[...] znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch rodzajów diet: 25% białka, 6% węglowodanów, 69% tłuszczów (dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa: LCHF) 15% białka, 57% [...]
[...] parę słów. Kreatyna, a depresja Badania populacyjne wykazały związek między spożyciem kreatyny w diecie a ryzykiem depresji u dorosłych. Autorzy wykorzystali badanie National Health and Nutrition Examination, aby wykazać istotny negatywny związek między kreatyną w diecie a depresją. Bezpośrednie badania interwencyjne z wykorzystaniem [...]
Pośród roślinnych surowców zielarskich ukierunkowanych na poprawę funkcji kognitywnych bakopa drobnolistna, czyli bacopa monnieri, jest jednym z najskuteczniejszych. Ma nie tylko długą tradycję wykorzystania w fitoterapii (jest surowcem etnobotanicznym), ale również zdobywa coraz większe poparcie we współczesnych badaniach naukowych. Ze względu na [...]
W zeszłym roku Big Ramy miał wystąpić na gościnnym pozowaniu podczas Pittsburgh Pro 2022, ale nie pojawił się na scenie. Wiele osób nie kryło rozczarowania, że ówczesny Mr. Olympia nie wystąpi wraz z innymi świetnymi zawodnikami i odebrało to w bardzo negatywny sposób. Później Big Ramy przeprosił Jima Manion i IFBB Pro League, a osobą, która [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
[...] marsz, przysiady bez ciężaru, wykroki bez ciężaru, podskoki w miejscu, przechodzenie przez przeszkody z wysokim unoszeniem kolan, marsz z wysokim unoszeniem kolan itd.). Należy stopniować objętość sesji plyometrycznej i wysokość, z jakiej wykonuje się skoki, ponieważ wiąże się z tym potężne przeciążenie układu ruchu. Miniterapią wstrząsową [...]
W miniony weekend w Birmingham w Anglii odbyło się wiele wydarzeń sportowych podczas zawodów Arnold Classic UK 2024. Znany wszystkim Arnold Schwarzenegger nie tylko był gospodarzem rozdając medale na scenie, ale miał też chwilę, by wziąć udział w treningu z siedmiokrotnym mistrzem Olympia, Philem Heathem. Heath i Schwarzenegger, którzy zdobyli [...]
[...] drugie miejsce, zaraz za Hadi Choopanem. Rok później Lunsford stał się pierwszym zawodnikiem, który zdobył złoty medal Mr. Olympia zarówno w kategorii 212 jak i w Open. Na chwilę obecną sześciu najlepszych na świecie zawodników Men's Open będzie zabiegać o uwagę podczas pozowania gościnnego. Wśród nich jest Hunter Labrada, który na ostatniej [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
[...] wątroby, np. HCC). W literaturze istnieje wiele przykładów zawodników, którzy przez wieloletnie nadużywanie farmakologii zakwalifikowali się do przeszczepu wątroby. Najbardziej głośny przykład to Dallas McCarver, jeden z najbardziej obiecujących kulturystów młodego pokolenia, który zmarł 22 sierpnia 2017 r. mając 26 lat. Co prawda [...]
Mężczyźni, którzy trenują siłowo, mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, niż ci, którzy stawiają na trening aerobowy - bieg, jazda na rowerze lub inne ćwiczenia aerobowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie prowadzili obserwacje pod tym kątem przez 12 lat. Trening siłowy a tkanka tłuszczowa Część z nas uważa, że to trening aerobowy jest najlepszą [...]
Mięśnie czworoboczne grzbietu należą do grupy mięśniowej, która podkreśla wygląd sportowej sylwetki. Stanowią swego rodzaju "łącznik" pomiędzy barkami a mięśniami grzbietu. Ich odpowiedni rozwój nadaje masywnego wyglądu górnej części grzbietu i podkreśla atuty sylwetki. Wiele osób ma problem z rozbudową kapturów, dlatego też postanowiliśmy opisać [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
[...] 4-krotnego wzrostu śmiertelności. Jak widać, podaż soli przynosi przykre skutki dla człowieka (ponadto u licznych osób indukuje nadciśnienie, a więc niszczy serce i nerki). Należy maksymalnie ograniczyć podaż soli, gdyż człowiek potrzebuje jej kilkukrotnie mniej, niż dostarcza się we współczesnej diecie. Z kolei w większości rozwiniętych [...]
[...] ze względu na nudności i brak apetytu. Białko serwatkowe to doskonały wybór dla osób chorych na raka, ponieważ jest lekkostrawne i bardzo łagodne dla układu pokarmowego. Na dodatek wyniki badań sugerują, iż białka serwatkowe, peptydy oraz inne składniki serwatki mogą chronić przed niektórymi nowotworami. β-laktoglobulina i laktoferyna [...]
[...] w taki sposób nigdy nie odniesiemy sukcesu. Przeczytaj, jakie błędy na siłowni zdarzają się najczęściej oraz jak się ich wystrzegać. Chcę się odchudzić! Chcę być szczupła! Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: jak Twoim zdaniem wygląda osoba szczupła? To taka kobieta, która nie posiada żadnej fałdki i ma sprężyste ciało? Jeśli w myślach [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego w dużym stopniu determinowany jest przez dietę. Deficyty wielu ważnych związków odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
[...] odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii jego świadome zastosowania dotyczyły produkcji pieczywa. Warto zaznaczyć, że na wypiekach się nie skończyło, a [...]