Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Choć na świecie szaleje pandemia koronawirusa, to jednak ciągle dominującą przyczyną śmierci na Ziemi (16% w ujęciu globu) jest choroba niedokrwienna serca. Drugą jest udar - 11%. Nie bez przyczyny zatem dietetycy i lekarze starają się wpierw zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, a gdy jednak dochodzi już do stanów chorobowych, [...]
Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość. Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]
Hollywoodzka gwiazda Mark Wahlberg niedawno pochwalił się swoją świetną formą. Na Instagramie zaprezentował się bez koszulki i na pewno sprawił, że wiele osób było pod wrażeniem jego sylwetki. Wahlberg stara się utrzymywać nienaganną sylwetkę przez cały rok. Jako aktor, który musi wcielić się w różne role, 50-latek miał wzloty i upadki w [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Weganizm to coraz bardziej popularny styl życia, w którym stosuje się dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody, dla których ludzie decydują się na taki sposób odżywiania są różne. Niektórzy weganie robią to, aby poprawić swoje zdrowie. Dieta roślinna może bowiem obniżyć ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ [...]
Czy powinnaś jeść przed treningiem? Jeżeli tak, to co to powinno być? Odpowiednie odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba [...]
Postanowiłeś/aś wziąć sprawę w swoje ręce i zacząć dbać o swoje zdrowie, sylwetkę i formę. Ćwiczysz, próbujesz zdrowo jeść. I czekasz... Kiedy pojawią się efekty? Czekasz, czekasz i nic. To nie tak, że Twoje ciało jest wyjątkowo oporne, po prostu prawdopodobnie popełniasz jakieś błędy. Czytaj dalej, a poznasz te najczęściej popełniane. Być może [...]
Okres redukcji dla nikogo nie jest łatwy ani przyjemny. Niekiedy jest to ogromny wysiłek dla naszego ciała, jak i umysłu. Trenujemy wtedy naszą siłę woli i widzimy, ile możemy wytrzymać, co w pewnych sytuacjach sprawia, że jesteśmy silniejsi. Treningi to tak naprawdę dla nas „pikuś”. Najgorsza okazuje się dieta, która systematycznie ma obniżane [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
W poprzednich w moich opracowaniach kilkukrotnie wspominałem, iż potencjał w leczeniu cukrzycy typu II posiadają diety ketogeniczne (skrajnie niskowęglowodanowe), a także system intermittent fasting (IF). Ściśle rzecz ujmując, nie jest to narzucony rodzaj diety, bo w ramy IF można wpasować dowolny schemat żywieniowy np. lowcarb (<150 g [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]