też powiele swój wpis sprzed kilku stron
bic44, dawidowicz - juz same produkty pochodzenia roślinnego mozna tak ze sobą laczyc - by otrzymywac bialka pelnowartosciwe, np produkty pochodzenia zbożowego zawierają niewielkie ilosci lizyny i tryptofanu, przez co sa niepelnowartosciowe, ale uwzglednienie w ramach tego samego posilku roslin strączkowych (bogate w tryptofan i ilizynę), eliminuje ten problem. Z resztą podobnie same produkty strączkowe - są ubogie w
aminokwasy siarkowe (wyjatek - soja), ale mozna łaczyc je w posilku wlasnie z produktami bogatymi w te aminokwasy ... Tak własnie muszą kombinowac weganie - i przeciez - muszą pełnowartosciwych białke dostarczac, a znaczna czesc roslinnych - to niepełnowartościowe. Innymi slowy, mozna tak dwa (lub wiecej) nieplnowartosciowe zrodla bialka skojarzyć w ramach posilku - by otrzymac kompletny aminogram.
Gdy łaczymy bialko pelnowartosciowe z niepelnowartoscowym - to ten problem staje się juz w ogole marginalny, pod warunkiem, ze nieplnowartosciwe nie zdominują nam proporcji (a tak sie moze stac gdy np niepelnowartscowiego jest w posilku znacznie więcej).
Warto sobie przejrzec nieraz aminogramy poszczegolnych bialek roslinnych:
http://www.nutritiondata.com/
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-06-22 13:40:54