[...] zwykle monotonna, toteż wprowadzenie smacznego, pienistego napoju stanowi miłe urozmaicenie. Piwo może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo [...]
[...] się nie rozpali a ogień zacznie gasnąć. Wspomniana belka to odkładający się tłuszcz. 3. ograniczenie węglowodanów na rzecz białka Dlaczego należy obciąć węgle i dorzucić białko? Nadmiar węglowodanów nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] - jest to, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielo-nienasycone i jedno-nienasycone, spożywając tłuszcze trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na [...]
Witam ekipe... Przygotowałem art dotyczący trądziku , sposobów jego leczenia, można znaleźć również bardzo pomocne FAQ. Zapraszam... Trądzik pospolity To schorzenie gruczołów łojowych. Ogranicza się zwykle do skóry twarzy, górnej części pleców i klatki piersiowej. Trądzik młodzieńczy to choroba która dotyka praktycznie każdą osobę. Polega na [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów. (Dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] alkoholu organizmowi maksymalnej ilości węglowodanów, witamin i minerałów, które będziemy tracić na potęgę w trakcie zabawy. Posiłek powinien zawierać łatwo przyswajalne białko i węglowodany, takie danie zapobiegnie gwałtownemu wchłanianiu alkoholu i rozciągnie ten proces w czasie. Kolejnym niezbędnym czynnikiem jest uzupełnianie płynów w [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] zabezpieczają mięśniową glutaminę, aminokwas, który pomaga systemowi immunologicznemu oraz rozrostowi mięśni. Inne zalety tłuszczu: 1) Tworzą spalający tłuszcz i budujący białko hormon wzrostu 2) Prostaglandyny uwrażliwiają mięśnie na anaboliczne działanie insuliny-pierwszorzędny hormon transportujący składniki odżywcze. No i mała rada: staraj [...]
[...] serek twarożkowi, granulowany. Jeden z najlepszych budulców mięśni, jaki można znaleźć na naszym rynku. Ceniony przez światowej klasy trenerów produkt, zawierający najlepsze białko niskotłuszczowe, jakie organizm może strawić. Pełno w nim witamin i ryboflawiny i wapna. Zaleca się spożywanie 3 razy dziennie cottage cheese. Białka jajek kurzych - [...]
[...] gorzej to wróć tutaj i napisz mi, że pisze ludziom głupoty. Jeśli nie masz ochoty jeść tylko mięsa - sprawa wygląda następująco: -Pierwsze posiłki starasz się jeść głównie białko i małe ilości węglowodanów złożonych. Najlepiej mało albo wcale. -Tłuszczy już możesz zjeść więcej, ale też nie przesadzaj. -Warzyw dużo, chociaż się staraj. -Do [...]
[...] i obniżać aktywność u dzieci. 26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). 27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek. 28.Cukier powoduje alergie pokarmowe. 29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
[...] dr Kwaśniewski dopuszcza pewne modyfikacje w obrębie tych proporcji. Idealnym stosunkiem dla osób bez przeciwwskazań lekarskich jest: 1 : 3 : 0,5 B : T : WW gdzie B oznacza białko, T - tłuszcz, WW zaś węglowodany. Warte zaznaczenia jest to, że w odróżnieniu od innych diet stosunek ten nie jest wyrażony wartością kaloryczną, lecz wartością [...]
[...] 4. Błonnik a) Czym jest błonnik? b) Jak dużo błonnika potrzebuję? 5. Białko a) Dlaczego potrzebuję białka? b) Jak dużo białka potrzebuję? c) Przykładowe produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła [...]
[...] czyli demineralizacja prowadząca do rozmiękania i deformacji kości. W starszym wieku dochodzi do osteoporozy, czyli utraty masy kości (składników mineralnych i matrycy białkowej). Złamania kości są tym częstsze, im mniejsza jest gęstość kości osiągnięta w okresie rozwojowym. HIPERKALCEMIA (nadmiar Ca) Przy prawidłowym żywieniu nie [...]