Szacuny
8
Napisanych postów
50
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
887
Hej
Trenuję kolarstwo, ale od około ponad pół roku łączę je z kulturystyką.
W zasadzie to ogarnąłem sobie michę, trening i od około lipca ubiegłego roku jestem na redukcji, która po woli ma się ku końcowi.
Jako, że też suplementy drożeją to chcę sobie zrobić zapas kreatyny.
Nie chcę monohydratu gdyż mono przyczynia się do zalegania wody w organizmie co nie jest zbytnio pożądane w przypadku kolarstwa.
Jak się ma w tym przypadku jabłczan i hcl?
Która forma z tych dwóch będzie powodowała mniejsze zatrzymanie wody w organizmie?
Szacuny
3852
Napisanych postów
6485
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
36507
Dokładnie jak kolega pisze, najlepiej jest z tabletkami je można śmiało i 5 lat po terminie zjadać, uważać na produkty mleczne, gotowe szejki itd to maks do miesiąca potem się nie nadają do spożycia, shoty witaminowe czy z magnezem do 3 niekiedy nawet 5 lat potem się kryształki wytrącają, batony białkowe w czekoladzie nawet do 2 lat można jeść, białka, gainery też długo spokojnie 5 lat, ważne żeby się wilgoci nie wdała i jak jest za gorąco to z przedtreningowek robi się taka ciągnącą guma hehe
Beta-alanina i kreatyna uzupelniaja swoje dzialanie. Betka w sportach wytrzymalosicowych sprawdza sie bardzo fajnie ze wzgledu na dzialanie podnoszace poziom karnozyny, co z kolei wspomaga cykl Krebsa, pomaga w usuwaniu amonikau, przyspiesza transport jonów wodorowych. Podobne wlasciwosci ma l-cytrulina, ktora by mogla z kreatyna i beta-alanina stworzyc fajne trio w przypadku wytrzymalosciowcoe
Szacuny
3852
Napisanych postów
6485
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
36507
Eco Max bardzo dobra firma, zjadłem dużo Cytruliny, tauryny, argininy, kolagenu, kreatyny itd sam byłem nie bardzo przekonany ale po spróbowaniu zmieniłem zdanie, co do Cytruliny i Beta alaniny to połączenie działa super ale zacznij od mniejszych dawek i stopniowo zwiększaj wtedy są super efekty, Beta Alaninę zacznij od 2 gramów dziennie i co tydzień zwiększaj az dojdziesz do 10 gramów rozbite na kilka porcji dziennie a Cytrulinę zacznij od 6 gram i dokładaj co 2 tygodnie 2 gramy aż dojdziesz do 12 - 15 gram, co do kreatyny to crealkalyn nie ciągnie wody Olimp ma bardzo dobra siła idzie niesamowicie sylwetka też się super kształtuje i waga stoi w miejscu też ciekawa jest creatyna nitrate ale u nas mało dostępna i słabo popularna.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11257
Napisanych postów
158569
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1227210
swoja droga Panowie pol zartem pol serio... chyba mozna pomyslec powoli nad zapasami kreatyny, bo to co dzieje sie na rynku nie wrozy nic dobrego jezlei chodiz o ilosc surowca. Kreatyna moze siegnac naprawde sporej sumy... mam tutaj na myli np. przedzial 60-70 zl za puszke 500 g, gdzie kiedys takie wydatek to bylo 30-35 zl, a juz niestety jest nieco drozek, wiec mozna jakies male zapasy robic chyba powoli%) koncerny farmacautyczne ostatnio dosc mocno walcza o rynek suplementacyjny, a one moga sobie pozowlic na finansowe pobijanie ceny