[...] L - arginina i l - ornityna - aminokwasy funkcyjne biorące czynny udział w stymulacji wydzielania GH - hormonu młodości, regeneracji organizmu, oraz w procesach usuwania amoniaku i innych toksycznych produktów przemiany materii. Pyruvat ( sól potasowa pyruvatu) - związek organiczny wspomagający aktywne uwalnianie energii z tkanki tłuszczowej [...]
[...] a pokarm ten musi być w dużej ilości dostarczony - im więcej pokarmu tym statystycznie więcej toksyn - pomijam kwestie jakości pokarmów, ale dużo białka tworzy dużo amoniaku i wiele innych toksycznych związków, który obciąża przede wszystkim nerki, które w końcu mogą nie wytrzymać, dużo pokarmu to także z reguły nadmierna praca układu [...]
[...] się czynność mózgu. Dochodzi do wytwarzania błędnych neurotransmiterów, oraz upośledza się prawidłowy transport aminokwasów do komórek nerwowych. W wyniku łączenia się amoniaku z kwasem glutaminowym, w układzie nerwowym powstaje duża ilość glutaminy, która hamuje transport glukozy i ketokwasów do mózgu, związków będących głównym paliwem [...]
[...] jest w: · środkach suszących, mieszaninach oziębiających · ochronie dróg komunikacyjnych przed oblodzeniem · lecznictwie, pochłaniaczach amoniaku Azotan amonowy Stosowany jest w: · nawozach sztucznych · jako składnik materiałów wybuchowych Azotan srebra Stosowany jest w: · [...]
[...] się czynność mózgu. Dochodzi do wytwarzania błędnych neurotransmiterów, oraz upośledza się prawidłowy transport aminokwasów do komórek nerwowych. W wyniku łączenia się amoniaku z kwasem glutaminowym, w układzie nerwowym powstaje duża ilość glutaminy, która hamuje transport glukozy i ketokwasów do mózgu, związków będących głównym paliwem [...]
[...] jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl mocznikowy). L-glutamina pełni również za inne ważne funkcje w komórkach. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest potrzebna do [...]
[...] jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl mocznikowy). L-glutamina pełni również za inne ważne funkcje w komórkach. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest potrzebna do [...]
[...] z tą towarzyszącą przedawkowaniu sterydów anabolicznych, niewydolności wątroby, czy jakiegokolwiek zaburzenia metabolicznego upośledzającego zdolność organizmy do produkcji amoniaku. Biorąc pod uwagę główne i mniej ważne korzyści, jakie daje glutamina w kulturystyce, nietrudno jest zrozumieć, czemu tak szybko zyskuje ona sobie miano suplementu [...]
[...] transport przez błony komórkowe kwasowych i zasadowych związków bez zmian odczynu pH. Mamy też możliwość wydalania nadmiaru CO2 przez płuca oraz zdolność do wytwarzania amoniaku przez komórki kanalików nerkowych. - w wypadku osób zdrowych nie ma więc mowy o wywołaniu kwasicy metabolicznej dietą (ale jest taka opcja np u cukrzyków). [...]
[...] dietę białkową, a wtedy moglibyśmy prędzej sobie kłopotów narobić niż cokolwiek zaobserwować w tej kwestii. W wypadku teoretycznie - diety opartej o białka (z minimalna podaża tłuszczu i wegli), trudno powiedziec jak na dłuższą metę organizm (wątroba), poradziłby sobie z nadwyżką amoniaku. Pomijam juz kwestie poziomu homocysteiny...
Marek tak sie nastawia, to mu najbardziej pomaga w biciu swoich PRów. Nawet nie wąchał amoniaku :-) Ja na pierwszym podejsciu ptrzebuje ciszy i spokoju. W drugim staram się skupic i opanowac. W trzecim potrzebuje sie już troche wku*wic ;-)
[...] Duże ilości białka nie wpłyną za dobrze na wątrobę. Nie sądzę, żeby wątroba przyjęła tyle białka, część przejdzie do jelit i przerobi to na amoniak, a wiadomo, że nadmiar amoniaku nie służy. Nery tez dostaną po dupie. Dieta zbilansowana, to rozumiem dostarczać miej więcej te same ilość BTW na każdy posiłek w ciągu dnia. Inna sprawa też, że ten [...]
[...] zasilenie w energię. Trawienie rozpoczyna się już w ustach. Białko - najgorszy wybór. Tylko 4 kcal. Dodatkowo "zabiera" sporo wysokoenergetycznego wodoru do syntezy amoniaku i toksycznego mocznika, który musi zostać jak najszybciej usunięty z organizmu (jest toksyczny), a w związku z tym nerki zostają potężnie obciążone. W sytuacji [...]
[...] podaje serwis "EurekAlert." We wcześniejszych badaniach na myszach i krowach udało się zaobserwować, że dieta bogata w białko sprzyja podniesieniu poziomu związków amoniaku (soli amonowych) w drogach rodnych samicy. Z innych badań wiadomo z kolei, że związki te zaburzają rozwój zarodków mysich hodowanych w laboratorium. Zmieniają bowiem [...]
[...] należną (np poslugujac sie wzorem BMI), wyjdą wyniki jeszcze wyższe (spotkałem się z jadłospisem który zakładał niecałe 7g na kg nalezytej masy ciała). Ludzie nie zdaja sobie sprawy, iz zdolnosc enzymów watrobowych do neutralizowania amoniaku w mocznik jest ograniczona, i praktycznie "trują" się jedząc nieograniczone ilosci protein...
[...] do leczenia trudno gojących się ran. – Specjalnie hodowane, sterylne larwy wyjadają zainfekowaną tkankę i odkażają zdrową. W ich odchodach znajdują się związki amoniaku, naturalnego środka dezynfekującego – wyjaśnia Elżbieta Wegner z Muzeum i Instytutu Zoologii Polskiej Akademii Nauk. – Wraz ze śliną wydzielają [...]
[...] do budowania mięśni. Insulina wyróżnia się wyjątkowo silnym działaniem anabolicznym spośród substancji, które organizm może samodzielnie wytworzyć. Gromadzenie się amoniaku w organizmie prowadzi do obniżenia metabolizmu wewnątrzkomórkowego oraz na dluzszą mete moze byc niezbyt zdrowe. Amino Anabol pomaga zapobiec temu zjawisku. Amino [...]
[...] ilości węglowodanów ..to rzeczywiście niekiedy obcinanie wegli jest koniecznością. Ja osobiście obcinam...samopoczucie jest koszmarne, zawroty głowy, pot o zapachu amoniaku...pewne spadki (choć nie tak wcale znaczne) w masie mięsniowej. Jednak oczywiście zasadą powinno być: therma + węglowodany w ilości min.3-4 gramy na kg masy [...]
[...] włókien pokarmowych lub spokrewnionych z nimi węglowodanów grozi zaburzeniem równowagi tych fermentacji. Dieta zawierająca zbyt dużo białek może silnie zwiększać zawartość amoniaku w treści pokarmowej, dieta zbyt bogata w cholesterol - zwiększyć stężenie kwasów żółciowych, często toksycznych dla ścianki okrężnicy. Respektowanie ogólnej [...]