[...] ( Cox i wsp., 2011 ) oraz przerzutów i wzrostu raka ( Goncalves i wsp., 2019 ; Nakagawa i wsp., 2020 ). Z biegiem czasu przewlekły mitochondrialny stres oksydacyjny powoduje upośledzenie mitofagii z nagromadzeniem uszkodzonych mitochondriów i mniejszą liczbą funkcjonalnych mitochondriów ( Shefa i wsp., 2019 ), wpływając tym samym na [...]
Witam chłopaki !!! Barmaster - napisałeś że glukoza powoduje wydzielanie insuliny (OK), a skutkiem ubocznym tego jest spadek cukru we krwi. Więc co powoduje wzrost cukru we krwi jeśli nie spożycie cukrów????? GRUBY-KAKTUS !!!
[...] uzyskiwać przyrosty siły. Kluczem w tym wszystkim jest unikanie regularnego spożywania, z wyjątkiem dni szczególnie długich i ciężkich sesji treningowych. >> Kofeina powoduje uczucie odnowienia siły na skutek kilku mechanizmów oddziaływania. Z krwi dostaje się ona do mózgu i wywiera silny nacisk na czuciowo ruchowe sensory kory mózgowej, [...]
[...] dostęp do skrobi czy innego źródła glukozy (do glukozy rozkładane są cukry w organizmie), mają więc większe ig (indeks glikemiczny) przez co wyższy wzrost cukru we krwi powoduje wahania cukrów, skoki insuliny co nie jest korzystne. - Co powoduje powstanie nie korzystnych dla naszego organizmu tłuszczy trans. Są to jedyne tłuszcze, na które [...]
PORAWKA Z POSTU WYŻEJ według mnie powinno sie po treningu spożyc węglowodany proste zeby podnieść poziom cukru we krwi co powoduje wzrost insuliny we krwi, czego nastepstwem jest zachamowanie katabolizmu potreningu.
[...] nie musisz, ponieważ efekty jedzenia ww z niskim IG utrzymują się do następnego posiłku, redukując wpływ na poziom glukozy (tu chodzi o to: że zjedzienie wysokiego ig nie powoduje tak dużych zmian w poziomie cukru we krwi, jeżeli przed tym zjemy coś o niskim ig) Dlaczego wiele dużo włóknistych pokarmów nadal ma wysoką wartość IG? Włókno [...]
[...] tym takie: - podane same białko po treningu zostanie wykorzystane na odbudowę glikogenu (co jest dla mnie trochę nie jasne, ponieważ według wiedzy jaką posiadam siłownia nie powoduje tak dużych strat w glikogenie a sama odbudowa będzie chociażby ze wzrostu poziomu cukru o którym wcześniej napisałem. Autor podkreślił, że białko "nie [...]
[...] do szkoły nosić pojemnika na żywność? Ryż/węglowodany (inne nazwy: cukry/sacharydy) w ciągu dnia spożywaj jak najmniej przetworzone. Mniej przetworzony produkt cukrowy powoduje mniejszy wzrost cukru we krwi po spożyciu go, a jedzenie wysoko przetworzonych cukrów jest skutkiem łapania tkanki tłuszczowej. Smażenie uznawaj jako ostatnią formę [...]
[...] o ok 50 % wiec jakby mi skoczylo z 2,2 mmola/l o 50 % to by nie bylo wyrzuty insuliny. a czy insulina transportuje aminokwasy,i kreatyne to musze doczytac. bo to ze insulina powoduje wzrost ilosci transporterow dla glukozy by je przetransportowac to wiem.tylko tu tez jest jedno ale.ze ten transporter bodajze GLUT4 powoduje transport glukozy do [...]
[...] sie wymadrzac wobec Morales_37, ale w pewnym sensie zapytac czy dobrze mysle. mysle ze jesli np naszym celem jest redukcja to nie jemy w DNT weglowodanow o wysokim IG gdyz powoduje to gwaltowny wzrost insuliny i ogranicza dzialanie lipazy hormonowrazliwej rozkladajacej tluszcz (triglicerydy)a z kolei przy diecie na mase przy ktorej jest dodatni [...]
[...] jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój). Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy). [...]
[...] odżywianiem, brakiem warzyw, owoców i mięsa w diecie - stosowaniem niektórych leków - nadmiernym poceniem się na treningu - wysoką intensywnościa treningów. Brak potasu powoduje apatię, obniżniżenie siły mięśni, senność - a co za tym idzie spadek skuteczności treningu, szczególnie przy "robieniu masy". Co daje potas: Potas ma [...]
[...] zwykle nie zawierają cukru. Substancje, które zwykle nie generują rozbudowy szlaku metabolizmu glukozy. Każdy ma "własne" histaminouwalniacze. U jednego ogórek powoduje wzrost cukru u innego cukrzyka ten sam posiłek z ogórka daje spadki cukru. Ważnym jest by odżywiać się niskowęglowodanowo – by w konsekwencji zmniejszyć [...]
[...] zapobiegają i leczą biegunki. Poziomki Jako jedyna w tej grupie nie zawdzięcza swych leczniczych właściwości owocom, lecz liściom. Obecność w liściach flawonoidów powoduje, że odwary z nich działają lekko moczopędnie, usuwają szkodliwe produkty przemiany materii. Natomiast dzięki garbnikom mają właściwości przeciwbiegunkowe i [...]
Co jest przyczyna osteoporozy? Istnieją dwie główne przyczyny, jedną z nich jest dieta wysokowęglowodanowa, która powoduje hiperinsulinemię. Jeśli ktoś ją ma, to może brać tyle wapnia ile chce, a i tak wydali go razem z moczem. Insulina jest jednym z pierwszych hormonów, jakie pojawiły się w organizmach żywych i jak już wspomniałem przy okazji [...]
[...] i paru innych gatunków. Produkowana jest bezpośrednio z glukozy i w rzeczywistości ma podobną do niej budowę. Obie ze sobą współzawodniczą. Od wielu lat wiadomo, że cukier powoduje osłabienie systemu odpornościowego. Wiadomo to od dziesięcioleci. W latach siedemdziesiątych odkryto, ze witamina C jest potrzebna białym krwinkom aby mogły [...]
[...] poprzez skórę, płuca, mocz i stolec. Pokarm dostarcza od 2 do 4 szklanek wody. Pozostaje więc jeszcze do wypicia 6-8 szklanek wody. Czysta woda nie wymaga trawienia, nie powoduje zaburzeń w funkcji organizmu, nie zawiera dodatkowych kalorii, dlatego znaczenie mato, jaki rodzaj napoju pijemy. Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w [...]
[...] że hexarelin jest rzeczywiście bardziej skuteczne i trwałe niż hormonu uwalniającego hormon wzrostu (GHRH). Wiadomo też, że GHRP-6 ma działanie synergistyczne z GHRH, co powoduje znacznie większe niż zwolnienie z tych substancji w monoterapii. Poprzez połączenie GHRP-6 z Hexarelin, silniejsze GH zwolnienie połączenie peptydu jest tworzony niż [...]
[...] i paru innych gatunków. Produkowana jest bezpośrednio z glukozy i w rzeczywistości ma podobną do niej budowę. Obie ze sobą współzawodniczą. Od wielu lat wiadomo, że cukier powoduje osłabienie systemu odpornościowego. Wiadomo to od dziesięcioleci. W latach siedemdziesiątych odkryto, że witamina C jest potrzebna białym krwinkom aby fagocyty [...]
[...] za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu powoduje szybsze odkładanie tkanki tłuszczowej, gorsze jakość mięśnie oraz trudności w ich budowaniu. Poziom testosteronu u męszczyzny warunkowany jest głównie genetycznie. [...]