[...] i chrzęstnej, związek ten zaliczany jest do grupy hormonów anabolicznych. Somatotropina bierze także udział w regulacji metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Miedzy innymi powoduje nasilony rozpad komórek tłuszczowych oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, co chroni białka mięśniowe przed katabolizmem. Pod wpływem [...]
dzialenie jest calkowicie pozbaione sensu. jak gainer podlewa Cie fatem, byc moze sie tak dziac ze wzgledu na to ze jest on szybkostrawny i powoduje duzy wzrost poziomu cukru we krwi. lub tez sle oszacowales poziom kalorycznosci i ogolny bilans miesieczny nie bedzie Ci sluzyl, nie wazne co bedziesz jadl
[...] konsumpcji, ale ... mogą mieć drastyczne i nieprzewidywalne długotrwałe skutki zdrowotne! Niedawno stwierdzono, iż ASPARTAM (methyl-L-α-aspartyl-L-phenylalaninate) powoduje w dawce 40 mg na kg masy ciała 3-6 krotny wzrost ilości metanolu we krwi (trucizna). Wg badania z 2015 roku prawdopodobnie słodziki (aspartame oraz acesulfam-K) [...]
[...] komórki czuciowe, co objawia się typowymi bólami. Dlatego bezpośrednio po ciężkim, fizycznym wysiłku nie należy biernie odpoczywać, ale podjąć chociażby spacer, który spowoduje dotlenienienie komórek. Dużą część kwasów mogą usunąć nerki. Jony wodorowe wydalane są tam przy udziale kwasu moczowego. Jednak w określonej objętości moczu mogą [...]
[...] Współczesne nawyki żywieniowe wyrządzają wiele szkód naszemu organizmowi, ale największe spustoszenie czynią w jelicie grubym. Niedostateczna ilość błonnika w pożywieniu powoduje zastój w jelitach i zaparcia, a w sytuacji, w której kanał wydalniczy jest zatkany, nawet najlepsza dieta nie da spodziewanych rezultatów. Resztki nie strawionego [...]
Z tego co ja wiem to białko owszem powoduje taki wyrzut. Szczególnie to szybko przyswajalne no wpc. Ale tłuszcze chyba nie. Mogę się mylić. Natomiast jest to tak mały skok cukru że to właśnie nie ma znaczenia ;-) Ty chyba mylisz pojecia, bo wzrost stezenia glukozy we krwi, a wzrost insuliny to dwie rozne kwestie, mimo ze poniekad jedna zalezna od [...]
[...] ustali się zapotrzebowanie na białko dla konkretnego zawodnika należy się upewnić czy jest zaspokajane jego zapotrzebowanie na energię. Niskie spożycie np. węglowodanów powoduje, że szybciej zużywane są zapasy glikogenu w mięśniach i wątrobie, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego spalania białek. Tak więc dla zapewnienia prawidłowego [...]
[...] do pracy. Badania naukowe wykazały, że spożywanie 4,5 lub 6 posiłków w ciągu dnia zmniejsza też skłonność do otyłości. Zjedzenie tej samej ilości pożywienia w 1-2 porcjach powoduje szybkie odkładanie się tkanki tłuszczowej. PORANNA PORCJA ENERGII. Wygłodniały po nocy organizm domaga się jedzenia, dlatego wbrew powszechnym opiniom - należy [...]
[...] pewnym sesnie ma racje - ale z drugiej strony jesli ktos jest na diecie keto (wegle do 50g ed) to nie ma innego wyjscia jak spozywac bialko w wiekszych ilosciach. Bilako nie powoduje wzrostu cukru u zdrowych osob - powoduje wzrost poziomiu insu7liny (sama leucynya najbardziej) ale przy braku obecnosci glukozy tez wyrzut insuliny nie jest [...]
[...] szczegółowo zniszczenia spowodowane spożywaniem nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 procent glutaminianu sodu to kwas glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, są również omówione w książce Blaylocka). Blaylock przytacza blisko 500 naukowych źródeł, aby wykazać, że nadmiar występujących w żywności wolnych aminokwasów, [...]
[...] to niebezpieczne. Moje geny to AT. Kopia genu A mówi, że mam zwiększone ryzyko bycia otyłym, zaś kopia T mówi, że mam średnie ryzyko bycia otyłym. Posiadanie samego genu A powoduje, średnio wagę większą o 1,5kg niż u osobników nieposiadających tego genu. Oprócz tego posiadanie tego allelu powoduje, iż łatwiej tracę panowanie nad spożywaniem [...]
[...] Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja β-laktoglobulina), [...]
[...] je i rozkłada. 9/Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw infekcyjnym chorobom. 10/Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. 11/Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną [...]
[...] nie sa polecane młodym ludziom obciążające kręgosłup ak naprzykład Marty Ciąg. Ale, siłownia pomaga we wzroście! Trening pomaga w wiekszym wydzielaniu hormonu wzrostu, co powoduje iz organizm zaczyna szybciej rosnąć. 30* Sporo osób zadaje pytanie sztangi czy hantle, albo drążek...wg Mnie powinno się ćwuczyć i jedno i drugie i nawet [...]
[...] Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja β-laktoglobulina), [...]
[...] lipa, jak nie jem nic przez 5-6h (albo nie wezme insy i ide z cukrem wysokim na trening) to jest moc, jest dobre samopoczucie i WTF ? kiedys gdzies czystałem ,ze insa powoduje wzrost serotoniny itd... a ona znowu "usypia i zamula" ale czy da się to jakos wytłumaczyc sensownie co jest powodem i jak go usunąc... ale moze też w zla strone [...]
[...] się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów Brak witaminy C w pożywieniu ciężarnej stwarza zagrożenie teratogenne dla płodu. Zbyt mała ilość witaminy C powoduje zwiększone wydalanie witaminy B6. Nadmiar Stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny [...]
[...] rozmiar kolców na dendrytach ma związek z jakością synaps. Gdy kolce sa mniejsze to połączenie synaptyczne słabsze i odwrotnie. Najnowsze wyniki sugerują więc, że miR-134 powoduje osłabienie synaps. Okazało się ponadto, że działanie miR-134 polega na hamowaniu aktywności genu Limk1, który pobudza wzrost kolców na dendrytach. Pobudzanie [...]
[...] rodzaju diety, inni próbują je stosować starając się pozbyć tkanki tłuszczowej. Czasami diety działają; większość jednak jest daleka od spełnienia swoich obietnic i powoduje więcej szkód niż sukcesów. Jeśli tym, czego pragniesz, są prawdziwe rezultaty, a nie puste obietnice, najlepiej będzie, jeśli dowiesz się, jak opracować dietę, która [...]