SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239752

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
missInvincible
BlueberryGirl
Mam głupie pytanie Jak robisz jajecznicę? Na czym ją smażysz i czym doprawiasz? Twoja jajecznica wydaje się taka kremowa, a moja jest trochę taka sucha, przede wszystkim chyba za bardzo przysmażona.


Blueberry odeslę Cię do filmiku Jamie Oliver'a bo robię dokładnie jak on w opcji pierwszej ''English scrambled eggs''
Czyli rozbijasz jajka w miseczce, doprawiasz solą i roztrzepujesz. W rondelku rozgrzewasz ok 10g masła (smażysz na niedużym ogniu), wlewasz jajka i mieszasz szpatułką, najlepiej w trakcie zdejmować z ognia, żeby się za szybko nie scięły. Wideo poniżej:
http://www.jamieoliver.com/videos/how-to-make-perfect-scrambled-eggs-3-ways-jamie-oliver/

i to wcale nie jest głupie pytanie, bo jajecznicę, wbrew pozorom, można łatwo schrzanić




Dzięki bardzo Następnym razem tak spróbuję, może w końcu wyjdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
BlueberryGirl
Mam głupie pytanie Jak robisz jajecznicę? Na czym ją smażysz i czym doprawiasz? Twoja jajecznica wydaje się taka kremowa, a moja jest trochę taka sucha, przede wszystkim chyba za bardzo przysmażona.


z mojej strony poddam Ci taki maly trik, mianowicie, jak chcesz uzyskac bardziej "puszysta" jajecznice to dolej do jajek doslownie odrobine mleka (ok 5-10 ml) i razem zmiksuj. robi to spora roznice


Zmieniony przez - stojeden w dniu 8/4/2017 7:22:13 PM

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
missInvincible
Bułeczki, jak się okazało po przeszukaniu działu kuchnia, zrobiłam prawie takie jak Malinka więc linkuję :

https://www.sfd.pl/Bezglutenowe_KETO_bułki_Low_Carb_by_Malinowa-t1129438-s1.html

U mnie : 200g twarogu, 1 jajo, 10g babki jajowatej, 15g siemienia lnianego, łyżeczka proszku do pieczenia, sól i 10g oleju kokosowego








Zmieniony przez - missInvincible w dniu 04/08/2017 16:21:21


kurde, mega te buleczki !! obowiazkowo jutro je zrobie, ale z Twojego przepisu, bo ma mniejsze makro hehe
1

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
kanapeczkę można już na takiej zrobić jeszcze muszę zrobić bez dodatku oleju koko i sprawdzić jak smakuje - wtedy makro już w ogóle minimalne

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
zrobilem je wczoraj, niestety otworzylem piekarnik w trakcie pieczenia (nie pamietam juz dlaczego ) i kompletnie mi oklaply, a byly juz wyrosniete. no ale nic, nastepnym razem nie bede otwieral piekarnika hehe. w smaku bardzo dobre, idealne pod burgery

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Nalesniki z indykiem zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Nalesniki:
-1 jajo
-100g mąki gryczanej
-100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
-woda (300-400ml)*

* wody dodajemy tyle, by masa była dosyć rzadka i łatwo rozprowadzała się na patelni
** można oczywiscie użyć ulubionego przepisu na nalesniki, a proporcje dobrać tak, by wyszło około 7 sztuk

Farsz:

- 500g mielonej piersi z inyka
- mała czerwona cebula
- 1 papryka
- kilka pieczarek
- opcjonalnie: 1 papryka marynowana
- 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka wędzona, chilli, oregano
- 5g oliwy z oliwek
-150ml passaty pomidorowej

Wierzch:

-350ml passaty pomidorowej
-150g tartej mozzarelli
- oregano
- swieża bazylia


Wykonanie:

Masę na nalesniki zmiksować i smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Z podanych proporcji powinno wyjsć 7 sztuk.
Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć na skropionej oliwą patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pieczarki, podmażyć ok 4 minuty i dodać mieloną piers z indyka. Rozdrobnić szpatułką, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną i oregano i chwilę podsmażyć. Następnie dodać passatę. Smażyć krótko, tylko tyle by mięso się scięło.
Ułożyć farsz na nalesnikach, zawinąć w ruloniki i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Polać passatą, posypać oregano i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec do 10 minut, wyjąć, posypać tartą mozzarellą i piec aż ser się zrumieni. Podawać z listkami swieżej bazylii.


Makro:
Całosć:
1 825,9 kcal B:163,0 g W:172,0 g T:54,0 g
Porcja (1 nalesnik):
260kcal B:23g W:24g T:7,7g









3

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
stojeden
zrobilem je wczoraj, niestety otworzylem piekarnik w trakcie pieczenia (nie pamietam juz dlaczego ) i kompletnie mi oklaply, a byly juz wyrosniete. no ale nic, nastepnym razem nie bede otwieral piekarnika hehe. w smaku bardzo dobre, idealne pod burgery


Szkoda , że oklapły ale najważniesze, że smakowały

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
te naleśniki.... ogień dobrze że już się grzeje moje pudełko bo bym miał problemy duże opanować głód :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
się nie ogląda zdjęć jedzenia na głodnego

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Placki ryżowe z groszkiem i mozzarellą

Składniki:
-2 jaja
-50g ryżu
-100g groszku
-40g tartej mozzarelli
-25g mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz, czosnek
-5g masła klarowanego do smażenia (lub więcej)

Wykonanie:

Ryż ugotować i wystudzić. Groszek, jesli używamy mrożonego, przepłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie powinien już być gotowy do spożycia.
Jajka zmieszać z ryżem, mozzarellą, groszkiem, mąką ziemniaczaną a następnie doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wykładać łyżką placuszki. Masa nie będzie nadawała się do lepienia placków ręcznie ale placki na patelni dobrze się zetną i nie będą się rozpadać przy obracaniu. Usmażyć na złoto i podawać z dodatkową porcją groszku

Makro:
640,9 kcal B: 30,2 g W:73,6 g T:25,1 g






2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium