SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

berberyna

  • COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1162 Data: 2021-04-16 14:53:54
  • [...] osłabia wzrost ilości reaktywnych form tlenu i produkcję szkodliwych związków w tkankach wątroby. Wydaje się, że resweratrol może być równie ważny, jak kreatyna, berberyna czy białko serwatkowe. Referencje Ebru Öztürk i in. Resveratrol and diabetes: A critical review of clinical studies [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 814 Data: 2022-12-21 13:48:31
  • [...] lub po prostu chcą zmienić nawyki i zregenerować się po długim czasie konsumowania kiepskiej diety, rozważyć można środki pochodzenia naturalnego, takie jak cynamon, czy berberyna. W badaniach sporą uwagę zwraca się obecnie również na chrom, czy probiotyki. Źródło: Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Effects of whey protein on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1444 Data: 2023-10-06 09:22:43
  • Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1340 Data: 2023-03-01 06:37:37
  • [...] funkcje metaboliczne. Berberyna - nowość na rynku suplementacji wspomagającej wrażliwość na insulinę. Dzięki sile działania, która porównywalna jest do działania metforminy, berberyna szybko zyskuje na popularności i polecana jest nawet diabetykom. Morwa biała - działanie morwy białej polega na obniżeniu tempa wchłaniania węglowodanów, poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20034 Data: 2017-06-17 00:17:51
  • Low Carb - założenia, efekty, jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12148 Data: 2017-10-12 10:49:58
  • Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11221 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16732 Data: 2020-02-12 10:49:31
  • Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7223 Data: 2021-12-09 17:50:05
  • W dzisiejszych czasach co drugi trenujący mężczyzna chce wyglądać co najmniej jak model z okładki gazety sportowej, a niektórzy aspirują do bycia kulturystami. Kobiety też ciągle chcą coś „poprawić”, niektóre całe dorosłe życie są na diecie. Jakie rzeczy mogą znacząco zmieniać reguły gry? Jest bardzo dużo takich elementów, w tym krótkim tekście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2496 Data: 2023-11-18 13:12:28
  • Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9103 Data: 2019-09-13 09:00:59
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • [...] ma ona wpływ, chociażby na choroby sercowo-naczyniowe czy kancerogenezę.  Pomoc z natury Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon, ale to nie wszystko... Okazuje się, że jeden ze składników perfumeryjnych - drewno agarowe, nazywane również drewnem aloesowym - wykazuje takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1113 Data: 2020-12-29 21:18:00
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 571 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 486 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Wykorzystanie suplementów jest niezbędnym elementem diety sportowca, który ma na celu wspomóc codzienną rutynę dietetyczną, ale i nie tylko. Głównym zadaniem produktów tego typu jest podniesienie efektywności stosowanego jadłospisu, poprzez pewne zmiany funkcjonowania metabolizmu. Wykorzystanie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji posiada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3583 Data: 2018-11-10 14:23:46
  • Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1976 Data: 2022-12-11 12:28:37
  • N-acetylocysteina (NAC) nie jest pierwszoplanowym wyborem osób rozpoczynających suplementację. Wbrew pozorom równie ważne, jak kreatyna, gainery, odżywki białkowe czy węglowodany w postaci żelu, napoju czy drobnej przekąski są też środki prozdrowotne, osłonowe, wspomagające. Zapominamy o podstawach Może to kogoś zdziwi, ale do najważniejszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3364 Data: 2021-09-02 13:27:08
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1251 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1477 Data: 2021-02-16 16:34:59