SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239754

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1362 Napisanych postów 3570 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 55653
Ale pyszności!

Ja też tak często mam że gdy zamiast zwykłej mąki daję pełnoziarnistą to mi nie wychodzi :(
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Mam nauczkę na przyszłosć a po prostu nie miałam zwykłej i nie chciało mi się do sklepu lecieć

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Łaciate brownie fasolowe



Składniki na brownie:
- 230g czerwonej fasoli z kartonu (lub ugotowanej lub z puszki)
-3 jaja
-150g dojrzałego banana
-30g wheya czekoladowego
-30g ciemnego kakao
-30g mąki kasztanowej
-erytrytol lub inne słodzidło do smaku
-odrobina ektraktu z wanilii
-szczypta soli

Składniki na masę serową
-100g twarogu półtłustego
-50g jogurtu greckiego 0%
-1 jajo
-10g budyniu bez cukru
-erytrytol do smaku

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Jajka, fasolę i banana zblendować na gładką masę. Dodać kakao, whey, mąkę, słodzidło,sól, wanilię i miksować przez kilka minut.

W oddzielnej misce zmiksować twaróg z jogurtem i jajem , a na koniec dodać budyń i słodzidło.

Formę wysmarować tłuszczem i wylać połowę masy czekoladowej. Następnie wykładać masę serową - łyżką zrobić kilka kleksów a nożem zrobić zygzaki. Na to wylać resztę masy czekoladowej.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, tak żeby forma znajdowała się w dolnej częsci piekarnika i piec 35-40min w 160 stopniach. (ja zmniejszyłam do 150 po 30minutach). Wystudzić i wstawić do lodówki, jesć następnego dnia, bo wtedy najlepsze

Makro na całosć:

1 148,0 kcal
B:87,0 g
W:120,2 g
T: 35,4 g

Ciasto jest sycące i wbrew pozorom robi się ekspresowo!


1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Moja wersja kurczaka z fasolą.

Składniki:

-250g mięsa z udek kurczaka
-200g papryki czerwonej
-pół cebuli
-300g passaty pomidorowej
-150g fasoli czerwonej z kartonu
-200g papryki grillowanej marynowanej
-sól, pieprz,czosnek,dwie łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki płatków chilli, odrobina słodzidła (erytrytolu), swieza kolendra i papryczka chilli do posypania na wierzch

Wykonanie:

Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w spore kawałki swieżą paprykę i chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i zalać passatą oraz szklanką ciepłej wody. Dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną,kminu, chilli i gotować ok. 20min. Wyjąć kurczaka i rozerwać widelcami na kawałki. Wrzucić ponownie do sosu, dodać fasolę i posiekaną w paski paprykę marynowaną i gotować przez 5-10min aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić słodzidłem. Podawać z ryżem i kolendrą i chilli.



3

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Chimichurri

Argentyńska marynata / sos do mięs.
Idealna do steka ale dobrze też łączy się z innymi mięsami.

Ja w chimichurri zakochałam się w argentyńskiej knajpie więc spróbowałam odtworzyć ją w domu

Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- główka czosnku (u mnie 9 cząstek)
- pół niedużej czerwonej cebuli
- sok z ćwiartki cytryny
- łyżeczka oregano i pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 50g octu z czerwonego wina
-100g oliwy z oliwek

Wykonanie:
Pietruszkę posiekać kilkukrotnie, jak najdrobniej się da. Podobnie posiekać cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub tak jak ja - zblendować. Pietruszkę, czosnek, cebulkę połączyć i dodać sok z cytryny i przyprawy. Następnie dodać ocet i oliwę i wymieszać. Oliwy można tak naprawdę dodać sporo więcej - wg uznania. Zamknąć w słoiczku i odstawić do lodówki aby smaki się przeszły

Z jednego słoiczka wychodzi 10 porcji. Czyli liczę porcję (35g) jako 10g tłuszczu 0 białka i 0 węgli.

Polecam !









Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 13:59:29
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Roladki z kurczaka z chimichurri

Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem tak aby powstały dosyć cienkie filety. Następnie wykładam 35g chimichurri na całej długosci fileta i zawijam filet w roladkę a następnie obwijam szynką parmeńską. Roladki zostawiam w lodówce na około godzinę a następnie smażę na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe









Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 14:07:33
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Jako, że trzeba wykończyć w końcu zapasy fasoli :

Jajka z chorizo, czerwoną fasolą i papryką.

Składniki:
- 30g chorizo
- pół małej cebuli
- 50g czerwonej fasoli z kartonu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 80g papryki grillowanej marynowanej
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka wędzona

Wykonanie:

Chorizo i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć do zrumienienia. Wrzucić przekrojone na pół pomidorki i fasolę oraz kilka łyżek passaty. Doprawić wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną marynowaną paprykę, chwilę podsmażyć i gotowe. Podawać z jajkami.

Najprostszy sposób na jajko w koszulce - na kubku położyć luźno folię spożywczą, lekko posmarowaną oliwą, wbić w zagłębienie z folii jajko i zawiązać w koszyczek. Wodę zagotować w garnku, zestawić z ognia, żeby nie bulgotała, zamieszać łyżką i postawić na ogniu. Wrzucić jajka i gotować parę minut, aż białko się zetnie.




Tym razem żółtko miałam bardziej scięte niż zazwyczaj ale najbardziej lubię w takiej postaci jak poniżej:





Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 14:23:33
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ale cuda ! Jestem pełna podziwu

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
dzięki cieszę się, że się podoba

Oj ta paprykowa... moja ulubiona zupa.


Zupa krem z pieczonej papryki i batatów

Składniki:
-600g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
-250g batata
-100ml passaty pomidorowej
-10g oliwy z oliwek
-mała cebula
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli

Wykonanie:

Paprykę pokroić na ćwiartki i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec dopóki papryka nie będzie bardzo miękka a brzegi lekko przypalone. U mnie było to ok 40min na dolnych widełkach piekarnika, w trakcie zmniejszyłam lekko temperaturę. Po upieczeniu zdjąć skórkę z papryki - powinna bardzo łatwo odchodzić.
Batata ugotować lub zrobić moim sposobem tzn. wrzucić batata ze skórką do mikrofalówki na ok. 5-7 minut (w połowie ''gotowania'' przewrócić), następnie przekroić na pół i łyżką wyjąć go ze skórki.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać passatę, chwilę podsmażyć i dodać paprykę, batata oraz ok półtorej szklanki ciepłej wody (zależy jak gęstą zupę lubimy). Doprawić, zagotować i zblendować na krem.

Ja posypałam odrobiną parmezanu i orzechami włoskimi - pasowało idealnie.





""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Bardzo proste, niskokaloryczne ciasto, idealne na redukcji. Niejednokrotnie pojawia się u mnie w przeróżnych wariacjach, także ten przepis jest tak dla przypomnienia

Ciasto czekoladowe z cukinią i sliwkami

Składniki:

-4 jaja
-170g bananów bardzo dojrzałych
-200g cukinii
-50g mąki ryżowej
-30g wheya czekoladowego
-20g ciemnego kakao
-30g mąki kasztanowej *
-250g sliwek**
-odrobina aromatu waniliowego
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-słodzidło do smaku***

*można zamienić na inną, najlepiej dać ciut więcej ryżowej i 10-15g kokosowej/migdałowej
** im bardziej dojrzałe,tym lepiej
*** ja nie dodawałam, ale jesli ktos lubi bardzo słodkie ciasta to może dodać wedle uznania

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, odstawić i po ok 15minutach wycisnąć, aby pozbyć się jak największej ilosci wody.
Jajka zblendować z bananami. Następnie dodać whey, kakao, mąki, wanilię, proszek do pieczenia i dobrze zmiksować. Na koniec wymieszać ze startą cukinią i ułożyć na wierzchu pokrojone w łódeczki sliwki.

Piec w 170 stopniach przez około 35min (do suchosci patyczka). Udekorować polewą z wheya.

Makro na całosć:
1068 kcal
B:64g
W: 140 g
T: 28g


4

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium