Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
Ashwagandha jest znanym ziołem, którego stosowanie jest typowe dla tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej przy różnych dolegliwościach i poprawiającym ogólne samopoczucie. Żeń-szeń indyjski bywa stosowany w celu poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia stanu zapalnego i przeciwdziałania skutkom starzenia. Podsumowanie Ekstrakt z korzenia [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] które mają zmniejszać stan zapalny cholestyraminę, która wiąże w jelicie kwasy żółciowe, zmniejszając ich wchłanianie zwrotne laktulozę, która zmniejsza stężenie amoniaku we krwi kwas ursodeoksycholowy (UDCA), który wypiera toksyczne kwasy hydrofobowe W cholestazie posterydowej (cholestatycznym uszkodzeniu wątroby) skuteczne są: [...]
Chociaż za trzon niezbędnej suplementacji w sporcie na wysokim poziomie uznaje się kreatynę i kofeinę oraz napoje węglowodanowe, to istnieją jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z [...]
[...] jedyna funkcja cytruliny, bowiem jest ona również ważnym elementem cyklu ornitynowego (mocznikowego). Ten cykl zachodzi głównie w wątrobie i prowadzi do zredukowania poziomu amoniaku, który może wzrosnąć podczas wysiłku. Dzięki temu mechanizmowi działania cytruliny suplementacja doprowadzić może do obniżenia zmęczenia w trakcie treningów. [...]
[...] Naukowcy nie do końca maja pewność, jak l-ornityna działa na niwelowanie skutków kaca. Jednak wysnuli pewną teorię dotyczącą wpływu l-ornityny na stymulowanie metabolizmu amoniaku. Dodatkowo istnieje korelacja pomiędzy przyspieszonym metabolizmem amoniaku a odczuciami zmęczenia. Co więcej, przyjęcie l-ornityny wydłuża sen, co również nie [...]
[...] mają w swoim składzie aminokwasy takie, jak cytrulina, arginina i ornityna. Stymulują one cykl mocznikowy, proces, który usuwa min. amoniak. Wraz ze wzrostem stężenia amoniaku we krwi ciało ulega większemu zmęczeniu. Jest to jeden z czynników zmęczenia. Badanie Naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach. Przez tydzień czasu połowa [...]
[...] zaczerpniętych z różnych źródeł. Co więcej, przetworzenie dużej ilości aminokwasów z białek powoduje powstanie szkodliwych dla człowieka związków m.in. azotu oraz amoniaku, których nerki muszą się pozbyć, prowadząc do odwodnienia i wypłukiwania wapnia. Wielu lekarzy twierdzi, że dieta białkowa obciążająca w dużym stopniu nerki, może [...]
Martwy ciąg wydaje się najlepiej znanym ćwiczeniem i w ogóle nic nowego się tu nie wniesie, żadnym artykułem czy filmem. Otóż nie, pozornie sprawa wydaje się oczywista, w praktyce bardzo niewielu bywalców klubów potrafi wyjaśnić, jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami martwego ciągu, jakie mięśnie są angażowane, w końcu jakie mamy [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Teorie na temat zakwaszenia organizmu zapoczątkowała medycyna chińska, następnie praktykowali ją lekarze medycyny naturalnej, po latach doczekała się naukowego potwierdzenia i pewnego rodzaju renesansu w XXI wieku. O dietach alkalicznych czy też odkwaszających ostatnimi czasy robi się coraz głośniej. Z badań wynika, że zakwaszenie organizmu jest [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] poziomie wydajności przez cały trening. Tyrozyna i fenyloalanina prowadzą do wydzielania dopaminy i noradrenaliny odpowiedzialnych za motywację. Cytrulina wspiera wydalanie amoniaku, który wytwarza się podczas wysiłku i w nadmiarze jest toksyczny. Kreatyna i beta-alanina zadbają o to, aby Twoje mięśnie będą działać na podobnym poziomie podczas [...]
[...] w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, powstającego w konsekwencji metabolizmu aminokwasów. Jabłczan Cytruliny z dodatkiem witaminy B6 w czystej formie. Cytrulina jest prekursorem kreatyny, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]