[...] Elena Weber, Jacek Kubica, Marek Radomski, Adam Sukiennik, Robert Gil, Anna Jachalska, Dariusz Kozłowski, Grzegorz Raczak, Mirosław Jabłoński i Marcin Rychter “Wpływ hipercholesterolemii na morfologię blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych” https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/view/24518 Radosław Kaźmierski “Udział [...]
[...] w skrócie opisać wrażenia z oglądania. Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, wspomagających wzrost, i antybiotyków u [...]
[...] supplements cross-contaminated and faked with doping substances.” Metabolism. 1993 Apr;42(4):446-50. “The effect of testosterone aromatization on high-density lipoprotein cholesterol level and postheparin lipolytic activity”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8487666 JAMA. 1989 Feb 24;261(8):1165-8. Contrasting effects of testosterone and [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] wątroby (np. doustnymi SAA) może mieć wpływ na stężenie SHBG, ale też np. metabolizm tłuszczów (np. po dużych dawkach winstrolu obserwuje się zwykle ogromne zmiany stężeń cholesterolu całkowitego, HDL i LDL). Jak winstrol wpływa na metabolizm tłuszczów? Wykazano, iż winstrol wpływa na stężenie lipazy wątrobowej i lipoproteinowej. Lipaza [...]
[...] badanie sponsorowane przez lobby związane z jajkami, ale wiele innych badań przynosi podobne rezultaty. Z innych badań wiemy, iż: dla rozwoju miażdżycy znaczenie ma nie sam cholesterol, profil lipidowy, ale... stan zapalny w ciele. Najprawdopodobniej dostrzegamy źdźbło, a przez dziesiątki lat nie widzieliśmy belki: „Dane kliniczne wskazują, że [...]
[...] w żaden sposób między grupami! Dodatkowo nie stwierdzono żadnych różnic w kompozycji sylwetki po 6 i 18 miesiącach. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące migdały miały niższy cholesterol, lepsze proporcje całkowitego cholesterolu do HDL i mniejszą ilość trójglicerydów. Jednak ponownie podkreślam, nie stwierdzono żadnych różnic w stężeniu [...]
[...] Wyniki po 12 tygodniach: odnotowano znaczące zmniejszenie obwodu w talii i na wysokości bioder w grupie eksperymentalnej i grupie placebo, w obu grupach wzrósł transporter cholesterolu HDL-C, jednak bardziej w grupie coleus forskohlii, całkowity cholesterol zmniejszył się o 9.76% w grupie otrzymującej coleus forskohlii, natomiast wzrósł w [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] stawia ogromny znak zapytania nad sensem stosowania provironu u sportowców. Tym bardziej, iż 6-miesięczne podawanie 100 mg provironu dziennie, zwiększyło o 18.8% ilość cholesterolu, frakcji LDL aż o 62%, a znacząco zmniejszyło HDL (o 35,7%). Podsumowanie Proviron jest drogi, słabo przyswajalny i toksyczny (wpływ na lipidogram). Pod znakiem [...]
[...] i proszku białkowego zmieszanego z pełnotłustą śmietaną. Dieta ta rekomendowała dzienna dawkę 36 całych jaj oraz do 1 kg czerwonego mięsa . Zawierała też w sobie mnóstwo cholesterolu, który jak się okazuje, mógł być jej najważniejszym składnikiem” . Jak podkreśla Manninen , uszkodzenia nerek związane z dietą wysokobiałkową są [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] wywodzi się z lat 60. i 70. XX wieku. Mijają kolejne dziesięciolecia i… obserwuje się wyraźne odejście od kiedyś głoszonych haseł. Kiedyś myślano, iż tłuszcze nasycone oraz cholesterol dostarczane w pokarmie są zabójcą układu sercowo-naczyniowego. Większość współczesnych badań, metaanaliz, wcale tego nie potwierdza. Proszę nie dziwić się, iż [...]
[...] Jak się bronić? Układ sercowo-naczyniowy: aby zachować zdrowie z pewnością warto regularnie kontrolować ciśnienie krwi. Dodatkowo badaj lipidogram (frakcje transporterów cholesterolu, trójglicerydy, cholesterol całkowity), wykonaj badanie EKG (można to zrobić nawet w terenie, na wielu zawodach często spotyka się mobilne punkty diagnostyczne), [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]
[...] 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co prawda z reguły cholesterol pokarmowy nie ma wpływu na endogenny, ale ... przy podaży średnio 844 mg cholesterolu dziennie, w diecie lowcarb, zawodnicy mieli [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] „Diabetes and Cancer A consensus report” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890380/ Hoogeveen, RC, Gaubatz, JW, Sun, W et al. Small dense low-density lipoprotein-cholesterol concentrations predict risk for coronary heart disease: the Atherosclerosis Risk In Communities (ARIC) study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014; 34: 1069–1077 [...]