Na wstępie na pewno warto zapoznać się z podstawami, czym jest kreatyna, dlaczego jest najpopularniejszym od ponad 30 lat suplementem na rynku? Jest najlepiej przebadaną substancją wśród suplementów, sam pisałem o niej pracę licencjacką i magisterką (wiele lat temu) i już wtedy było na jej temat do znalezienia - tysiące badań naukowych, potwierdzających jej skuteczność i to, że jest bezpieczna.
Kreatyna zbudowana jest z 3 aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Kreatynę można podawać w postaci suplementów diety najczęściej w proszku
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Creatine_Muscle_Max-opis33277.html albo w kapsułkach
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Creatine_Monohydrate_XtraCaps-opis34935.html, w jedzeniu występuje w mięsie (4-5 g na 1 kg wołowiny, wieprzowiny), w rybach (od 4 g w tuńczyku nawet do 9 g w 1 kg w śledziu), także w mleku lecz są to śladowe ilości (0,1 grama na 1 litr).
Jeśli chodzi o sam wybór kreatyny, masz sporo opcji, możesz zacząć od najpopularniejszego
monohydratu kreatyny:
https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Creatine-opis36148.html
Najskuteczniejsza, najtańsza, najpopularniejsza forma kreatyny - nie zmieniło się to od lat i raczej nie zmieni.
Następny w kolejności jest jabłczan kreatyny, połączenie kreatyny z cząsteczką kwasu jabłkowego, przyjęło się iż jest to najlepsza kreatyna pod sporty wytrzymałościowo-siłowe , drużynowe itd. tam gdzie niekoniecznie przyrost masy jest wskazany/potrzebny, a jakość umięśnienia lub przyrosty siły. Prawda jest taka, że każdy cel treningowy i etap można wspomagać kreatyną, osobiście jestem na niej większość roku - najczęściej na mono - a dietą i treningiem modyfikuje ważniejsze kwestie, aby osiągnąć pozytywne efekty, z jabłczanów polecam:
https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Tri_Creatine_Malate-opis36355.html
No i także bardzo fajne mieszanki - stacki kreatynowe, 4 lub 7 miksów kreatyny:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_CRE4-opis42097.html
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_CRE7-opis42096.html