Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]
Arnold Schwarzenegger pomimo tego, że ma na karku 75 lat nadal jest zaangażowany w branżę fitness. W niedawno rozesłanym do fanów biuletynie Schwarzenegger zwrócił uwagę na jedną ważną rzecz. Dla dłuższego i zdrowszego życia rekomenduje codzienne spacery i spożywanie posiłków wysokobiałkowych. „10-15 minut codziennego marszu może zmniejszyć [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Udając się na urlop czy wychodząc gdzieś ze znajomymi lub rodziną często znajdujemy się w trudnej sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Nie ulega wątpliwości, że wybierając się do sklepu z suplementami diety, w około 80% przypadkach trafimy na sprzedawcę, którego zadaniem jest sprzedać jak najwięcej oraz polecać produkty, na których sklep zarabia najwięcej, czyli obarczone największą marżą. Zazwyczaj również pierwsze co zaproponuje to to, co mu nie schodzi i zalega na półkach. [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
Jeśli szukasz jakiegoś wage produktu, który zastąpi Ci domowy pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, [...]
Pasta ze słonecznikiem, suszonymi pomidorami i bazylią to ciekawie brzmiąca opcja na kanapki. Bardzo zachęcające jest już samo opakowanie, na którym producent chwali się, że w paście nie ma konserwantów i dużej ilości cukru. Patrząc na skład, nie ma się właściwie do czego przyczepić - same naturalne składniki. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że [...]
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]
Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
Sięgając po wyroby mięsopodobne takie jak parówki, burgery, klopsy itp. spodziewamy się zazwyczaj czegoś na bazie soi lub innych strączków. Ciekawą opcją są zatem roślinne kiełbaski węgierskie, których bazę stanowi boczniak. Wyglądem nawet przypominają ich mięsny odpowiednik, jednak po rozpakowaniu od razu widać, że nimi nie są. Ich struktura [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]