Ostatnio na łamach SFD opisywaliśmy granat i jego zalety związane z leczeniem impotencji. Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Badanie [...]
[...] spożywamy i to właśnie może być ten element układanki, który może co poniektórym osobom nie pasować przy ich stosowaniu. Badanie I Mike Spillane w 2013 roku przedstawił badanie, w którym wzięło udział 19 mężczyzn. Rozpoczynali trening siłowy po raz pierwszy w życiu i kontynuowali go przez okres 8 tygodni. Połowa z badanych stosowała BCAA w [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia, to sen i jego jakość jest czymś czego wszyscy absolutnie potrzebujemy. Niestety wielu ludziom tego brakuje. Szacuje się, że około jedna trzecia dorosłych ma chroniczne problemy ze snem, a ryzyko problemów wzrasta wraz z wiekiem. Dla niektórych osób brak snu wynika z faktu, że nie przywiązują do niego [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Palenie papierosów jest jednym z bardziej wyniszczających zdrowie nałogów. Wraz z rosnącą ilością wypalanych papierosów w ciągu dnia lawinowo zwiększa ryzyko zdrowotne. Palacze, są narażeni nawet na 25 razy większe ryzyko raka płuc niż osoby niepalące. Nikotyna, a insulinooporność Obok nowotworów w XXI wieku krwawe żniwo zbiera również cukrzyca. [...]
[...] spotyka się opracowania, w których sugeruje się, iż regularna aktywność fizyczna jest podstawą leczenia cukrzycy. Nie farmakoterapia! Badanie naukowe Naukowcy przeprowadzili badanie, aby ocenić, czy chodzenie w okresie po posiłkach ma wpływ na glikemię. W tym randomizowanym badaniu wzięło udział 41 osób dorosłych z cukrzycą typu II (średni wiek [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] w Mediolanie na podstawie przeprowadzonych badań. Można było o tym posłuchać podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Pradze w 2015 roku. Badanie Vigna przeprowadziła badanie na grupie 400 osób z nadwagą. Część z nich była zakwalifikowana, jako otyła, ze względu na BMI powyżej 30. Każdy z uczestników miał niedobory witaminy D3. Badani [...]
[...] na insulinę. Dzieje się tak dlatego, że w złogach tłuszczu powstaje stan zapalny, w wyniku którego wydzielają się substancje sabotujące insulinę. Naukowcy opublikowali badanie na zwierzętach, w których wykazali, że GABA hamuje ten proces. Badanie W PLoS One w 2011 roku opublikowano kolejne badanie na temat GABA. Naukowcy przez 20 tygodni [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
[...] tego typu efekt z większym wyrzutem testosteronu i hormonu wzrostu podczas treningu nóg, który wykorzystać można na potrzeby małej grupy mięśniowej. Podsumowanie Podobne badanie przeprowadzili duńscy naukowcy. W odróżnieniu od Norwegów, Duńczycy w eksperymencie najpierw trenowali bicepsy, a później nogi. Również odnotowali oni pozytywny wpływ [...]
Maltitol jest środkiem słodzącym, należącym do grup polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Tego rodzaju związki występują naturalnie w roślinach oraz owocach, m.in. w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, jabłkach, oliwkach, figach, truskawkach oraz malinach. W tej grupie znajdziemy obok sorbitolu np. ksylitol, laktitol, mannitol czy [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]