SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bez glutenu

  • Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4561 Data: 3/27/2018 4:28:31 PM
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warty kilkaset złotych. Moc obliczeniową komputerów, które kiedyś kosztowały dziesiątki tysięcy dolarów teraz zapewnia... zwykły telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Czy dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3672 Data: 8/23/2018 12:22:05 PM
  • [...] (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne szkody. Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, że dieta bez glutenu pomaga się odchudzać. W badaniu z 2013 r. wykazano, że 65% dorosłych Amerykanów uważa, iż żywność bezglutenowa jest zdrowsza, a 27% wybiera produkty bezglutenowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4372 Data: 12/10/2019 7:03:28 PM
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3677 Data: 2/16/2018 10:29:26 AM
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przyczynić się do problemów żołądkowo-jelitowych. Obecność częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego. Mocno słodkie (to może być też plusem), dość szybko wysychają będąc bez opakowania. ALLNUTRITION Protein Wafer Dream Skład: wafle gofrowe 72% (woda, skrobia kukurydziana, białko serwatkowe , mąka kukurydziana, skrobia ryżowa), krem 28 % [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5908 Data: 11/5/2017 12:22:38 PM
  • Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2096 Data: 12/17/2019 7:27:35 AM
  • Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4962 Data: 11/18/2018 10:36:45 AM
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4308 Data: 4/12/2017 8:38:38 AM
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13629 Data: 12/6/2017 11:05:15 AM
  • [...] cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe ubieranie się przy wysiłku fizycznym. W ten sposób nasilasz obciążenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1740 Data: 8/24/2022 8:00:52 AM
  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla serca?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie tylko nieracjonalna, ale szkodliwa dla zdrowia. Finansowo tego rodzaju dieta po prostu się nie opłaca, a produkty bez glutenu wcale nie są zdrowsze, ponieważ charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia, czyli wyrządzają duże szkody metaboliczne. Dieta bez glutenu: wywołuje braki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 618 Data: 12/26/2022 12:32:00 PM
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35143 Data: 7/30/2019 8:56:14 AM
  • Dieta wegańska a testosteron i długość życia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Szlak sygnałowy związany z IGF-1 powiązano z licznymi rodzajami nowotworów (w tym prostaty). Jednak wiele badań z tego zakresu przynosi sprzeczne wyniki. Alkohol jest bezsprzecznie powiązany z wieloma rodzajami raka. Referencje: Stephany RW1 „Hormones in meat: different approaches in the EU and in the USA”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5806 Data: 2/2/2019 12:41:52 PM
  • Choco Vegan Protein - pyszny wegański krem czekoladowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] koktajle, dodatek do pieczywa, nabiału, naleśników, deserów), 20% białka wegańskiego, brak dodatku cukrów prostych, brak GMO, tylko 72 kcal na sugerowaną porcję, produkt bezglutenowy, brak obecności oleju palmowego, 4,89 g zdrowych tłuszczów w 15 g porcji, 2,98 g białka w 15 g porcji. Zastosowanie Quamtrax Choco Vegan Protein w diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2499 Data: 7/19/2018 12:34:55 PM
  • Czy sos sojowy jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie naszemu organizmowi soli w diecie jest ważne, jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może prowadzić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1765 Data: 12/14/2022 8:43:08 PM
  • Dieta wegańska czy niskotłuszczowa, która lepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 816 Data: 1/15/2023 10:45:05 AM
  • [...] robaczkowy (zapalenie), zespół rakowiaka, guz, zapalenie uchyłków, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nowotwór złośliwy itd. Jak widać, nie da się postawić diagnozy bez wykonania wielu badań, na dodatek szukanie sposobów leczenia przez Internet jest błędem. Większość stron w Internecie, szczególnie poświęconych „alternatywnej medycynie” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6454 Data: 3/5/2019 5:13:51 PM
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Na przykład frytki smażone w temperaturze 150-190 stopni C przez 10 min miały poziomy akryloamidu od 55 do 2130 mikrogramów / kg (masa mokra). Najwyższe stężenia związku bezpośrednio zależały od czasu i temperatury smażenia oraz uzyskanego wskutek obróbki koloru frytek. Podobnie, więcej akryloamidu znaleziono w silnie opiekanych kawałkach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28794 Data: 10/9/2018 12:10:47 PM
  • [...] rodzajem białka (białka serwatkowe, kazeina, białko jaja, białko konopne, ryżowe itd.). Na początku warto rozwiać często spotykany mit, iż „proteiny zwierzęce są bezwartościowe”. Takie mity rozsiewają współcześni, samozwańczy guru na łamach książek, którymi zalewają Internet. Nie jest to prawda. Liczne badania wskazują, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10642 Data: 10/16/2018 1:11:17 PM
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4727 Data: 5/13/2022 6:19:46 PM