Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
611
Siema,
mam następujący kolejny problem iż
gdy ćwiczę lubie gdy wskaźnikiem moch ćwiczeń są zakwasy i ogólny ból po treningowy troche dziwne ;< ale tak jest ostatnio robiać np klate nic nie odczuwam tlyko podczas wykonywania serii odczuwam ale bol w lapach nic pozatym, a jelsi poorbie chwile kaptury zarz daja znac o sobei ;< co jest z tym wszystkim :( ?
Szacuny
255
Napisanych postów
13305
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
45261
pierwsza sprawa : zakwasy nie są dobrym objawem.
wskazują lub mogą wskazywać na braki jakiś makro czy mikro składników. Oczywiście kolejną możliwością jest np. za ciężki trening albo za ostre trenowanie po jakiejś tam przerwie.
Często też przy bardzo dużych ilościch węglowodanów w diecie pojawiają się zakwasy, czemu ? nie wiem.
kolejna sprawa jak pokazują badania, zakwasy i bóle mięśniowe nie przeszkadzają w rozwoju mięśni więc śmiało ćwiczyć można.
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
Zacznijmy od tego, że to co czujesz na drugi (czasami trzeci) dzień po treningu to NIE są zakwasy wbrew powszechnej opinii (bo tak sie na to mówi zwyczajowo). Odczuwasz po prostu mikrourazy mięśni. Ból spowodowany przez kwas mlekowy możesz odczuwać najwyżej w trakcie ćwiczenia lub jeszcze chwilę po.
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
Dzięki za poparcie. Jednak to, że nas bolą mięśnie wcale nie jest wyznacznikiem dobrego treningu. Jeżeli ktoś nie wierzy o to przykład - zrób np 100 serii, każda do kompletnego upadku mięśniowego. Taki trening coś da? Wątpię. A będzie bolało? Będzie...
Poza tym po pewnym czasie >porządnego< przestaniesz miewać te "zakwasy"
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti