[...] wraz z posiłkami. Naukowcy z Nutrition Reviews wykazali, że spożywanie białka wraz z posiłkami skutecznie wpływa na redukcję poziomu tłuszczu. Badanie Naukowcy zebrali 34 badania, które wykonywane były dłużej, niż 6 tygodni. Osoby biorące udział w badaniach miały 20 lat lub więcej, trenowały z ciężarami, jak i wykorzystywały suplementację [...]
[...] ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego organizmu. Celem badania Romeo J. i wsp. było określenie wpływu umiarkowanego spożycia piwa na funkcję odpornościową zdrowych osób dorosłych, z uwzględnieniem różnic między płciami. Po [...]
[...] rozpatrywać indywidualnie. Należy zbadać: LH, FSH, T. całkowity, T. wolny, E2 (estradiol), PRL (prolaktynę), ewentualnie: test z GnRh, hCG, antyestrogenem, badanie nasienia, badania obrazujące, genetyczne. Najlepiej zgłosić się do specjalisty. Wiele informacji publikowanych w sieci zawiera błędne porady lub wręcz mogące pogorszyć sytuację [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: ciężar jest za mały powtórzeń jest za mało lub wybierasz zbyt lekkie ćwiczenia. Referencje, badania: JAN HELGERUD i in. „Aerobic High-Intensity Intervals ImproveV ̇O2maxMore Than Moderate Training” Arthueltman „Endurance training amplifies the pulsatile release of [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
[...] się do myślenia. Zdecydowanie lepiej bazować na wiedzy medycznej, wypowiedziach lekarzy i naukowców, a nie memach w internecie lub samych nagłówkach artykułów. Referencje, badania, literatura: Angel Lanas i in. A nationwide study of mortality associated with hospital admission due to severe gastrointestinal events and those associated with [...]
[...] serwatkowego w normalnych okolicznościach jest historią po 3-4 h, a kazeinowego po 6-8 h (oczywiście zależy to od parametrów osoby i ilości białka w porcji). Referencje, badania, literatura: Ronald J Maughan Hydration, morbidity, and mortality in vulnerable populations https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_2/S152/1811927 [...]
„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
[...] tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia, wiele z nich pokazuje, [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]