Część osób sądzi, że nie da się uniknąć raka, chorób serca, cukrzycy lub innych chorób. Nie ma bardziej mylnego poglądu. Z licznych przeprowadzonych badań wiemy, iż mamy bardzo duży wpływ na wystąpienie większości chorób dziesiątkujących ludzkość. Oto jedno z takich badań, dotyczący stylu osób otyłych i ryzyka z tym związanego. Piśmiennictwo: [...]
Dla wielu osób okres letni wiąże się z większą aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Długie spacery, wypady rowerowe, wycieczki nad jezioro lub rolki, to tylko niektóre czynności, jakie zyskują na popularności w słoneczne i ciepłe dni. Jednak dla wielu osób wyjście z domu na kilka godzin to również staranne planowanie posiłków i przekąsek, [...]
Nandrolone wywiera wiele negatywnych skutków ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]
Diuretyki są powszechnie nadużywane przez kobiety i mężczyzn w celu uzyskania ostatecznego szlifu do występu na scenie lub nawet, by pokazać się formie na plaży. Kiedyś były stosowane do „robienia wagi” przez zawodników różnych dyscyplin oraz do maskowania użycia dopingu (metabolity np. SAA w moczu). Referencje, badania, literatura: E. Mutschler [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]
Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
Trening z masą własnego ciała, jest jedną z częściej wybieranych aktywności fizycznych uprawianych w warunkach domowych. Wybór taki podyktowany jest brakiem czasu lub wynika z niechęci przed uczęszczaniem na zajęcia fitness lub otwartą siłownię. Wnioski Po raz kolejny okazuje się, że klasyczne ćwiczenia, jakie wykonujemy z masą własnego ciała, [...]
Infekcje stanowią istotny problem nie tylko dla zdrowia publicznego, ale również dla ekonomii przedsiębiorstw, czy gospodarstw domowych. W przypadku często nawracających przeziębień warto zastanowić się, czym spowodowana jest taka wysoka podatność oraz podjąć odpowiednie kroki. Jednym z najważniejszych czynników regulujących odporność jest higiena [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
Wszyscy lubią mieć zajęcie na każdy dzień, zdecydowanie nie lubimy się nudzić. Chcąc nie chcąc często tak bywa, że nie mamy pojęcia co zrobić z czasem wolnym, mimo tego, że wokół nas jest wiele dostępnych miejsc i atrakcji. Podsumowanie Nudząc się, jesteśmy jeszcze bardziej zmęczeni niż przy natłoku obowiązków. Im dłuższa nuda, tym bardziej [...]
Klasyczny trening kulturystyczny bazuje na ćwiczeniach, które powielane są przez setki bywalców siłowni zainteresowanych rozwojem swojej muskulatury. Rzadko kiedy widzimy, aby wykorzystywali oni nieco odmienne formy aktywności, od tych, na których bazuje kulturysta. Jednak można nieco rozszerzyć swoje horyzonty i stosować również odmiany ćwiczeń, [...]
Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
Wielokrotnie w zaleceniach zdrowotnych pojawiają się sugestie, by trenować co najmniej 300 minut tygodniowo (niska i średnia intensywność wysiłku) lub przy o połowę mniejszej objętości, ale większej intensywności sesji. Niemniej wydaje się, że obok treningu wykonywanego w klubie (trening siłowy, interwałowy, aerobowy, mieszany), na macie (sporty [...]