SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

JaBi - jabolcokk - Redukcja na Clenburexin 2 i Lipo(X)PACK Z-

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 192911

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 434 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10099
Jak masz młynek to możesz samemu zrobić, zmiel jakieś 200g orzechów włoskich do tego dodaj z 30g oliwy z oliwek i powinno wyjść, ja kiedyś robiłem i bardzo dobre wyszło. Jak wyjdzie za gęste to dodaj oliwy jak za rzadkie to dorzuć orzechów.

Zmieniony przez - Piotrx1 w dniu 2010-07-23 14:58:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 400 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16377
Masło orzechowe firmy Primavika jest bez soli i cukru
dostępne w Piotrze i Pawle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Właśnie w Tym Piotrze i Pawle różne bajery można dostać .

Co do Omletu , chce zrobić Posiłek Fajnie Zbilansowany z Bardzo duża ilością Białka

Węglowodany: Opierałbym na Płatkach Owsianych
Tłuszcze: Orzechy Nerkowca, Oliwa z Oliwek, Słonecznik - raz to raz to innym razem tamto
Białko: Białka z Jajek, Całe Jajko, IsoLate lub 100 % Whey Protein czyli ogólnie izolat/koncentrat.

Na wierzch:

Dżem bez cukru
Masło Orzechowe
Banany
Owoce/Truskawki


Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2010-07-23 15:11:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Matellka - własnie na stronie 88 i 89 odnoszę się przekrojowo do tematu słodzików i ich wpływu na reakcję isnulinową. Jedyne jakiego powinowactwa udało mi się doszukać, to potencjalny wpływ na GLP-1 (własnie poprzez słodki smak słodzików), jednak problemy są dwa: p pierwsze w/w zależnośc rejestrowana tylko w badaniach na gryzoniach, na ludziach - już nie, po drugie nawet gdyby taka zaleznośc istniała u ludzi - miała by ona potencjalnie korzystny wymiar. jesli dysponujesz namiarem do jakiejś wartościowej publikacji traktujacej o relacji słodziki-isnulina - chetnie bym się zapoznał, bo również słyszałem iż takowe gdzieś istnieją, ale nigdy na oczy ich nie widziałem

Bull - nie przegladałem zbyt wielu publikacji na temat stevii, ale z tego co sięorientuję stosowanie stevii nie powodowało w badaniach na ludziach zwiekszonego apetytu, ani subiekywnie odczuwanego głodu. W badaniach na szczurach, - zauważano hipotensyjne działania stevii, badania na ludziach były niejednoznaczne w tej kwestii, ale nalezy brac pod uwage mozliwośc lekkiegoo obnizenia cisnienia tętniczego krwi przy stosowaniu stevii regularnie, w sporych ilosciach.

Swego czasu było sporo kontrowersji w okół preparatów zawierających w/w, jednak w połowie ostatniej dekady WHO zaopiniowało korzystnie wyciagi ze stevii. Z resztą jest ona obecna od niemal 40 lat na rynku japońskim jako standaryzowane extrakty i nie slyszalem by ktos donosił o jakiś problemach związanych z jej stosowaniem.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-07-23 15:58:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Matellka Trec Team
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 191 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560
Poszukam, ale po niedzieli bo weekend robie sobie wolny. Słodziki przez niektórych są nadużywane - np. zawodnicy przed startem, gdy brakuje im słodyczy potrafią sam słodzik jeść hehe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 6037 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 46147
primavika z piotra i pawla

Bardzo mały człowiek, może rzucać bardzo duży cień...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Matellka - zgadza się, jest nadużywany i to nie tylko przez zawodowców. Zwrócic należy uwagę iż w dłuższej perspektywie czasowej trudno oszacować ewentualny skutek zdrowotny. W grę wchodzą też niezbadane, hipotetycznie możliwe reakcje, (w tym pośrednie) pomiędzy substancjami słodzącymi i innymi związkami obecnymi w żywności, suplementach czy lekach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 6037 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 46147
no wlasnie to jadalem, teraz wlewam do bialka 30ml oliwy i mam w pompie maslo

Bardzo mały człowiek, może rzucać bardzo duży cień...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Znalazłem cos szukając informacji o Stevii:

Antihyperglycemic and blood pressure-reducing effects of stevioside in the diabetic Goto-Kakizaki rat.

Jeppesen PB, Gregersen S, Rolfsen SE, Jepsen M, Colombo M, Agger A, Xiao J, Kruhøffer M, Orntoft T, Hermansen K.

Department of Endocrinology and Metabolism, Molecular Diagnostic Laboratory, Aarhus Amtssygehus, Aarhus University Hospital, Aarhus, Denmark.
Abstract

Stevioside, a glycoside present in the leaves of the plant, Stevia rebaudiana Bertoni (SrB), has acute insulinotropic effects in vitro. Its potential antihyperglycemic and blood pressure-lowering effects were examined in a long-term study in the type 2 diabetic Goto-Kakizaki (GK) rat. Rats were fed 0.025 g x kg(-1) x d(-1) of stevioside (purity > 99.6%) for 6 weeks. An intra-arterial catheter was inserted into the rats after 5 weeks, and conscious rats were subjected to arterial glucose tolerance test (2.0 g x kg(-1)) during week 6. Stevioside had an antihyperglycemic effect (incremental area under the glucose response curve [IAUC]): 985 +/- 20 (stevioside) versus 1,575 +/- 21 (control) mmol/L x 180 minutes, (P <.05), it enhanced the first-phase insulin response (IAUC: 343 +/- 33 [stevioside] v 136 +/- 24 [control] microU/mL insulin x 30 minutes, P <.05) and concomitantly suppressed the glucagon levels (total AUC: 2,026 +/- 234 [stevioside] v 3,535 +/- 282 [control] pg/mL x 180 minutes, P <.05). In addition, stevioside caused a pronounced suppression of both the systolic (135 +/- 2 v 153 +/- 5 mm Hg; P <.001) and the diastolic blood pressure (74 +/- 1 v 83 +/- 1 mm Hg; P <.001). Bolus injections of stevioside (0.025 g x kg(-1)) did not induce hypoglycemia. Stevioside augmented the insulin content in the beta-cell line, INS-1. Stevioside may increase the insulin secretion, in part, by induction of genes involved in glycolysis. It may also improve the nutrient-sensing mechanisms, increase cytosolic long-chain fatty acyl-coenzyme A (CoA), and downregulate phosphodiesterase 1 (PDE1) estimated by the microarray gene chip technology. In conclusion, stevioside enjoys a dual positive effect by acting as an antihyperglycemic and a blood pressure-lowering substance; effects that may have therapeutic potential in the treatment of type 2 diabetes and the metabolic syndrome. Copyright 2003, Elsevier Science (USA). All rights reserved.


W/w abstrakt jasno sugeruje zalezności insulina-słodzik, jednakże znowu jest to badanie przeprowadzone na szczurach, a nie ludziach.
Autorzy sugerują tutaj inny szlak niż wynikający z pobudzenia receptorów smakowych, a fizjologiczny efekt zaobserwowanej zależności wydaje się być jak najbardziej korzystny.

Tutaj poniżej natomiast:

Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects.

Gregersen S, Jeppesen PB, Holst JJ, Hermansen K.

Department of Endocrinology and Metabolism C, Aarhus University Hospital, Denmark.
Abstract

Stevioside is present in the plant Stevia rebaudiana Bertoni (SrB). Extracts of SrB have been used for the treatment of diabetes in, for example, Brazil, although a positive effect on glucose metabolism has not been unequivocally demonstrated. We studied the acute effects of stevioside in type 2 diabetic patients. We hypothesize that supplementation with stevioside to a test meal causes a reduction in postprandial blood glucose. Twelve type 2 diabetic patients were included in an acute, paired cross-over study. A standard test meal was supplemented with either 1 g of stevioside or 1 g of maize starch (control). Blood samples were drawn at 30 minutes before and for 240 minutes after ingestion of the test meal. Compared to control, stevioside reduced the incremental area under the glucose response curve by 18% (P =.013). The insulinogenic index (AUC(i,insulin)/AUC(i,glucose)) was increased by approximately 40% by stevioside compared to control (P <.001). Stevioside tended to decrease glucagon levels, while it did not significantly alter the area under the insulin, glucagon-like peptide 1, and glucose-dependent insulinotropic polypeptide curves. In conclusion, stevioside reduces postprandial blood glucose levels in type 2 diabetic patients, indicating beneficial effects on the glucose metabolism. Stevioside may be advantageous in the treatment of type 2 diabetes.


badanie przeprowadzono na ludziach, osobach z cukrzycą typu II, i wpływ podania stevii (1g) na poposiłkowy poziom glukozy i insuliny był zauważalny, na poziom glukagonu - statystycznie nieistotny, na poziom GLP-1 również. Jesli uda mi sie znaleźć wiecej podobnych publikacji z badań, ale przeprowadzonych na zdrowych ochotnikach (cukrzyca stwarza specyficzne srodowisko fizjologiczne), będę musiał zrewidowac swój pogląd na relację słodziki-isnulina, przynajmniej w ogólnym rozrachunku (innymi słowy teza: słodziki nie wpływaja na poziom insuliny moze być błedna, nawet jesli stevia jest tutaj po prostu wyjatkiem).

Nie mniej zaznaczam iż w/w abstrakty sugerują iż wpływ stevii na reakcję insulinową i glikemię poposiłkową jest zjawiskiem korzystnym, i nie wynika z pobudzenia receptorów smakowych. Warto podkreslic iż badania dotyczace aspartamu, cyklaminianu sodu, sukralozy - czyli popularnych unas sodzików nie wykazały podobnej dow/w zależności.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena Diety/Treningu

Następny temat

TREC NUTRITION na Pucharze Strongman w Śremiu

WHEY premium