Gdy sięgniesz pamięcią wstecz i przypomnisz sobie swój pobyt na plaży, z dużym prawdopodobieństwem oczami wyobraźni zobaczysz, z reguły mężczyzn, posiadających bardzo masywny brzuch, wystający znacznie przed linię ich ciała. Być może w rękach trzymali piwo. Trening siłowy lepszy od aerobów? Po ile jestem ogólnie wielkim zwolennikiem teorii, że [...]
[...] w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy np. Naclerio F. i wsp. Porównano tam wpływ hydrolizatu białka wołowego, białka serwatkowego oraz [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, [...]
[...] towarzyszy treningowi np. siłowemu. Białko (np. serwatkowe) może być kluczowym makroskładnikiem odżywczym pod względem promowania pozytywnych zmian w składzie ciała. Ogólnie białko, przez swoją cenę, rzadko stanowi nadwyżkę energetyczną, ludzie najczęściej raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]
[...] przerywanego postu (intermittent fasting) hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów (cytokin) zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP (białko c-reaktywne). Wydaje się, iż zmniejszenie liczby posiłków (lub jedzenie tylko w określonym oknie godzinowym) oraz kaloryczności diety ma wpływ na przedłużenie życia. [...]
[...] rolę w metabolizmie witaminy A: Wytwarza żółć, wspierając efektywne wchłanianie jelitowe składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A. Wytwarza białko wiążące retinol 4 (RBP4), które dystrybuuje witaminę A, jako retinol, do tkanek obwodowych. Zawiera największą ilość witaminy A w organizmie, głównie w postaci estrów [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] którzy regularnie jedli w McDonaldzie, np. Dave Palumbo. Wiele osób nie rozumie, na czym polega problem. Sądzą, że produkty z McDonalda nie są wcale takie złe, bo „mają białko i węglowodany”, a te są potrzebne kulturyście, prawda? Tak, ale owo mięso jest okraszone zbyt dużą porcją niezdrowych tłuszczów, a wszystkie produkty są „utopione” w [...]
[...] porównywalny do podawania klozapiny. Stwierdzono, iż kannabidiol miał wpływ na ekspresję NMDAR GluN1 subjednostki GRN1 w hipokampie, zmniejszenie ekspresji parwalbuminy (białko wiążące jony wapnia, bierze udział w transporcie i wiązaniu tego kationu) oraz wyższą ekspresję FosB/ΔFosB (markery aktywności neuronalnej). NMDAR to jonotropowe [...]
[...] Mg może znacząco zmniejszyć różne ludzkie markery stanu zapalnego, w szczególności poziomy CRP i NO w surowicy. Co oznaczają wyniki? C-reaktywna proteina (C-RP) to białko odpowiedzi ostrej fazy, które jest markerem stanu zapalnego. Nadmierne stężenia są skorelowane ze stanem zapalnym, zawałem serca, udarem, zapaleniem stawów, infekcjami [...]
W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
[...] „cudowne”, np. 24.2% stanowiła skrobia kukurydziana (samo zdrowie), 20% olej kukurydziany, 7% dekstroza (cukier), syntetyczne polisacharydy, mieszanka chemicznych soli, białko sojowe itd. Aha, chciałbym zobaczyć, co by się stało z ludźmi, których by faszerowano taką „prozdrowotną” dietą. Już bez karagenu spowodowałaby ona większość znanych [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]