Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Endorfiny to związki neurochemiczne, których uwalnianie przez organizm poprawia nasze samopoczucie. Wytwarzane przez przysadkę mózgową i centralny układ nerwowy endorfiny, należą do grupy hormonów peptydowych, które są uwalniane w odpowiedzi na stres, ból oraz czynności, takie jak ćwiczenia, jedzenie lub seks. Jak można zwiększyć poziom endorfin? [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Wyobraźmy sobie ścianę z cegieł. Niektóre cegły będą do siebie podobne. Inne będą różniły się kształtem od nich. [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Kiedy dieta nie jest urozmaicona i idealnie zbilansowana pod indywidualne potrzeby, zachodzi ryzyko, że z czasem pojawią się pewne niedobory odżywcze. Witaminy są grupą związków o różnorodnych właściwościach i funkcjach i niektóre z nich mogą stanowić problem, jeśli chodzi o zaspokajanie codziennego zapotrzebowania. W przypadku ryzyka niedoborów [...]
Produkty z grupy tak zwanych spalaczy tłuszczu z reguły nie opierają się o 2 – 3 składniki, a o nawet 2 – 3 razy więcej. Wiele bowiem wskazuje na to, że związki charakterystyczne dla tych preparatów najlepiej działają w kooperacji. Ich najwyższą efektywność zaobserwować można głównie, kiedy zapewniona jest do tego odpowiednia dieta oraz aktywność [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Praca bardzo często staje się kluczowym punktem naszego życia. Jednak zbyt poważne podejście do pracy może nieść za sobą poważne konsekwencje. Badania pokazują, że pracoholizm staje się coraz większym problemem w uprzemysłowionym świecie. Choć uzależnienie od pracy wydaje się nie być niczym poważnym, to może być bardzo realnym problemem, który [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
Na temat karmienia piersią krąży wiele mitów. Pomimo tego, że wiele z nich została już dawno obalona, to i tak wciąż się pojawiają na ich temat różne pytania i wątpliwości. Oto kilka z nich. Karmienie piersią ma boleć Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów dotyczących karmienia piersią jest to, że musi to być bolesne. Prawda jednak jest [...]
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? [...]
Witaminy pełnią niezliczone funkcje, których nie sposób jest uzyskać za pomocą innych związków. Ich działanie rzutuje na codzienne samopoczucie, prewencję chorób, a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]