Chęć bycia najlepszym i podnoszenie ogromnych obciążeń wiąże się z ryzykiem doznania kontuzji. Niektóre mogą być naprawdę poważne, a skutki zapewne będą odczuwane przez długi czas. Brak rozgrzewki, niewłaściwa technika, odwodnienie lub po prostu niefortunne ustawienie ciała skończyć się może niechcianym urazem. Wyobraźcie sobie teraz, co dzieje [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
[...] mięśnia, a przede wszystkim utrzymujemy 1-2 sekundy pełnego napięcia, które pozwoli nam poczuć, jak mięśnie pieką z bólu. Napływająca krew, jak i kwas mlekowy, wypełnią całe mięśnie. Wykorzystuj tutaj tylko takie obciążenie, które pozwala wykorzystać pełną długość mięśnia maksymalnie go rozciągając, co znacznie zwiększa siłę skurczu.
[...] tkanki tłuszczowej: 3,55 kg, 4,35 kg, 4,50 kg, 4,96 kg. Z otrzymanych wyników wyciągnięto wnioski, iż spożywanie owoców morza, ryb oraz suplementacja olejem rybim pozwala uzyskać lepsze wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą ubogą w omega 3. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają licznie udowodnione właściwości [...]
Wegańska, wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]
[...] Longina Kłosiewicz-Latoszek1, Wiktor B. Szostak1, Piotr Podolec2, Grzegorz Kopeć3, Andrzej Pająk4, Elżbieta Kozek5, Marek Naruszewicz6, Jerzy Stańczyk7, Grzegorz Opala8, Adam Windak9, Tomasz Zdrojewski10, Wojciech Drygas10, Tomasz Klupa11, Anetta Undas12, Danuta Czarnecka13, Jacek Sieradzki „Polish Forum for Prevention Guidelines on [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
[...] rozwoju mózgu, produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak acetylocholina, ruchu mięśni i utrzymania optymalnego poziomu energii oraz zdrowego metabolizmu lipidów. Kalafior i brokuły Bogate źródło przeciwutleniaczy. Brokuły i kalafior dostarczają związków takich jak sulforafan. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwrodnikowe, [...]
W dobie rosnącego zainteresowania dietami wegetariańskimi i wegańskimi coraz więcej uwagi zwraca się na produkty roślinne, które potencjalnie mogłyby stanowić alternatywę dla niektórych produktów odzwierzęcych. Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
[...] pełnej aktywności po około sześciu tygodniach. O czym warto pamiętać? Łokieć tenisisty występuje w momencie przeciążenia tkanek, przyczepów mięśniowych. Główne leczenie polega na zastosowaniu odpoczynku i wyciszeniu stanu zapalnego. Odpoczynek, farmakologia, dobra suplementacja i rehabilitacja pozwalają na stosunkowo szybki powrót do aktywności.
[...] in carrot roots, and on intake and plasma status of carotenoids in humans. J Sci Food Agric. 2011;91(4):767–775. Agnieszka Gryszczyńska1, Bogna Gryszczyńska2, Bogna Opala „Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki” [...]
[...] wszystko, nawet woda. Tłuszcze potrafią tuczyć, gdyż są skoncentrowanym źródłem energii. Referencje: A. M. Badowska-Kozakiewicz „Patofizjologia człowieka”, wydanie 2013 J Salas-Salvadó “Components of the mediterranean-type food pattern and serum inflammatory markers among patients at high risk for cardiovascular [...]
[...] nasiona po zmieszaniu ich z wodą tworzy żelową substancję. Możesz to sam zobaczyć, dodając wodę do nasion chia i odstawiając je na kilka minut. Zauważysz, że wytworzyła się galaretowata substancja. Nasiona chia robią to samo w jelitach, gdy je jesz, a to zmniejsza głód skuteczniej i na dłużej niż rozpuszczalny błonnik. Jest więc możliwe, że z [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Dziś o godzinie 16.00 odbył się długo wyczekiwany “wielki” trening Ali Soroczyńskiej z Aliną Pettke w Gdańsku! Były katowane nogi i bicki- czyli ulubiona partia Aliny. Przy okazji wizyty nad morzem, Alusia przeszła również metamorfozę u fryzjera- Jonasza Pulchnego. Fit- maniaczka Ala już od dawna zapowiadała swój przyjazd do Gdańska. [...]
[...] dla zdrowia organizmu. Zbyt szybka utrata masy ciała może wiązać się z przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, ale nie tylko. Może się okazać, że pomimo osiągnięcia zadowalającej nas wagi, nasz brzuch nadal wygląda słabo. Będzie to związane m.in. z nadmiarem skóry (u osób ze sporą nadwagą), jaki zostanie po okresie odchudzania. O czym należy [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]