Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Niestety prawda jest taka, że wszyscy żyjemy w zanieczyszczonym i toksycznym świecie. Nie tylko nasze pożywienie jest zanieczyszczone chemikaliami, ale również woda, którą pijemy, powietrze, którym oddychamy czy nawet rzeczy, których używamy, mają na nas toksyczny wpływ. Ksenoestrogeny Pierwszą grupą są ksenoestrogeny - substancje, które imitują [...]
[...] Daily. “Does Iron Cause Alzheimer’s? Accumulation Of Iron In Brain Could Disrupt Neuronal Communication, Causing Disease To Develop”, Dr. Andrew Weil. “Excess Iron: A Health Risk?”, Science Daily. “Aluminum: Its likely contribution to Alzheimer’s disease” October 13, 2014., Front Aging Neurosci. 2014; 6: 62.Published online 2014 Apr 8. doi: [...]
Jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które postanowiły zadbać o swoje zdrowie, poprawić wygląd swojej sylwetki lub/i rozbudować mięśnie/wzmocnić ich siłę po to, aby podnieść swoje umiejętności w wybranej dyscyplinie sportowej. Kiedy zwiększać ciężar? Jest to temat na osobny artykuł, jednak w największym skrócie warto [...]
Wysokie ciśnienie krwi naraża ludzi na większe ryzyko chorób serca i uszkadza wiele narządów w naszym organizmie. Okazuje się, że nie każdy bierze leki zgodnie z zaleceniem lekarskim, co może prowadzić do poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Oczywiście różny jest stopień tej dolegliwości i nie zawsze problem z ciśnieniem musi oznaczać branie [...]
Nie jest tajemnicą, że aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się trochę jak wpływa ona na nerki, szczególnie u osób chorych na cukrzycę. Okazuje się, że regularne ćwiczenia, zarówno te umiarkowane, jak i bardziej energiczne, mogą obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek. Źródła: Association of [...]
[...] McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 kcal mniej niż Big King XXL, lecz w jego składzie [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Osoby trenujące na siłowni zazwyczaj wyjątkowo dbają o dietę oraz suplementację. Doskonale zdają sobie sprawę, że aby osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Tłuszcz składowany w tułowiu nie jest obojętny dla zdrowia. Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z: cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii; Większość ludzi powinna dążyć do maksymalnego zredukowania szczególnie tego rodzaju tkanki tłuszczowej. Jak skutecznie obniżyć wagę? 1. Zmień nawyki żywieniowe. [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
Trening mięśni grzbietu jest dość specyficznym wysiłkiem, który ma na celu zaatakowanie znacznej ilości masy mięśniowej podczas jednej sesji. Nasz grzbiet składa się głównie z 3 grup, których podział główny to prostowniki, najszersze grzbietu, jak i jego górna część zbudowana z mięśnia czworobocznego. W artykule tym razem zajmiemy się właśnie [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Miałeś ciężki dzień w pracy i wszystko, na co masz ochotę, to usiąść na kanapie i zrelaksować się. Nie chcesz odpuścić, ale zmęczenie osłabia Twoją motywację. Co w takiej sytuacji zrobić? Zrezygnować z treningu, zrelaksować się, czy nie odpuszczać i pójść na trening mimo zmęczenia? Podsumowanie Nie bój się odpocząć lub zmodyfikować swój trening, [...]