W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] wiśnie, rodzynki, granat (owoc, nie uzbrojenie z materiałem kruszącym np. heksogenem), brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi, limonka, jabłko, papaja, mango, ziemniaki, buraki, marchew (lepsza w tym kontekście jest surowa), szpinak (surowy), ogórek, chrzan, awokado, ananas. W badaniu z 2012 roku dotyczącym zgonów z przyczyn metabolicznych i [...]
[...] g Wartości odżywcze Energia 641.0 kcal Białka: 36 g Tłuszcze: 31 g Węglowodany: 55 g Pomysły na kolacje Propozycje kolacji o wartości energetycznej 400-600kcal Mozzarella z burakiem i oliwą z oliwek oraz bagietką Mozzarella 125 g Buraki gotowane całe 200 g Oliwa z oliwek 10 g Bagietka 30 g Orzechy włoskie 5 g Bazylia 2 g Wartości odżywcze [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] składem mikroelementów. Do najlepszych źródeł węglowodanów będą zaliczały się m.in.: szpinak sałata brokuły kalafiory karczochy szparagi jarmuż ogórki kapusta brukselka buraki bakłażan seler cukinia owoce jagodowe Warto zadbać o różnorodność źródeł pokarmowych węglowodanów np. z ww. pokarmów roślinnych, jednocześnie dbając o ich właściwą [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Witam, Zalogowałem się pierwszy raz od ponad 2 lat, więc mam spore zaległości. Widziałem, że większość ludzi wstawia diety w określonym szablonie. Nie wiem czy stało się to obowiązkiem, ale jeśli tak to zredaguję posta, by było wszystko tak jak powinno. W skrócie, zaczynam nowy etap w życiu. Przeszedłem na sportową emeryturę (byłem zawodowcem i z [...]
[...] mi drastycznie obciąć węglowodany. Jadłospis z dziś: 2 Kanapki z chleba razowego z szynką, sałatą i majonezem, 2 kawałki sernika, kawałek schabu, 50 g kaszy gryczanej, buraki, 2 pomarańcze i banan,2 wafelki, 2 kanapki z pasztetem. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Utrzymuję wagę, ale skład ciała pozostawia wiele [...]
[...] warzyw wyciska się soki. Zabronione są warzywa o dużej zawartości włókna roślinnego jak: rzodkiewka, kapusta, cebula, brukiew, brukselna, jarmuż, pory, selery, groch, buraki, marchew, kukurydza, fasola, grzyby. Ziemniaki podaje się gotowane z wody i pieczone w skórce. Zabronione są ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane. Sosy. [...]
[...] dużo mają wapnia, sporo potasu, magnezu, sodu i innych. Są zasadotwórcze .Nadają się więc wspaniale na warzywo do kwasotwórczych potraw mącznych. Dobrze jest spożywać buraki w postaci barszczu kiszonego (uwaga bez octu). Cebula- bez przesady można powiedzieć, że ratuje zdrowie, a często i życie współczesnego człowieka. Ma mało witamin i [...]
[...] kapusta pekińska, papryka, czasami ogórek konserwowy/kwaszony, a na ciepło np. brokuły, szpinak, kalafior, fasola szparagowa (czasami w formie kremu), sporadycznie buraki – jeżeli trafi się burak czy fasola - wliczam, pozostałe jem w różnych proporcjach - owoce w ilości max 2 w ciągu dnia (rano lub ok. południa jako przekąska), [...]
[...] smażyć na smalcu. Zakazane są: cukier, miód, ryż, chleb, kasza, warzywa i owoce o dużej zawartości węglowodanów (na przykład śliwki, gruszki, brzoskwinie, marchewka i buraki), groch, fasola, kluski i ciastka. Przykładowa kolacja, czyli 974 kcal: Dwie parówki, każdą okręcić plastrem wędzonego boczku (5 dag). Na patelni rozgrzać łyżkę [...]