Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
Chociaż różne struktury rządzące krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się próbują podnieść dzietność poprzez comiesięczne przelewy pieniężne, to niestety ludzka płodność nie zawsze idzie w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno [...]
Otyłość została wskazana jako ważna przyczyna chorób nerek. Ze względu na ścisły związek z cukrzycą i nadciśnieniem, nadwaga i otyłość są ważnymi czynnikami ryzyka przewlekłej choroby nerek. Niezmiennie zatem nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach i to my możemy dla siebie zrobić najwięcej, choćby przez wybór optymalnej formy aktywności [...]
Berberyna to alkaloid pochodzenia roślinnego występujący w berberysie, krzewie rosnącym w szczególności na terenie Skandynawii oraz Wysp Brytyjskich, jednak można go spotkać również w Polsce. Berberys jest rośliną znaną od setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, [...]
Peskatarianizm to rodzaj diety, który ogranicza jedzenie białego i czerwonego mięsa. Od wegetarianizmu różni się tym, że pozwala na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Czyli co jada peskatarian? [...]
Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
Zmiana masy ciała w ciąży to rzecz całkowicie normalna. Tak samo naturalne jest to, że każda z pań ma inne wahania wagi. Jedne przybierają niewiele, inne więcej. Natomiast każda chciałaby po porodzie wrócić do dawnej sylwetki. Czy to jest możliwe? Jak najbardziej. Już samo karmienie piersią może sprawić, że spadnie wiele kilogramów, a jeśli dodamy [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Dieta zarówno młodych sportowców, jak i dzieci mniej aktywnych fizycznie, poza tym, że powinna być zdrowa i prawidłowo zbilansowana, to musi jeszcze zapewniać pewne walory smakowe. Otóż nawet najlepiej skomponowana pod względem zawartości substancji odżywczych dieta nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli przez brak smakowitości potraw posiłki [...]
Nadszedł czas, w którym zdecydowałaś się zrzucić zbędne kilogramy. Zaczęłaś ćwiczyć, pilnujesz tego, co jesz i codziennie stajesz na wagę. W pewnym momencie widzisz, że ta ani drgnie. Musisz wiedzieć, że standardowa waga pokaże Ci tylko jeden pomiar, a mianowicie masę ciała. Zwykle kojarzymy tę liczbę z tłuszczem, ale w rzeczywistości jest suma [...]
Nadwaga i otyłość są nieodłączną składową zespołu metabolicznego, jednej z najpoważniejszych patologii XXI wieku. Zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób w USA, z kolei problem otyłości dotyczy co najmniej 40% osób dorosłych. Tłuszcz nie jest tylko kwestią estetyczną, ale przede wszystkim zdrowotną. Niesprawiedliwy system [...]
Diety oparte o dostarczanie produktów roślinnych zyskują coraz większą popularność. Bez wątpienia stosowanie tego rodzaju rozwiązań przynosi określone korzyści, ale także zagrożenia (np. ryzyko wystąpienia określonych niedoborów żywieniowych). Jeśli rozpatrujemy potencjał diet wegańskich w kontekście zwalczania zespołu metabolicznego i jednej z [...]
Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]