Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] nie może magazynować na zapas. Oznacza to, że spożywanie protein w diecie powinno mieć charakter ciągły i stale w naszych posiłkach powinno znajdować się wysokiej jakości białko. Ilość białka w diecie osoby trenującej, pod kątem budowy masy mięśniowej, powinna wynosić od 2,3 do 3,1 g na 1 kg masy ciała w ciągu doby. Ilość ta pozwala na [...]
[...] jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego. Odżywki białkowe: oznaczone jako "lacotse free", białka roślinne, białko jaja kurzego Podsumowanie Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Może być wywołana stanem [...]
[...] dla pracy mózgu, czy serca. Ponadto orzechy i nasiona oraz ryby dostarczają składniki mineralne i białka o dużym znaczeniu dla dobrego samopoczucia dziecka. Produkty białkowe Białko odgrywa ważną rolę w kontekście poziomu energii u dziecka, gdyż dostarcza cennych aminokwasów będących budulcem dla pobudzających organizm neuroprzekaźników. [...]
[...] wykazują nieco odmienne funkcje. Otóż witamina K2 może być ważnym regulatorem zdrowia sercowo-naczyniowego człowieka. Zaobserwowano bowiem, że aktywuje ona specyficzne białko MGP (matrycowe białko Gla), które to z kolei jest jednym z najsilniejszych hamulców dla procesu kalcyfikacji (zwapnienia) ścian naczyń krwionośnych. Proces ten jest [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
[...] osłabienie, ból mięśni, ciemne zabarwienie moczu i zawroty głowy. Zasadniczo, gdy osoba cierpi na rabdomiolizę, jej uszkodzone mięśnie mogą się rozpaść, uwalniając białko mioglobiny do krwioobiegu. Z kolei mioglobina może uszkodzić nerki, wpływając na ich tempo pracy lub potencjalnie nawet powodując niewydolność nerek. Co ciekawe, [...]
[...] pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. Badanie Naukowcy podzielili 13 mężczyzn w wieku 18-25 lat z doświadczeniem treningowym, które wynosiło kilka lat, na dwie grupy. Jedna [...]
[...] Szczególnie negatywnie takie postępowanie odbija się na sportowcach, którzy mają mało tłuszczu, a dużo mięśni, więc preferencyjnie będą tracić tkankę mięśniową. Przy tym białko jest fatalnym źródłem energii, więc to się zupełnie nie opłaca, patrząc pod kątem biochemicznym. Mniejsze straty poszczenie przynosi typowym „grubasom”. Gwoli [...]
[...] rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne dla podtrzymania funkcji wątroby (glikogen wątrobowy), mięśni (glikogen mięśniowy) i osiągów [...]
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią przodującą przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Kondycja układu fizjologicznego związanego z krążeniem krwi w dużym stopniu związana jest z higieną stylu życia, a ta jak powszechnie wiadomo często daleka jest od ideału. Zła dieta, brak regularnej aktywności fizycznej i dobrej jakości snu, [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
[...] to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na przykład w wersji bogatobiałkowej, dzięki czemu łatwiej jest ją wkomponować w jadłospis.
[...] Microbiome 12+ witaminy z grupy B witamina C Wysoki poziom aktywności fizycznej Okres narażenia na infekcje Easy Digest Amylaza trawiąca węglowodany Proteaza trawiąca białko Problemy trawienne Dieta sportowa Vitality Kompleks witamin Postbiotyki i parabiotyki Osłabienie związane ze stresem Nadwaga i otyłość Relieve Duża dawka [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
[...] Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości zdrowotne niż jego biała odmiana. Znajdziemy w nim te same przeciwutleniacze, które można znaleźć w jagodach. [...]
[...] ogarniającą świat, pisząc po prostu: „Pie**olić koronawirusa, stań się wielki.” W filmie mówi: „Coronavirus, nie jesteś nawet ogromny, chodź do mnie, bracie.” Napisał także, żeby nie dać się koronawirusowi, żeby stanął na przeszkodzie do tego, byś stał się wielki. Także trenujcie w warunkach domowych, zaopatrzcie się w białko i do przodu!
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]