„Triada sportsmenek” to zależność między niskaloryczną dietą, zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Jednak współwystępowanie nie oznacza od razu związku przyczynowo-skutkowego. Czy to triada sportsmenek, fentermina czy sterydy? Brakuje mi szerszych danych odnośnie stosowania SAA przez kobiety, ale tajemnicą [...]
[...] konia, byka czy niedźwiedzia, a nie dla człowieka. Ogólnie jestem szczerze zdziwiony, iż obecni zawodnicy dożywają 40. roku życia. Absurdalnie rozdmuchano formy startowe: lata 70. XX wieku: Arnold 107-110 kg (7-krotny Mr. Olympia), lata 80. XX wieku: Lee Haney (8-krotny Mr. Olympia) 111-113 kg, końcówka lat 80. i do połowy lat 90. XX wieku: [...]
[...] osób, które nawet stosując farmakologię, dożywają poważnego wieku. Schwarzenegger stosował środki dopingujące zapewne przez większość swojego życia (na pewno przez szereg lat, gdy startował i później, gdy przygotowywał się do filmów), znany kulturysta Rich Piana stosował doping przez blisko 28 lat. Sylwester Stallone – został złapany z dużą [...]
[...] stwierdza się u 20–70% chłopców. Objawy występują najczęściej w 13.–14. roku życia i najczęściej ulegają samoistnej regresji, która zwykle trwa od 6 miesięcy do 3 lat”. Podsumowanie: poczekaj ze stosowaniem farmakologii do 25 roku życia lub później. Możesz osiągnąć znakomite efekty, w ogóle nie sięgając po syntetyczny testosteron, jego [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) przyjęto z entuzjazmem, gdy pojawiły się one pod koniec lat 40 XX wieku, jednak okazał się on przedwczesny. Niewiele współczesnych terapii obejmuje preparaty z rodziny pochodnych testosteronu czy DHT, głównie ze względu na dotkliwe skutki uboczne. Znany jest też przypadek 26-latka, trójboisty, który po dawce [...]
[...] N-końcowej przez enzym dipeptydylopeptydazę 4 (DPP-4). Syntetyczni agoniści GLP-1 (np. semaglutyd pod marką Ozempic) są bardziej odporni na degradację enzymatyczną i dlatego mają dłuższy okres półtrwania, co sprawia, że lek może być stosowany u ludzi. Jaka jest skuteczność semaglutydu Do badania włączono 1961 osób dorosłych ze wskaźnikiem [...]
Jerry Brainum, który od ponad 30 lat pisze artykuły naukowe dla magazynów poświęconych fitnessowi i kulturystyce niedawno wypowiedział się na temat stosowania sterydów i SARMów w kulturystyce oraz wspomniał o Dorianie Yates, który podczas swojej kariery przyjmował niebezpieczny związek Anadrol 50 (oxymetholone, w Polsce: Anapolon). [...]
[...] czy podnoszenie ciężarów sięgają po środki farmakologiczne. Obecnie problem dotyczy także amatorsko trenujących pań, a niektóre ledwo zdążyły zakończyć okres dojrzewania. Dlatego podawanie 0,3 mg testosteronu dziennie teoretycznie nie jest niczym szokującym dla ustroju kobiety, ale nawet taka dawka miała wpływ wirylizujący. Dlatego kobietom [...]
[...] dietę, dbanie o zdrowie, zapewnienie zrównoważonego rozwoju sylwetki, unikanie używek itd. Powód nr 2: „Aplikacja randkowe” O ile Facebook z założenia nie służy, jako platforma do umawiania się online (co nie znaczy, że nie może służyć do nawiązywania znajomości), to reguły gry zmienił np. Tinder. Kiedyś trzeba było nawiązać pierwszy [...]
[...] sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym aspartamie” czy „trującej żywności”. Glifosat w kaszy, czyli źródło wszystkich [...]
Opinie wyrażane w sieci rzadko są oparte na badaniach naukowych, a jeszcze rzadziej na wieloletnim stażu treningowym. Dlatego nie polecam konsultować się z przypadkowymi osobami z klubu, a co gorsza, z Internetu. Można trafić na niezwykłe perełki, tezy, które powinny być wydrukowane i oprawione w złotą ramkę. "Musisz trenować brzuch, aby pozbyć [...]
[...] Lachlan Mitchell,1,* Daniel Hackett,1 Janelle Gifford,1 Frederico Estermann,1 and Helen O’Connor „Do Bodybuilders Use Evidence-Based Nutrition Strategies to Manipulate Physique?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5969027/ Ashwini Arvind, MBBS, Stephanie A Osganian, BA, David E Cohen, MD, PhD, and Kathleen E Corey, MD MPH, [...]
[...] ciężko trenować i odnosić o wiele bardziej spektakularne rezultaty. Niestety, trening to tylko impuls, a regeneracja może zająć wiele dni po treningu trwającym tylko 1,5 h. Dlatego kiedyś pisano powszechnie w różnorakich poradnikach, iż odpoczynek jest częścią treningu. Podsumowanie Wydaje się, że czasem jest lepiej wziąć dzień wolny, dobrze się [...]
[...] oraz sięganie po leki przeciwbólowe (np. opioidowe) oraz narkotyki. Z samej swojej natury utrzymywanie nadmiarowej masy ciała kiepsko rokuje i te osoby zwykle nie żyją tyle lat, na ile pozwala ich genetyka oraz środowisko Referencje: Enoc Merino Garcíaa Kidney damage due to the use of anabolic androgenic steroids and practice of [...]
[...] z nich ustalono niewielkie, ale znaczące podwyższenie ciśnienia krwi u osób spożywających trzy lub więcej drinków dziennie, w porównaniu z osobami niepijącymi. Drink w nomenklaturze amerykańskiej to ~11.3 g alkoholu w kieliszku wina, 12.8 g alkoholu w porcji piwa (230-270 ml w zależności od rodzaju), 14 g w porcji mocniejszego napoju [...]
[...] znaczenie wykonywania biochemii pośmiertnej. Phillipa J. Malpas opisuje także przykład dobrowolnej śmierci przez odwodnienie, którą wybrała kobieta mająca więcej, niż 80 lat. Zmarła po 9 dniach od zaprzestania przyjmowania płynów. Była nieuleczalnie chora i niewiele dało się w jej przypadku zrobić (a eutanazja nie wchodzi w grę w Nowej [...]
[...] VLCKD) oraz najcięższe treningi („dla prawdziwego faceta”, „trenuj ciężko albo wcale”, „trenuj ciężko albo idź do domu”). Wynika to z wieloletnich zaniedbań albo kolejnych lat ćwiczeń, bez efektów. Dla osób z insulinoopornością korzystne jest dostarczanie węglowodanów rano, z kolei te same węglowodany dostarczane w godzinach popołudniowych i [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
Media obiegła piorunująca wiadomość: „Czerwone mięso szkodzi? Niekoniecznie...”. Od tylu lat naukowcy ostrzegają, iż czerwone mięso jest rakotwórcze (tak orzekła najpoważniejsza organizacja zajmująca się nowotworami, IARC). Ma też związek z wieloma innymi chorobami. Niektórzy spekulują, iż mięso ma związek z rozwojem cukrzycy (moim zdaniem wymaga [...]
[...] powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]