Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]
[...] przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest bezpieczniejsza lub smakuje lepiej. Istnieje również szereg innych czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze wody do picia. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu [...]
[...] uszkadza narząd, NAFLD wiąże się z otyłością, insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Częściej rozwija się u osób otyłych niż tych z prawidłową masą ciała. Co więcej, nawet bez objawów nagromadzenie tłuszczu w wątrobie może spowodować poważne uszkodzenia, jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, kończąc się marskością lub rakiem wątroby. [...]
[...] istnieje też ciemna strona medalu, gdyż dzieci i młodzież bardzo często pod presją rówieśników oraz idealizacji wykreowanych w mediach wizerunków zaczyna stosować bardzo niebezpieczne i niezdrowe diety, aby jak najszybciej schudnąć, co bardzo często może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta redukcyjna wśród [...]
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób, pierwsze co robi po przebudzeniu, to sięgnięcie po filiżankę tego czarnego napoju. Kawa pomaga się obudzić i zwiększyć poziom energii. Według badań poprawia czujność i produktywność, a także zmniejsza ryzyko niektórych schorzeń. Trwa jednak debata na temat tego, czy kawa może [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
[...] Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło węglowodanów. Mają one naturalny cukier, fruktozę. Pijąc sok, dostarczasz kalorii, ale nie czujesz takiego [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] tuńczyk w puszce jest również bardzo wygodny, możemy zjeść go z makaronem, ryżem czy waflami ryżowymi. Jaja Kurze jaja od lat cieszą się uznaniem wśród kulturystów, nie bez powodu. Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym. W dodatku jaja są bogatym źródłem prozdrowotnych składników, witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Jedno jajko [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
[...] wyższego spożycia białka, a przede wszystkim świadomość, jak cukier spożywany długofalowo może wpłynąć na nasze życie i zdrowie. Niestety nie możemy też podchodzić bezkrytycznie do wszystkich produktów, w których naturalnie występuje cukier w sporych ilościach, a nie został dodany. Przykładem są soki owocowe, w przypadku których również [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] 20% białka. Dodatek orzechów i migdałów oraz kawałków czekolady sprawia, że przygotowane tak śniadanie będzie znakomite w smaku i odżywcze. Granola Protein to świetny smak bez dodatku cukru! W tym przypadku składniki są znacznie bardziej rozdrobnione i jakby zgranulowane w porównaniu do granoli ALLNUTRITION, ale nadal jest to lepsza wersja [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces budowy masy mięśniowej przebiegał bez zakłóceń. Często spotyka się ograniczenia i problemy. Nie należy tracić z oczu obranego celu, a jedynie co pewien czas orientować się, w którym miejscu drogi się [...]
[...] większej śmiertelności niemowląt i długotrwałych opóźnień rozwojowych. Czy można twierdzić, iż winę za przedwczesny poród ponoszą słodziki? No właśnie. Za to wiemy, iż bezsprzecznie może być z tym związane palenie w trakcie ciąży. Słodziki a astma To samo dotyczy badania dotyczącego astmy. „Spożywanie sztucznie słodzonych napojów przez [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]