Wiele osób próbuje aktywnością fizyczną naprawiać błędy popełniane w kuchni, co się z reguły nie udaje. Naukowcy wzięli pod lupę zmiany w masie ciała względem wydatku energetycznego wyrażanego w MET. Obserwacje były prowadzone w określonym punkcie czasowym i nieco ponad 6 lat później. Dane dotyczyły 15 237 chodziarzy i 32 216 biegaczy. Na początku [...]
Spadek stężenia testosteronu całkowitego wraz z wiekiem jest jednym z najczęściej powielanych mitów, nie tylko w prasie kulturystycznej, ale też w Internecie. Dużą rolę w podtrzymywaniu mitu odgrywa wart setki milionów dolarów przemysł „wspomagania hormonalnego”. Nagle okazało się, iż dziesiątki milionów Amerykanów należy zaopatrzyć w testosteron [...]
Mimo że kawa należy do najpopularniejszych napojów na świecie, to niemal każda osoba lubi ją pić w nieco inny sposób. Ku uciesze konsumentów jest jednak z czego wybierać, bowiem nowych wariantów naparu z ziaren kawowca cały czas przybywa. Co ciekawe, odkrywa się również nowe potencjalne zastosowania prozdrowotnego tego napoju. Kawowe preferencje [...]
Czy można cieszyć się słodyczami i deserami, będąc na diecie? Dla wielu osób takie stwierdzenie jest czymś niemożliwym, a wręcz abstrakcyjnym, gdyż tego typu dodatki utożsamiane są tylko ze zbędnym cukrem, tłuszczami nasyconymi i niepotrzebnymi kaloriami. Z tego właśnie względu niewiele osób potrafi cieszyć się łakociami w trakcie diety, gdyż [...]
Diety, w których ogranicza się czas dostarczania substancji odżywczych do organizmu w ciągu dnia, mają wielu zwolenników. Istnieją różne warianty takiego modelu żywienia, a jednym z ekstremalnych jest tak zwany OMAD (one meal a day), czyli jeden posiłek dziennie. W pewnych warunkach może on być korzystnym rozwiązaniem, jednak dla większości osób [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
Withania somnifera (Solanaceae), znana jako „indyjski żeń-szeń” lub „Ashwagandha”, to roślina lecznicza stosowana w praktyce ajurwedyjskiej w celu promowania dobrego zdrowia i długowieczności. Do tej pory Ashwagandha była znana jako środek stosowany do wspomagania funkcjonowania pamięci i poprawy funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych [...]
Schorzenia wchodzące w skład zespołu metabolicznego są ze sobą mocno powiązane. Skutki fizjologiczne jednej z chorób często stanowią przyczynę kolejnej. Co więcej, z reguły prowadzą do nich te same czynniki związane ze stylem życia, tj. dietą i poziomem aktywności fizycznej, rzadziej są to czynniki genetyczne, niezależne od woli. Spośród otyłości, [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
Wbrew informacjom publikowanym w sieci koronawirus nie jest tylko znacząco nagłaśnianym problemem medialnym. Istnieją tysiące osób, u których przechorowanie COVID spowodowało występowanie rozmaitych, długofalowych skutków ubocznych. Skutki uboczne po przechorowaniu COVID W jednym z badań wzięto pod uwagę duńskich pacjentów, którzy po zachorowaniu [...]
Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Aktywność fizyczna jest pożądana na każdym etapie naszego życia. Zapobiega ona otyłości, chorobom serca, cukrzycy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu innych funkcji organizmu. Podsumowanie To dość istotna informacja, szczególnie że zdrowa flora bakteryjna to lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu, m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania [...]
Sposobów na zastąpienie słodyczy produkowanych masowo i obfitujących w cukry i tłuszcze nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
Owoce mogą stanowić niezwykle ważny element diet, nie tylko tych tradycyjnych normokalorycznych, ale również takich ukierunkowanych na redukcję masy ciała, czy na rozwój masy mięśniowej. Wiele osób niestety nadmiernie ogranicza ich spożycie ze względu na dostarczane węglowodany. Owoce w diecie Przeczytaj także: Dieta normokaloryczna, co to jest? [...]