[...] INSULINY :.. Organizm może zostać w prosty sposób pobudzony do wydzielania większej ilości insuliny, poprzez podanie cukru gronowego (glikozy). Cukier gronowy bardzo szybko powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i przez to zwiększone wydzielanie insuliny, tzn. więcej kreatyny może zostać w krótkim czasie wchłonięte przez komórki mięśniowe. [...]
[...] sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia [...]
[...] do tego kilka kaw dziennie, które podnosiły poziom cukru we krwi i kortyzolu, bo jadłeś tak mało, że bez kaw zasypiałeś z wycieńczenia organizmu. Wysoki poziom kortyzolu powoduje kiepskie trawienie składników. Dodatkowo dodaj do tego możlwość lekkiej insulinooporności, która mogła wyniknąć przez zaniżone kalorie, chroniczne kardio, [...]
[...] Te receptory mogą być otoczone błoną z komórek lub unosić się wewnątrz komórki, w obszarze zwanym cytozolem. Kiedy testosteron przyłącza się do związanego z błoną receptora, powoduje natychmiastową odpowiedź, zwaną przez naukowców odpowiedzią niegenomową. Cytozoliczny receptor androgenowy przyłącza testosteron, który wchodzi do komórki i za [...]
[...] glutaminy: - hamuje katabolizm, - wspomaga syntezę białek, - wspomaga regeneracje, - wspomaga odzyskiwanie glikogenu w mięśniach przez co nasz wysiłek może trwać dłużej, - powoduje zwiększone wydzielanie hormonu wzrostu, - zwiększa bilans azotowy w organizmie(przewaga procesów anabolicznych nad katabolicznymi). HMB-krótko łańcuchowy kwas [...]
[...] okreslanie tzw.progowego poziomu kwasu mlekowego. Progowy poziom kwasu mlekowego pozwala okreslic moment,gdy produkcja kwasu mlekowego w miesniach wzrasta do tego stopnia,ze powoduje to zmeczenie i ból. Grupa trenujaca intensywnie cwiczyla di osiagniecia poziomu kwasu mlekowego, podczas gdy trenujaca umiarkowanie nie osiagnela go. Jak podaje [...]
[...] wyzej energii - glikogenu. Automatycznie spada poziom cukru we krwi, a czym to skutkuje - wiadomo ;) Kto pije piwo lub pali marichuane zna efekt gastro ;) 3. Alkohol powoduje odwodnienie, jest diuretykiem. Spadek ilosci wody w ustroju powoduje zageszczenie krwii, wzrost stezenia w niej soli co w mozgu powoduje reakcje zapalne - i cala [...]
[...] zadbanie o odpowiedni poziom ATP będzie kluczem do maksymalnego zwiększenia efektywności naszych ćwiczeń na siłowni. - CEO (Ester Orotowy Kreatyny) - unikalna forma kreatyny powoduje, że poprzez podniesienie poziomu Urydyny, kwas orotowy zwiększa znacząco stężenie kreatyny i fosfokreatyny w mięśniach, które z kolei, jak już wcześniej wspomniano, [...]
[...] tłuszczu zapasowego. Węglowodany dostarczają wysokoenergetycznych cząstek, które kreatyna magazynuje i dystrybuuje w obrębie komórek mięśniowych. Wysoki indeks glikemiczny powoduje wysoki poziom cukru we krwi, a uzupełnienie produktu węglowodanami złożonymi pozwala na utrzymanie w ten sposób uzyskanego podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy [...]
[...] okreslanie tzw.progowego poziomu kwasu mlekowego. Progowy poziom kwasu mlekowego pozwala okreslic moment,gdy produkcja kwasu mlekowego w miesniach wzrasta do tego stopnia,ze powoduje to zmeczenie i ból. Grupa trenujaca intensywnie cwiczyla di osiagniecia poziomu kwasu mlekowego, podczas gdy trenujaca umiarkowanie nie osiagnela go. Jak podaje [...]
[...] oczywiście ludzie są różni, reagują inaczej. Czy jeść węglowodany? Generalnie chodzi o indeks glikemiczny (IG). Jeśli zjesz dużo łatwo przyswajalnych potraw o wysokim IG, spowoduje to szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a potem szybki spadek, co powoduje zachwianie równowagi hormonalnej i może prowadzić do trądziku (jak również wielu innych [...]
[...] które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Złe to te, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza. Jedzenie węglowodanów o małym IG hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), [...]
Byku z Twoich wypowiedzi wnioskuje ze zjedzenia bialka serwatki pomiedzy posilkami spowoduje ze jedzenie ktore jest zawarte w jelitach spowolni trwaienie ? ZAWARTOŚĆ TREŚCI POKARMOWEJ W ŻÓŁĄDKU I W JELITACH BEZ WĄTPIENIA SPOWOLNI PROCES ABSORBCJI BIAŁKA Z ODŻYWKI Hmm ciekawe, to powiedz mi czy zjedzenie 100g glukozy pomiedzy posilkami wchlonie [...]
[...] grypy oraz opryszczki. * Obecne są przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu. * Ich niedobór skutkuje objawami zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów. * Uczestniczą w procesach odnowy tkanek, tworzenia się przeciwciał, stymulacji wzrostu, a także wytwarzania hormonów i enzymów. JAKIE [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Różne [...]
[...] (GH) jest związkiem peptydowym produkowanym przez przysadkę mózgowa. Jest to hormon o działaniu silnie anabolicznym i regenerującym nasz organizm. Wzrost jego poziomu powoduje przyspieszenie przenikania aminokwasów do komórek mięśniowych. Nasileniu ulega także wewnątrzkomórkowe wykorzystanie aminokwasów na cele budulcowe. GH potęguje tempo [...]
[...] dla organizmu. Im więcej spożywamy kreatyny, tym mniej przenika jej do komórek mięśniowych. Co więcej, monohydrat kreatyny łączy się w organizmie z cząsteczkami wody, co powoduje, że osoby stosujące taki rodzaj kreatyny są "spuchnięte" i ociężałe. W celu zahamowania przemiany kreatyny w nieaktywną kreatyninę, sprzęga się jej [...]
[...] solnego treści żołądkowej oraz do, zwykle tylko częściowej, inaktywacji proteolitycznej aktywności pepsyny(6,8). Pepsyna poprzez zmniejszenie stymulacji wydzielania HCl powoduje osłabienie działania podstawowego czynnika agresji, jakim jest HCl. W wyniku wzrostu pH soku żołądkowego zwiększa się objętość wydzielanego soku żołądkowego i [...]
[...] z picia zielonej herbaty należy dodawać soku z cytryny do niej lub spożywać ją wraz z owocami. Witamina C znacznie zwiększa wchłanianie katechin, a sok z owoców cytrusowych powoduje, że wchłanianie katechin wzrasta pięciokrotnie, a to oznacza, że 80% wszystkich katechin pozostaje aktywnymi biologicznie. Jedna filiżanka zielonej herbaty zawiera [...]
Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup żywnościowych. łatwo przyswajalna, biorąca bezpośredni udział w metabolizmie komórkowym. Dlatego też, to właśnie z węglowodanów organizm najchętniej czerpie energię. Bez odpowiedniej ilości tej energii wykluczony jest jakikolwiek wysiłek. Najprościej rzecz ujmując ilość [...]