdżakom, pleśni i bakterii Helicobacter pylori. Minusy: ksylitol nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15240 Data: 2017-09-17 11:48:36
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 615 Data: 2023-10-09 06:02:51